Home / Administratie / Grantul de 25 de milioane de dolari anunțat de comunicatorii Primăriei Târgu Mureș, un ”cal troian” pentru bugetul local?!

Grantul de 25 de milioane de dolari anunțat de comunicatorii Primăriei Târgu Mureș, un ”cal troian” pentru bugetul local?!

Distribuie

Reprezentanții Serviciului Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș au anunțat vineri, 8 ianuarie, prin intermediul unui comunicat de presă intitulat ”Grant de 25 de milioane de dolari câștigat de municipalitatea târgumureșeană”, câștigarea unui grant în valoare de 25.050.000 de dolari din partea companiei EON Reality Inc. SUA.

Învățare prin ”realitate virtuală” și ”realitate augumentată”

Potrivit comunicatului, ”în urma invitației primite pentru a aplica la Apelul de proiect în cadrul programului Post-Pandemic Recovery Assistance al EON Learn for Life, în luna decembrie 2020, Consiliul Local Târgu Mureș a aprobat Acordul de principiu pentru depunerea proiectului”, iar scopul proiectului este ”îmbunătățirea educației preuniversitare și universitare în municipiul Târgu Mureș folosind realitatea virtuală și realitatea augmentată ce utilizează tehnologia EON-XR.”

În același document se precizează că ”tehnologia EON-XR accelerează procesul de învățare, fiind folosită pentru a îmbunătăți performanțele, punând la dispoziție experimente și laboratoare pentru multe domenii de studiu”, iar ”actuala generație de elevi și studenți se bazează foarte mult pe tehnologie, atât în învățare, cât și în viața de zi cu zi, iar școala trebuie să țină pasul cu noile tehnologii.”

”Astfel, prin conținutul 3D captivant, lecțiile și materialele predate în clasă sunt asimilate în mod natural, ocolind gândirea abstractă necesară pentru a transforma cuvintele în imagini 3D. EON-XR este soluția de învățare și creare a conținutului, prin modelul “Classroom 3.0” care pune la dispoziția cadrelor didactice și a elevilor și studenților instrumentele necesare pentru a crea module de învățare. Profesorii pot crea lecții atractive care utilizează audio, video și modele 3D pentru a implica elevii și a le oferi o experiență de învățare practică, mult mai captivantă. Primăria Municipiului Târgu Mureș a început consultările cu reprezentații tuturor liceelor și școlilor profesionale și de meserii din oraș, precum și cu reprezentanții Universităților: UMFST ”George Emil Palade”, Universitatea ”Sapientia”, Universitatea de Arte și Universitatea ”Dimitrie Cantemir” precum și reprezentanții Inspectoratului Județean Mureș, pentru evaluarea nevoilor specifice unităților de învățământ în vederea elaborării planului de implementare al proiectului. Contractul de finanțare, completat cu planul de implementare bazat pe nevoile educaționale ale Municipiului Târgu Mureș, urmează să fie semnat în următoarele 60 de zile, după aprobarea proiectului în Consiliul Local. Municipiul Târgu Mureș devine astfel primul oraș din România care beneficiază de o educație bazată pe tehnologii imersive, ce reprezintă pasul următor în educația inteligentă a viitorului și pregătirea noilor generații pentru o piață a muncii competitivă la nivel mondial”, se menționează în comunicat.

Acord de principiu adoptat fără dezbatere, ”pe repede înainte”                                                                              

Responsabilii de comunicare ai Primăriei municipiului Târgu Mureș au omis însă să transmită că în data de 17 decembrie 2020 Consiliul Local Târgu Mureș a votat în regim de urgență, nu fără anumite semne de îndoială, proiectul de hotărâre ajuns pe ordinea de zi la inițiativa consilierilor locali Szabó Péter și Frunda Csenge Orsolya fără niciun fel de dezbatere publică, demers care se impunea având în vedere că în cazul în care contractul de finanțare va fi semnat Municipiul Târgu Mureș se angajează să contribuie cu o cofinanțare consistentă, care depășește valoarea de un milion de dolari.

Totodată, la data votării acordului de principiu niciunul dintre inițiatorii proiectului nu a fost capabil să furnizeze informații clare cu privire la obligațiile financiare ale Primăriei municipiului Târgu Mureș de după încheierea proiectului, respectiv despre durata de valabilitate a licențelor achiziționate.

Practic, aleșii locali din Târgu Mureș au votat ”elaborarea și depunerea proiectului referitor la îmbunătățirea educației în municipiul Târgu Mureș cu realitatea virtuală și realitatea augmentată prin programul EON Grant Guarantee prin Direcția proiecte cu finanțare internațională, resurse umane, relații cu publicul și logistică și Direcția economică” după doar câteva minute de dezbatere și fără să știe concret care vor fi costurile care vor fi suportate de către municipalitate după expirarea parteneriatului cu respectiva companie americană.

”N-am chef de brățări”, replica unui consilier local

Pentru informarea cât mai corectă a cititorilor redăm în rândurile de mai jos principalele luări de cuvânt pe tema repectivului proiect de hotărâre.

Szabó Péter (consilier local UDMR): ”Astăzi avem posibilitatea de a vota acordul de principiu pentru depunerea unui proiect care este primul pas spre o educație modernă și inovativă. Este vorba despre un proiect prin care programul EON Grant Guarantee pentru un centru de XR – o să explic termenul de XR în curând – un centru inovativ care ar fi unic în România, dar sunt multe centre similare în Uniunea Europeană și în lume. Să revenim un pic la termenul de XR. XR este un spațiu virtual în care putem depăși limitele de realitate fizică. Vine din ”augmented reality” și ”virtual reality”, puteți să vă închipuiți în așa fel că putem să participăm la lecții interactive în 3D, cu ochelari, cu sunet, și așa mai departe și în așa fel educația devine mult mai interesantă, mult mai captivantă și se pot studia și chestii foarte complexe, de exemplu o asamblare de roboți, simularea unei intervenții chirurgicale și așa mai departe, practic orice e posibil, structura atomică, orice, și cum am zis în România deocamdată nu există niciun oraș cu program educațional îmbunătățit cu XR. Urgența vine din faptul că termenul de a depune este 30 decembrie în acest an și de aia ar fi important să primim acordul de principiu.”

Frunda Csenge Orsolya (consilier local UDMR): ”Aș dori să fac un amendament pe articolul 1, conform căruia în loc de ”se aprobă acordul de principiu pentru depunere” să modificăm ”se aprobă elaborarea și depunerea proiectului”.

Pápai László Zsolt (consilier local POL): ”Eu aș dori totuși niște clarificări. Cui se adresează acest proiect? Am văzut 5.000 de beneficiari plus 750 de angajați. Angajați ai cui? 70%, adică circa 20 de milioane de dolari s-ar putea să fie investiție din câte înțeleg. Adică dacă noi nu nu primim fonduri europene, EON o să investească acești bani. Dacă este investiție, o să devină o proprietate, da? A cui o să devină această proprietate? Ce conține? Conține clădiri sau e vorba doar de soft? Bănuiesc că o să fie niște licențe de utilizare care sigur la început vor fi gratuite, dar mai târziu cât ne vor costa? Totuși, vorbim de 1,2 milioane de dolari investiție din partea orașului, da? Acei 4% calculați sunt peste un milion de dolari. Eu aș vrea să mă convingeți despre utilitatea acestui parteneriat.”

Szabó Péter (consilier local UDMR): ”Ideea de ”grant guarantee” înseamnă că în prima fază EON-ul încearcă să lucreze cu noi pentru a primi o finanțare de la Uniunea Europeană. Și ăsta a fost de multe ori un caz de succes și atunci nu avem nevoie de fonduri nerambursabile de la EON, dar partea de ”guarantee” înseamnă că EON-ul garantează că în caz dacă nu primim fonduri europene pentru acest proiect atunci EON-ul vine și plătește practic el prin fonduri nerambursabile să avem Centrul respectiv, dar numai cum ați zis și dumneavoastră, 95,7% din total, deci marea parte va fi plătit de EON în caz nefericit că nu primim finanțări europene. Asta era o chestie. În ce constă proiectul, de ce sunt și adulți? Cele 5.000 de elevi, studenți, plus cadre didactice, plus adulți care sunt într-un program de specializare în acest domeniu. Aici sunt multe opțiuni, de exemplu în Bologna o universitate, chiar Universitatea din Bologna, a făcut un masterat și pentru ăla, dar se pot folosi aceste licențe pentru mai multe scopuri, de exemplu pentru internship, pentru practică de vară, sunt o grămadă de folosințe pentru aceste licențe suplimentare și cred că a treia întrebare era în ce constă. Ăsta va fi un proiect foarte complex, dar în mare o să prezentăm cu siguranță proiectul în detaliu, dar momentan pot să zic că prima dată ne trebuie licențe de soft, în al doilea rând ne trebuie acces la ”cloud rendering” pentru că partea de ”rendering”, de a crea imaginile în 3D, nu se face pe dispozitive actuale, nu se face ”local rendering” ci se face în cloud, în data centerele de la EON, din păcate nu avem data center în Târgu Mureș în acest moment, care suportă așa ceva. În al treilea rând, bineînțeles ne trebuie ochelari, dispozitive. În acest moment, ochelari pentru ”virtual reality” de tip Oculus se folosește la alte centre similare de EON Reality, dar pentru că tehnologia se evaluează se poate ca la data când o să fie finalizat proiectul în Târgu Mureș o să avem.”

Pápai László Zsolt (consilier local POL): ”Din păcate, nu prea mi-ați răspuns la întrebări, da? Deci, se adresează liceenilor, studenților de la Medicină, studenților de la Arte, nu știu, celor de la științifico-fantastic al domnului Csegzi? Ce conține? Din câte mi-ați spus, conține licențe de 20 și ceva de milioane de dolari, singurul lucru palpabil sunt acei ochelari, da? Deci doar atât. Nu clădiri, nu data center, nu nimic. Deci 26 de milioane de dolari pe licențe. Nimic palpabil. Să nu mă înțelegeți greșit, chiar aș vrea să avem așa ceva, dar nu în regim de urgență, nu în ultima clipă, nu fără să dezbatem și din punctul de vedere al unui membru al Comisiei de buget. Eu parcă n-aș angaja orașul la o cheltuială de 1,2 milioane de dolari. Așa, pentru o chestie din asta destul de virtuală dacă îmi permiteți un joc de cuvinte. Eu cred că ar trebui să începem cu pași mai mici, mai puțin costisitori. E foarte frumos, e bine să visăm, e bine să încercăm așa ceva, dar nu vedem construcția, nu vedem o garanție, o scrisoare din partea lor, ceva. Deci dumneavoastră veniți cu un material și noi trebuie să vă credem că ei ne garantează 70% din investiție. Mă reîntorc. Dacă este investiție, o să fie proprietatea lor. Dacă accesăm fonduri europene o să fie în proprietatea noastră. Asta trebuie cumva clarificat. Dacă v-ați gândit la o construcție P-P-P (Parteneriat Public Privat – n.r.) este foarte periculoasă în România, deci aia sigur n-o votez, că n-am chef de brățări… Nu știu, eu nu pot să votez cu inima împăcată așa ceva.”

Kelemen Atilla-Márton (consilier local UDMR, președinte de ședință): ”Noi acum aplicăm pentru un proiect fără costuri. Când o să ajungem să semnăm un contract atunci va fi oportun să punem aceste întrebări, deci pe moment nu ne angajăm la nimic, doar aplicăm la un proiect pe care ori îl semnăm ulterior, ori nu. Evident că nu votăm aici unu virgulă, nu știu câte milioane de dolari pentru așa ceva.”

Radu Bălaș (consilier local POL): ”Eu am o nelămurire. Ce câștigă această societate comercială?! Deci vine o societate comercială și eu ca antreprenor mă gândesc dacă fac cadou la cineva 26 de milioane de dolari, eu trebuie nu să-mi amortizez investiția, ci să fac profit. Eu vreau răspuns la treaba asta. Cum vor face ăștia profit?!”

Kelemen Atilla-Márton (consilier local UDMR, președinte de ședință): ”Domnul Bălaș, știți foarte bine, sunt o grămadă de firme mari care fac granturi. Atât de mari chiar rar, dar sunt foarte multe care fac granturi și nu trebuie să câștige nimic fiindcă au din corporate social responsibility resurse destule.”

Szabó Péter (consilier local UDMR): ”Prima dată cred că nu am fost destul de clar. Proiectul se adresează copiilor de la practic clasa a II-a până la finalul liceului și pentru studenți de la universități, deci practic investim în educația copiilor noștri, în dezvoltarea educațională a orașului și era și o întrebare, da este parte din corporate social responsibility de la EON. Probabil știți, EON-ul ca o firmă internațională ei au multe proiecte similare și EON Reality oricum are scopul de a îmbunătăți educația și bineînțeles ca și o corporație ei au un interes de a dezvolta educația pe nivel internațional, pe nivel global, e și logic.”

Frunda Csenge Orsolya (consilier local UDMR): ”Eu cred că nu societatea câștigă în primul rând, ci orașul ăsta câștigă dacă aplicăm la acest proiect și eu consider că a zice că acest proiect nu este în beneficiul nostru, al tuturor, este o greșeală. Deci vă îndemn pentru a accepta și de a sprijini acest proiect.”

19 voturi ”pentru” și o abținere

Au votat ”pentru”: Radu Bălaș (POL), Bereczki Sándor (UDMR), Frunda Csenge Orsolya (UDMR), Alexandru György (PNL), Iszlai Tamás (UDMR), Jakab István (UDMR), Kakassy Blanka (UDMR), Kelemen Atilla Marton (UDMR), Călin Moldovan (Pro România), Sergiu Papuc (PSD), Radu Pescar (PMP), Portik Vilmos (USMR), Sebastian Pui (PSD), Horațiu Suciu (PNL), Szabó Árpád (UDMR), Szabó Péter (UDMR), Tamási Zsolt (UDMR), Venczi Vidor (UDMR), Kiss Zoltan (PMP).

S-a abținut de la vot: Pápai László Zsolt (POL).

Au lipsit de la vot: Claudiu Maior (Pro România), Ervin Molnar (PNL), Bogdan Voicu (PNL).

Alex TOTH

 

De asemenea, verificati

Tania Șchiopu, la cea mai bună prestaţie din sezon

Distribuie Tania Șchiopu, tânăra baschetbalistă de doar 16 ani, din cadrul CSM Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.