Home / Altele / Săptămâna culturală, punte de legătură între Ziua Culturii Naționale și Ziua Culturii Maghiare
Dr. Vass Levente președintele executiv al Fundației Studium–Prospero

Săptămâna culturală, punte de legătură între Ziua Culturii Naționale și Ziua Culturii Maghiare

Distribuie

Fundația Studium–Prospero organizează în perioada 15 – 22 ianuarie cea de a treia ediții a seriei de eveimente intitulată  Săptămâna culturală, eveniment care în acest an va avea loc în formar online ca urmare a pandemiei Covid-19

„A devenit deja o tradiție că la mijlocul lunii ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale sărbătorită pe 15 ianuarie și cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, 22 ianuarie, Fundația Studium–Prospero aduce în prim-plan cultura, organizând un șir de evenimente, maratoane de lectură, expoziții diversificate, bilingve. În 2021, Săptămâna culturală revine cu două programe, adaptate specificului online: o serie de scurt-metraje, bazate pe istoria locală și o expoziție colectivă online a artiștilor plastici și decorativi din județul Mureș”, afirmă reprezentanții Fundația Studium–Prospero

Săptămâna culturală va debuta vineri, 15 ianuarie cu o serie de scurt metraje, care vor continua în zilele următoare, și  vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Fundației Studium–Prospero începând cu orele 19:00.

„În data de 15 ianuarie începe seria de scurt-metraje intitulată Orașul ascuns. În primul episod Biblioteca Județeană Mureș va fi prezentată de Monica Avram, directorul instituției. Vom fi ghidați în extraordinarele depozite ale bibliotecii, vom afla secretul catalogării cărților, modului de arhivare a ziarelor. Filmul este în limba română, fiind subtitrat în limba maghiară. Următorul scurt-metraj va putea fi vizionat în data de 18 ianuarie, când  doamna șef birou, Lázok Klára ne va călăuzi în încăperile Bibliotecii Teleki-Bolyai, mai puțin cunoscute de către vizitatori. Va prezenta cele mai îndrăgite cărți ale lui Teleki Sámuel, cea mai reprezentativă cameră a clădirii, cu fresce, și vom auzi și despre contesa Teleki Gemma, care a devenit un personaj emblematic, ca vânzătoarea de flori din Piața Bolyai.În 19 ianuarie, în al treilea episod al seriei facem cunoștință cu o clădire, Casa Sényi, și fostul stăpân al acestuia, istoricul Dr. Kálmán Attila reînvie amintirea lui Sényi László, un om remarcabil în vremea lui. Episodul al patrulea, intitulat Patrimoniul minorit din Târgu Mureș, va fi difuzat în data de 20 ianuarie. Bibliotecara Bányai Réka ne va vorbi despre mănăstirea și clădirile din strada Köteles și Bolyai, construite din inițiativa ordinului călugărilor minoriți.Tematica ultimului film diferă de cele anterioare, acesta constând în prezentarea vieții unei familii armene. În data de 21 ianuarie Dr. Puskás Attila, președintele Asociației Culturale Armeano-Maghiare din Târgu Mureș vorbește despre Moștenirea familiei Dudutz. Ultimele patru episoade, vor fi în limba maghiară, subtitrate în limba română”, se arată în comunicatul Fundația Studium–Prospero.

În Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie, la ora 19:00, va avea loc Expoziția colectivă online a artiștilor plastici și decorativi din județul Mureș pe pagina de Facebook a Fundației Studium–Prospero.

„Cu această inițiativă unică din județul Mureș, Fundația Studium–Prospero s-a adresat artiștilor plastici și decorativi profesioniști din județul Mureș care, în ciuda vremurilor dificile, nu și-au oprit activitatea creativă în ultimul an. Expoziția va fi prezentată de Nagy Miklós Kund, scriitor de artă, Molnár Dénes jr., artist, și Dr. Vass Levente președintele executiv al Fundației Studium–Prospero”, se arată în comunicat.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.