Maraton de spectacole lectură la Național, de Ziua Culturii Naționale Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 178 Vizualizări

Maraton de spectacole lectură la Național, de Ziua Culturii Naționale

Reprezentanții Teatrului Național Târgu Mureș au transmis prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că de Ziua Culturii Naționale, celebrată la data de 15 ianuarie, Teatrul Național Târgu Mureș va găzdui un maraton de spectacole lectură, timp de 24 de ore, care va începe în 15 ianuarie, de la ora 00:00 și se va încheia la ora 24:00.

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului ,,Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural”, inițiat și propus de către Asociația pentru Liviu Rebreanu.

Maratonul constă într-o serie de spectacole de lectură din dramaturgia românească din perioada 1865 – 1978, și va include următoarele spectacole: ,,Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu; ,,O noapte furtunoasă” și ,,Năpasta” de Ion Luca Caragiale; ,,Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila; ,,Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea; ,,Patima roșie” de Mihai Sorbul și ,,Jocul ielelor” de Camil Petrescu.

Sesiunea va fi difuzată live pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, precum și pe canalul de Youtube al Companiei Liviu Rebreanu, spectacolele de lectură fiind pregătite de trupa de actori a Teatrului Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu, împreună cu studenții de la actorie ai Universității de Artă Târgu Mureș.

,,De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație. Vom avea și un dialog cu doi specialiști: Miruna Runcan – scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai și Anca Hațiegan – scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai, licențiată în teatrologie și doctor în filologie”, se menționează în comunicat.

Proiectul dedicat Zilei Culturii Române cuprinde și o sesiune de Atitudini – corespondențe ale unor personalități ale culturii române, iar această sesiune cuprinde 13 video-uri/pastile, difuzate în perioada 16 – 28 ianuarie. Totodată va mai fi și un program intitulat ,,Dialog între generații”, prin intermediul căruia vor fi realizate 3 întâlniri cu șase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din România.

Prima întâlnire va fi între Cristian Ban și Alexandru Dabija, care va fi difuzată în data de 29 ianuarie și va avea ca subiect Planurile subterane ale teatrului popular. A doua întâlnire îi va înfățișa pe Adi Iclenzan și Theodor Cristian Popescu, difuzată în data de 30 ianuarie și având ca subiect Misiunea regizorului, teatrul viitorului. Ultima întâlnire îi are în prim plan pe Leta Popescu și László Bocsárdi, cu tema de discuție Universul interior al artistului și universul scenic, difuzată la data de 31 ianuarie.

Obiectivul proiectului ,,Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural” este stimularea interesului pentru cultură prin promovarea și perpetuarea valorilor culturale de ieri și de azi, prin adaptarea la lumea de mâine prin intermediul întâlnirilor și dialogului.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE