Ziua Culturii Naționale la Luduș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 137 Vizualizări

Ziua Culturii Naționale la Luduș

Ziua Culturii Naționale, o zi de mare însemnătate pentru istoria oricărei țări civilizate, își are originea  într-o propunere făcută de secția de Filologie și Literatură a Academiei Române în ziua de 14 ianuarie 2009. Atunci, membrii Academiei Române au aprobat ca ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu să fie declarată ca Zi Națională a Culturii Române. Apoi, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Națională a Culturii Române. Ca fapt divers, la vot au fost înregistrate 175 voturi „pentru”, un vot „contra” și două „abțineri”.

Vineri , 15 ianuarie 2021, pentru a 13-a oară (!) de la stabilirea acestei sărbători de suflet a tuturor românilor, manifestările de omagiere au fost organizate în condiții austere cu o participare redusă a iubitorilor de cultură românească, fiind respectate normele stabilite pentru prevenirea răspândirii virusului COVID- 19. La orele dimineții, continuând o tradiție din ultimii ani, Marian Balea și Constantin Nemeș au depus jerbe de flori cu tricolor la busturile lui George Coșbuc și Mihai Eminescu, opere turnate în bronz ale maestrului Ioan Vlasiu, opere de artă amplasate în Parcul Primăriei. Apoi, sub mângâierea sonoră a cântecelor inspirate de opera poetului național Mihai Eminescu, primarul orașului Cristian Moldovan însoțit de consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan au marcat momentul omagial la busturile amplasate în apropierea Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, care portă numele basului Pompeiu Hărășteanu, om de cultură originar din Luduș.

În cadrul manifestărilor organizate în condiții de pandemie am remarcat o prezență notabilă a două eleve din Luduș la Concursul Interjudețean de Poezie „Dor de Eminescu” inițiat și coordonat de Dinuca Burian, conducătoarea Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu” din Sărmaș. La ediția din acest an, cu numărul 5, organizat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș (DJCM) au participat concurenți din toată țara. Juriul prezidat de poetul Nicolae Băciuț, directorul DJCM a stabilit palmaresul Concursului în care am regăsit două eleve ale Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” Luduș (director Ioan Adrian Banea): Csaplar Călugăr Denisa Ioana din clasa pregătitoare A, care a obținut locul II, învățătoare Ana Bordan și Luca Mara Carina din clasa a III-a B, ocupanta locului III, pregătită de învățătoarea Monica Nistor.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE