Impozite înghețate la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1226 Vizualizări

Impozite înghețate la Luduș

În fiecare comunitate locală o sursă importantă de alimentare a bugetului local îl constituie impozitele și taxele locale care se stabilesc prin Hotărâri ale Consiliului local în baza legislației în vigoare, în principal prin Codul fiscal din anul 2016, cu modificările și completările ulterioare. Despre acest Cod, șeful Biroului „Impozite și Taxe Locale” (ITL) din Primăria orașului Luduș, Dennis Bordan spune că „Anual, conform Codului, impozitele și taxele locale se indexează cu rata inflației din anul precedent. În cazul nostru, la Luduș, prin Hotărârea Consiliului local nr. 28 din aprilie 2020, Impozitele și taxele locale s-au indexat cu o cotă de 3,83%”. Potrivit aceluiași cod, primăriile sunt obligate ca până în luna aprilie a fiecărui an, să indexeze, dacă este cazul, toate impozitele și taxele locale.

„Pe lângă această prevedere, spune Dennis Bordan, Consiliile locale au posibilitatea de a majora impozitele și taxele locale, ceea ce la noi nu s-a întâmplat și acest lucru se poate face până în luna dececembrie prin Hotărâri ale Consiliului local”.

Într-adevăr, la Luduș nu s-au majorat impozitele pentru clădiri, terenuri, mijloace de transport, taxe speciale, taxe pentru eliberarea autorizațiilor, adică cele care fac obiectul Codului fiscal.

 Majorări la salubritate

Pe lângă aceste taxe mai sunt și altele, dintre care amintim taxele speciale pentru salubrizare. Aceasta se majorează anual printr-un regulament aprobat de Consiliul Județean. Pentru anul 2021, tariful pentru consumatorii casnici s-a majorat cu 2,52 lei/persoană/lună, de la 9,70 lei la 12,22 lei. În cazul consumatorilor noncasnici, persoane juridice, tariful a fost majorat de la 473,49 lei/tonă, la 530,66 lei/tonă. Dennis Bordan spune că la Luduș, impozitele s-au majorat doar cu rata inflației ceea ce este obligatoriu: „Dacă nu aplicăm acel coeficient de indexare cu rata inflației, Curtea de Conturi constată producerea unui prejudiciu care este suportat de cei vinovați, de cei care nu au aplicat legea”.

La casieria Primăriei orașului Luduș au început să se facă încasări din ziua de 11 ianuarie, dar plățile se pot efectua și online, sau prin mandat poștal. Până acum nu s-au înregistrat aglomerări mari, contribuabilii ținând seama și de condițiile speciale din acest an. Este bine de știut că până la 31 martie, dacă se plătește integral impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport, se poate obține o bonificație de 10% pentru persoane fizice, sau de 5% pentru persoanele juridice. Conform regulamentului, penalizările se aplică doar după termenul scadent, adică din 31 martie atunci când încep să se calculeze majorări de întârziere.

În legătură cu această reală preocupare pentru majoritatea cetățenilor din oraș, adică plata impozitelor și taxelor locale, primarul orașului, Cristian Moldovan ne-a declarat: „Cred că nu este cel mai bun moment ca în această perioadă dificilă pentru oameni, când veniturile tuturor românilor au scăzut, să aplicăm noi taxe suplimentare. Nu am făcut-o niciodată și la Luduș s-au aplicat majorări doar din cele impuse de rata inflației, cele care sunt reglementate de legislația națională. Consider că prin această hotărâre suntem alături de toți cetățenii orașului”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE