Home / Cultură / Maraton de spectacole lectură la Național, de Ziua Culturii Naționale
Maraton Ro.Drama 24h (Foto: Cristina Gânj)

Maraton de spectacole lectură la Național, de Ziua Culturii Naționale

Distribuie

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național Târgu-Mureș a găzduit un maraton de spectacole lectură (15 ianuarie ora 00:00 – 15 ianuarie ora 24:00), eveniment desfășurat în cadrul proiectului „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural”, inițiat și produs de către Asociația Pentru Teatru Liviu Rebreanu.

Maratonul Ro.Drama a constat într-o serie de spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918 difuzate în live streaming timp de 24 de ore fără întrerupere.

„În cadrul acestui demers au fost incluse spectacolele „Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu, „O noapte furtunoasă”, „Năpasta” texte aparținând lui Ion Luca Caragiale. Continuăm cu scrierile istorice cu „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila şi „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, trecem prin Mihai Sorbul – „Patima roșie” – și ne oprim la Camil Petrescu – „Jocul Ielelor”.

Sesiunea a constat în difuzarea live pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu a acestui maraton de spectacole lectură pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenții de la Actorie ai Universității de Artă Târgu Mureș .

De asemenea au fost transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.”, afirmă reprezentanții Teatrului Național din Tîrgu Mureș.

6 scriitori, 7 texte, actori, studenți, specialiști

Printre oaspeții proiectului „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural” s-au numărat și două personalități din lumea teatrului, Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai) și Anca Hațiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, licențiată în teatrologie și doctor în filologie). „Timp de 24 de ore nonstop, live, am avut 6 scriitori importanți pentru istoria dramaturgiei românești – 7 texte lecturate – întreaga trupă de actori a Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu, studenți la actorie, regie, teatrologie a Universității de Arte Târgu Mureș şi specialiști în domeniul teatrologiei”, declară reprezentanții Naționalului tîrgumureșean.


De asemenea, verificati

Programe de formare profesională prin AJOFM Mureș

Distribuie În cursul anului 2022, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureș a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.