Home / Politic / Dumitrița Gliga (PSD), întrebare către premier și ministrul Educației pe tema gestionării problemelor din învățământ

Dumitrița Gliga (PSD), întrebare către premier și ministrul Educației pe tema gestionării problemelor din învățământ

Distribuie

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a adresat miercuri, 20 ianuarie, o întrebare premierului României, Florin Cîțu, și ministrului Educației, Mihai Sorin Câmpeanu, pe tema respectării dreptului la învățătură al tinerelor generații.

Dreptul la învățătură, asigurat de Constituție

În întrebarea sa, adresată în scris, deputatul social-democrat Dumitrița Gliga reamintește că potrivit articolului 32, alineatul 1, din Constituția României, ”dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin forme de instrucție și de perfecționare.”

”Mă întreb în ce fel se achită Guvernul și Ministerul Educației de obligația de a asigura dreptul constituțional fundamental al tinerelor generații la educație în contextul actualei crize sanitare și al exigențelor de distanțare ambientală impuse de pandemie? Cu atât mai mult, cu cât, în multe dintre orașele mai mici ale țării, precum și în marea majoritate a localităților din mediul rural, mult trâmbițatele și promisele tablete electronice nu au ajuns încă, iar acoperirea internet este deficitară sau lipsește cu desăvârșire. Mă întreb, totodată, și nu ar fi prima dată când Parlamentul țării ridică o asemenea chestiune, pe ce s-au dus zecile de miliarde de lei împrumutați în condiții controversate de fostul Guvern și, în egală măsură, de actuala coaliție guvernamentală, dacă, pentru învățământul nostru preuniversitar nu s-au găsit, nici pe departe, soluții decente de continuare a procesului de învățământ, măcar în condiții minimale, în circumstanțele impuse de starea de pandemie?”, a precizat președintele interimar al PSD Mureș.

Există vreo strategie pentru reluarea școlii, în 8 februarie?

În același document, deputatul Dumitrița Gliga a solicitat atât premierului României, cât și ministrului Educației, să prezinte, concret, strategia autorităților centrale privind ”gestionarea eficientă a problemelor acute și extrem de serioase cu care se confruntă astăzi învățământul românesc în contextul crizei epidemiologice.”

”Recent, Administrația Prezidențială și Ministerul Educației au anunțat reluarea învățământului preuniversitar, începând cu data de 8 februarie anul curent, condiționat de menținerea actualului trend descendent al cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2! Cu toate acestea, măsura indică mai degrabă o intenție decât o realitate concretă și stabilă! Și asta pentru că este oricând posibilă, din păcate, reintroducerea unor restricții epidemiologice severe și, pe cale de consecință, revenirea la învățământul online! Față de cele mai sus, vă rog să precizați, domnule prim-ministru și domnule ministru, care este strategia Guvernului și a Ministerului Educației privind gestionarea eficientă a problemelor acute și extrem de serioase cu care se confruntă astăzi învățământul românesc în contextul crizei epidemiologice, inclusiv în ce măsură proiectul de buget pe anul în curs își propune să soluționeze aspectele legate de îmbunătățirea acoperirii cu internet a cât mai multor zone ale țării, precum și a dotării cu tablete electronice a elevilor din localitățile și comunele defavorizate pe acest palier?”, a încheiat președintele interimar al PSD Mureș.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.