Home / Administratie / Lucreția Cadar: „Educația și sănătatea sunt două dintre prioritățile comunei Deda în mandatul 2020-2024”

Lucreția Cadar: „Educația și sănătatea sunt două dintre prioritățile comunei Deda în mandatul 2020-2024”

Distribuie

Învățământul și sănătatea reprezintă două din domeniile prioritare la nivelul comunei Deda. O certitudine în acest sens o reprezintă reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea”, despre care ne-a vorbit Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Reporter: Ce ar trebui să cunoască lumea în ce privește acest proiect?

Lucreția Cadar: Unul dintre proiectele mari ale comunei Deda se referă la modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda, cu o valoare de 7,9 milioane de lei, proiect făcut în 2018, și aprobat spre finanțare prin Programul Operațional Regional – POR în cursul anului trecut. Termenul de finalizare a acestei investiții este anul 2023. Lucrările la acest proiect vor începe în cursul anului 2021, fie în primăvară, fie în toamna acestui an, în funcție de finalizarea proiectului tehnic. Modernizarea liceului va consta în lucrări, începând cu fundația clădirii, până la mansardare, ceea ce ar însemnna un al treilea nivel al construcției liceului, după parter și etajul 1. Se va asigura o dotare pentru multiplele cabinet care se vor realiza în cadrul acestui proiect de modernizare. De asemenea, vor fi construite patru săli de clasă pentru învățământul primar. Acestea aveau program după masa, fapt pentru care vom asigura un singur nivel de cursuri, doar cele de dinainte de masa, atât pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, cât și pentru cei din ciclul primar. Modernizarea înseamnă și lucrări la exteriorul și interiorul clădirii, cu finisaje, dotare cu mobilier și alte utilități, precum și lucrări care vizează consolidarea structurii de rezistență la parter și nivelul 1, dat fiind faptul că este prevăzut în acest proiect un nivel în plus al clădirii liceului. La mansardă vor fi laboratoarele precum și sălile de clasă pentru învățământul primar. Tot ce este necesar unei școli care să corespundă celor mai înalte cerințe va fi asigurat prin acest proiect cu finanțare europeană.

Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda

Rep.: Școala a mai avut parte de investiții?

L.C.: Începând cu anul 2004, de când sunt primarul comunei Deda, această unitate de învățământ a avut parte de anumite investiții, și aici mă refer la realizarea încălzirii centrale, precum și schimbarea acoperișului, de asemenea o investiție cu bani de la Guvern care s-a ridicat la suma de 5 miliarde lei vechi, o sumă extrem de mare. Au fost și alte investiții care au vizat o serie de dotări, precum și construirea unei clădiri laterale, de asemenea o investiție derulată în această perioadă în care am deținut funcție de primar al comunei Deda. Clădirea liceului a avut parte de o reabilitare totală în perioada 2007- 2009, iar în acest an, vine și această investiție, cea mai mare și mai importantă de care are parte liceul din Deda.

Rep.: De ce o nouă reabilitare?

L.C.: A fost necesar acest proiect deoarece avem elevi care în acest moment depășește numărul de 1.000, aici mă refer atât la partea de grădiniță, ciclul primar, gimnazial și liceal, cu două specialități, Tehnician în prelucrarea lemnului și Științele naturii, la care se adaugă învățământul profesional și cel post liceal, specializarea Tehnician în activităţi de agroturism montan. În perspectivă, considerăm că și localitățile din jur își vor trimite copiii la Deda, suntem singurul liceu în zonă situat între municipiile Reghin și Toplița, de aceea avem pentru cine să realizăm această investiție, una de mare amploare, respectiv modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda.

Rep.: Cum se va desfășura procesul de învățământ pe timpul derulării acestui proiect?

L.C.: Având în vedere faptul că va trebui să eliberăm spațiile clădirii liceului, avem la dispoziție pentru derularea procesului de învățământ grădinițele, cea din Deda și cele din satele aparținătoare, Filea, Bistra Mureșului. De asemenea, avem școlile de pe Valea Bistrei, Bistra Sat, unde există săli de clasă cu încălzire centrală amenajate. Totodată, în satul Pietriș avem o școală care momentan nu este funcțională, dar care va putea primii elevi pe timpul derulării proiectului de modernizare al liceului. Singura școală cu grădiniță care este funcțională este cea din Filea, plus grădinița nouă din Deda unde vom putea folosi, de asemenea, un spațiu pentru o clasă sau două. Încercăm să repartizăm copii în spațiile care le avem, le vom asigura transportul, astfel încât procesul de învățământ să nu aibă de suferit.

Rep.: Pe lângă educație, sănătatea este un domeniu prioritar. În acest sens, există o nouă investiție care să întărească acest aspect, al grijii față de sănătatea oamenilor. Despre ce este vorba?

L.C.: Educația și sănătatea sunt două dintre prioritățile comunei Deda în mandatul 2020-2024. Legat de capitolul sănătate, o investiție care a început să prindă contur este cea a unui dispensar medical uman, proiect derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL. La parter, vor fi cei doi medici de familie care vor avea cabinetele lor, la care se adaugă un cabinet stomatologic și un laborator dentar, iar la etaj vor fi amenajate locuințele medicilor. Este o investiție de primă necesitate, una extrem de importantă pentru sănătatea locuitorilor comunei Deda. Acest cabinet va fi unul de sine stătător, nu va mai face parte dintr-o altă clădire, fapt pentru care va asigura condiții mai bune în ce privește accesul precum și dotările necesare pacienților. În momentul de față spațiul unde își desfășoară activitatea medicii de familie se află în cadrul Centrului Medico Social din Deda, iar în momentul în care acest dispensar va fi gata, sperăm undeva în cursul anului 2022, medicii de familie se vor muta în noua clădire.

Viitorul dispensar medical din Deda

Rep.: Tot legat de sănătate, comuna Deda va avea un centru de vaccinare anti COVID-19. Ce ne puteți spune despre acest centru?

L.C.: Prefectura județului Mureș ne-a comunicat în cadrul unei ședințe faptul că unul din centrele de vaccinare stabilite pentru județul Mureș va fi pe Valea Mureșului Superior, la noi, la Deda. În acest sens, în cursul săptămânii trecute am amenajat acest centru de vaccinare în Sala de Sport a comunei Deda. Am realizat acolo două spații pentru vaccinare cu toate componentele cerute de lege, un spațiu pentru registratură, un spațiu de triaj, sala de așteptare, pentru cei care sunt vaccinați, cu intrare și ieșire separată. Îndeplinim toate condițiile, atât în ce privește dotările necesare, cât și în ce privește spațiile necesare. Am pregătit totul, centrul este pregătit. Am informat Direcția de Sănătate Publică în acest sens și urmează să primim autorizația pentru spațiu deoarece am schimbat pentru o perioadă de șase luni de zile destinația sălii de sport în centru de vaccinare.

Rep.: Când va fi funcțional centrul de vaccinare de la Deda?

L.C.: Așteptăm să ni se comunice acest lucru și în funcție de cum vor fi distribuite vaccinurile pentru centrul de la Deda, imediat va începe și vaccinarea. S-au făcut înscrieri de medici, în condițiile în care e nevoie de doi medici, de patru asistente medicale, doi registratori. Programul de vaccinare va fi de la 8 dimineața până la ora 20. Este singurul astfel de centru pe Valea Mureșului care va deservi toată populația de la Suseni pînă la Stânceni.

Rep.: Veți merge să vă vaccinați?

L.C.: Desigur, voi fi prima persoană care se va vaccina în momentul în care centrul de la Deda va fi funcțional. Trebuie să dăm un exemplu în acest sens, vaccinurile nu au făcut niciodată un rău, ele sunt mereu binevenite. Cum putem stârpi un asemenea virus dacă nu prin astfel de acțiuni de vaccinare, virus care ne face să purtăm mască, să stăm izolați. Așteptăm să putem fi din nou liberi, să ne comportăm normal până la urmă, după această perioadă de vaccinare în care sperăm să revenim la normal și să scăpăm de acest virus.

Rep.: La nivel de primărie, câte persoane aveți înscrise pentru vaccinare?

L.C.: Avem 36 de salariați din care s-au înscris pentru vaccinare 25 de persoane, iar 11 au refuzat. E importantă vaccinarea, astfel putem trece mai repede peste această perioadă. Lumea e interesată, sună la telefon, se interesează de acest centru de vaccinare, la fel și colegii primar de pe Valea Mureșului care au prezentat situația la nivelul salariaților și a celorlalte categorii care intră în etapa a doua de vaccinare. Cu toții așteaptă să ne sosească vaccinurile, astfel ca acest centru de la Deda să fie deschis. Cred că foarte multă lume din comuna Deda, de pe Valea Mureșului, va solicita vaccinarea, în special în ce privește persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cronici, cei cu probleme de sănătate care așteaptă să se vaccineze. Așteptăm să vină aceste vaccinuri astfel ca lumea să poată să intre la vaccinare, să putem scăpa de această pandemie și să intrăm mai repede în normalitate.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Școala Gimnazială “Bernády György” din Târgu Mureș, reabilitată aproape integral

Distribuie Școala gimnazială “Bernády György” din Municipiul Târgu Mureș se află în faza finală a …

1 comentariu

  1. Mă bucur foarte mult!De fapt eram sigur inca înainte de alegeri că doamna primar vine cu lucruri mari!Așa Comuna Deda o sa ia un avânt mare și cu realizările ,făcute prin creșă din Deda .Deda are șansa să concureze cu multe școli din tara!Felicitări! Din toată inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.