Ce sunt hemoroizii și de ce este important să îi tratăm la timp? Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

Ce sunt hemoroizii și de ce este important să îi tratăm la timp?

Ce sunt hemoroizii și de ce este important să îi tratăm la timp?

Hemoroizii sunt vene umflate în anus și în rectul inferior, fiind asemănători cu varicele. Hemoroizii se pot dezvolta în interiorul rectului (hemoroizi interni) sau sub piele, în jurul anusului (hemoroizi externi).

Conform studiilor, aproximativ unul din trei români suferă de hemoroizi. De asemenea, specialiștii spun că aproximativ 75% din populația de peste 50 de ani este predispusă la apariția hemoroizilor.

Un studiu din anul 2014 arată că în România, oamenii nu cunosc atât de bine semnele apariției hemoroizilor, ajungând la spital abia în momentul crtitic al bolii. Astfel, în același an, aproximativ 1350 de romani au decedat din cauza afecțiunilor provocate de hemoroizi, printre acestea aflanduse inclusiv și cancerul de colon.

Din fericire medicina a evoluat și pacienții pot apela la diverse metode pentru a scapă de hemoroizi. Mai jos vom discuta pe larg despre simptomele specifice hemoroizilor, despre cauza apariției acestora, precum și despre cum ne putem trata în cazul în care există suspiciunea apariției hemoroizilor.

Care sunt factorii de risc care influențează apariția hemoroizilor?

Este mai probabil să aveți hemoroizi dacă:

Simțiți tensiune în timpul scaunului

Stați pe toaletă perioade lungi de timp

Aveți constipație cronică sau diaree

Mâncați alimente cu conținut scăzut de fibre

Ați trecut de vârsta de 50 de ani

Sunteți gravidă

Ridicați adesea obiecte grele

Stați perioade îndelungi pe scaun sau în poziția de șezut

Care sunt simptomele specifice hemoroizilor?

Semnele și simptomele hemoroizilor depind, de obicei, de tipul de hemoroizi prezenți:

Hemoroizi externi (aflați sub pielea din jurul anusului)

Semnele și simptomele pot include:

Mâncărime sau iritații în regiunea anală

Durere sau disconfort

Umflături în jurul anusului

Sângerare

Hemoroizi interni (aflați în interiorul rectului). De obicei se pot vedea sau simți și rareori provoacă disconfort. Însă, tensionarea sau forțarea la eliminarea scaunului pot provoca sângerări nedureroase (Este posibil să observați cantități mici de sânge roșu aprins în toaletă)

Un hemoroid care împinge prin deschiderea anală (hemoroid rupt sau proeminent) poate provoca dureri și iritații.

Hemoroizi trombozati

Dacă sângele se acumulează într-un hemoroid extern și formează un cheag (tromboză), poate avea carezultat:

Dureri severe

Umflături

Inflamaţie

O umflatură tare în jurul anusului

Care sunt complicațiile provocate de hemoroizi?

Complicațiile hemoroizilor pot fi următoarele:

Hemoroidul se poate strangula: Dacă se întrerupe alimentarea cu sânge a unui hemoroid intern, hemoroidul poate fi „strangulat”, ceea ce poate provoca dureri extreme.

Formarea de cheaguri de sânge în hemoroid: Ocazional, se poate forma un cheag de sânge într-un hemoroid (hemoroid trombozat). Deși nu este periculos, poate fi extrem de dureros și uneori trebuie operat și drenat.

Sângerarea

Anemie feriprivă cauzată de pierderea sângelui

Cum se diagnostichează hemoroizii?

Este posibil ca medicul să poată vedea hemoroizii externi. Diagnosticarea hemoroizilor interni poate include examinarea canalului anal și a rectului.

Examinare digitală: În această procedură medicul introduce un deget înmănușat și lubrifiat în rect. Acesta poate simți dacă există ceva neobișnuit, cum ar fi umflături sau creșteri de țesut.

Inspecție vizuală: Deoarece hemoroizii interni sunt adesea prea moi pentru a fi resimțiți în timpul unui examen rectal, medicul ar putea examina porțiunea inferioară a colonului și rectului cu un anoscop, proctoscop sau sigmoidoscop.

Medicul specialist ar putea dori să examineze întregul colon folosind colonoscopie dacă:

Semnele și simptomele sugerează că ați putea avea o altă boală a sistemului digestiv

Aveți factori de risc pentru cancerul colorectal

Sunteți de vârstă mijlocie și nu ați avut o colonoscopie recentă

Cum se pot trata hemoroizii?

Remedii naturale:

Puteți ameliora adesea durerea ușoară, umflarea și inflamația hemoroizilor cu tratamente la domiciliu.

Consumați alimente bogate în fibre.

Mâncați mai multe fructe, legume și cereale integrale. Aceste alimente înmoaie scaunul și îi măresc volumul, ceea ce vă va ajuta să evitați tensionarea care poate agrava simptomele hemoroizilor existenți. Adăugați fibre în dietă, încet, pentru a evita problemele cu gazele.

Folosiți tratamente topice:  Aplicați o cremă sau supozitor pentru hemoroizi fără prescripție medicală care conține hidrocortizon sau utilizați tampoane care conțin hamamelis sau un agent amorțitor.

Stați într-o baie caldă sau într-o baie de șezut. Înmuiați zona anală în apă caldă simplă timp de 10 până la 15 minute de două până la trei ori pe zi.

Luați analgezice orale: Puteți utiliza temporar acetaminofen, aspirină sau ibuprofen pentru a vă ameliora disconfortul.

Cu aceste tratamente, simptomele hemoroizilor dispar adesea în decurs de o săptămână.

Consultați-vă medicul într-o săptămână dacă simptomele nu se ameliorează, sau mai devreme dacă aveți dureri severe sau sângerări.

Medicație

Dacă hemoroizii produc doar disconfort ușor, medicul poate sugera creme, unguente, supozitoare sau tampoane fără prescripție medicală. Aceste produse conțin ingrediente precum hamamelis sau hidrocortizon și lidocaină, care pot ameliora temporar durerea și mâncărimea.

Nu utilizați creme cu steroizi fără prescripție medicală mai mult de o săptămână, cu excepția cazului în care medicul vi le recomandă, deoarece vă pot subția pielea.

Trombectomia externă a hemoroizilor

Dacă s-a format un cheag de sânge dureros (tromboză) într-un hemoroid extern, medicul poate propune eliminarea hemoroidului. Această procedură, efectuată sub anestezie locală, este cea mai eficientă dacă se face în termen de 72 de ore de la apariția cheagului (trombozei).

Proceduri minim invazive de tratament al hemoroizilor

Pentru sângerări persistente sau hemoroizi dureroși, medicul poate recomanda una dintre procedurile minim invazive disponibile. Aceste tratamente se pot face în cabinetul medicului sau în alte ambulatorii și nu necesită de obicei anestezie.

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice: Medicul plasează una sau două benzi mici de cauciuc în jurul bazei unui hemoroid intern pentru a întrerupe circulația acestuia. Hemoroizii se ofilesc și cad într-o săptămână.

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice poate fi inconfortabilă și poate provoca sângerări, care ar putea începe de la două până la patru zile după procedură, rareori fiind severe. Ocazional, pot apărea complicații mai grave.

Injecție (scleroterapie): Medicul injectează o soluție chimică în țesutul hemoroidian pentru a-l micșora. Desi scleroterapia implică mai puțină durere sau chiar lipsa acesteia, ar putea fi mai puțin eficientă decât ligaturarea cu benzi elastice.

Coagulare (infraroșu, laser sau bipolar): Tehnicile de coagulare utilizează lumina, căldura sau laserul cu infraroșu pentru a îndepărta hemoroizii. Acestea influențează întărirea și restrângerea hemoroizilor interni mici. Coagularea are puține efecte secundare și de obicei provoacă un disconfort mic.

Proceduri chirurgicale de tratament ai hemoroizilor

Doar un mic procent din persoanele cu hemoroizi necesită intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, dacă alte proceduri nu au avut succes sau aveți hemoroizi mari, medicul vă poate recomanda una dintre următoarele proceduri:

Îndepărtarea hemoroizilor (hemoroidectomie):

Alegând una dintre diferitele tehnici de hemoroidectomie, chirurgul elimină țesutul excesiv care cauzează sângerări. Operația se poate face prin anestezie locală combinată cu sedare, prin anestezie spinală sau prin anestezie generală.

Hemoroidectomia este cel mai eficient și mai complet mod de a trata hemoroizii severi sau recurenți.

Complicațiile pot include:

Dificultăți temporare în golirea vezicii urinare, ceea ce poate duce la infecții ale tractului urinar. Această complicație apare mai ales după anestezia spinală.

Dureri după procedură ce pot fi ameliorate prin medicamentație .

Capsarea hemoroizilor:

Această procedură, numită hemoroidopexie capsată, blochează fluxul sanguin către țesutul hemoroidal. Se folosește de obicei numai pentru hemoroizii interni.

Capsarea implică, în general, mai puțină durere decât hemoroidectomia și permite revenirea mai timpurie la activități regulate. Totuși, în comparație cu hemoroidectomia, capsarea a fost asociată cu un risc mai mare de recurență și prolaps rectal.

Complicațiile pot include:

sângerări,

retenție urinară

durere,

septicemie care poate pune viața pacientului în pericol (rareori)

Cum putem preveni apariția hemoroizilor?

Cel mai bun mod de a preveni hemoroizii este să vă mențineți scaunele moi, astfel încât acestea să poată fi eliminate cu ușurință. Pentru a preveni hemoroizii și a reduce simptomele hemoroizilor, urmați aceste sfaturi:

Consumați alimente bogate în fibre: Mâncați mai multe fructe, legume și cereale integrale. Aceste alimente înmoaie scaunul și îi măresc volumul, ceea ce vă va ajuta să evitați tensionarea care poate provoca hemoroizi. Adăugați fibre în dietă, încet, pentru a evita problemele cu gazele.

Consumați multe lichide: Beți șase până la opt pahare de apă și alte lichide (nu alcool), în fiecare zi, pentru a ajuta la menținerea scaunelor moi.

Luați în considerare suplimentele cu fibre: Majoritatea oamenilor nu primesc suficientă cantitate recomandată de fibre – 20 până la 30 de grame pe zi – în dieta lor. Studiile au arătat că suplimentele de fibre fără prescripție medicală îmbunătățesc simptomele generale și sângerările de la hemoroizi.

Dacă utilizați suplimente cu fibre, asigurați-vă că beți cel puțîn opt pahare de apă sau alte lichide în fiecare zi. În caz contrar, suplimentele pot provoca sau agrava constipația.

Nu forțați eliminarea scaunului: Scremerea și menținerea respirației atunci când încercați să eliminați un  scaun creează o presiune mai mare în venele rectului inferior.

Mergeți la baie imediat ce simțiți nevoia de a avea scaun: Dacă amânați mersul la toaletă, , scaunul s-ar putea usca și va fi mai greu de eliminat.

Sport: Rămâneți activ pentru a preveni constipația și pentru a reduce presiunea asupra venelor, care poate apărea odată cu perioadele lungi de stat în picioare sau așezat. Exercițiile fizice vă pot ajuta, de asemenea, să pierdeți excesul de greutate care ar putea contribui la apariția hemoroizilor.

Evitați perioadele lungi de ședere: Statul prea mult timp în șezut, în special pe toaletă, poate crește presiunea asupra venelor din anus.

Aflați mai multe informații despre:  tratament hemoroiziorl clujginecologie cluj.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE