Home / Stiri nationale / Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară. Expoziție foto-documentară, la Muzeul Național Cotroceni

Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară. Expoziție foto-documentară, la Muzeul Național Cotroceni

Distribuie

În perioada 28 ianuarie – 7 martie 2021, Muzeul Național Cotroceni aduce în fața publicului vizitator expoziția foto-documentară Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară, eveniment ce ilustrează etapele Reformei agrare din anul 1921, modul de aplicare și procedurile de expropriere și împroprietărire, aspecte ale dezvoltării agriculturii românești și a vieții țăranului în perioada interbelică. Cu alte cuvinte: un moment fondator, înscris în traseul de modernizare a României Mari.

Crearea României Mari a fost o provocare administrativă și socială. Regele Ferdinand I a girat, încă din timpul războiului, o serie de reforme interne – constituţională, electorală, agrară, financiară –, având susținerea elitei politice din acele vremuri, reforme care au îmbunătățit viața românilor în noul stat unificat.

Reforma agrară din 1921 a generat importante transformări în structura economiei românești. Intrarea țărănimii în proprietatea pământului pe care îl muncea, prin eliberarea, „În numele Majestății Sale Regelui Ferdinand I”, a titlurilor de proprietate definitive, a dus la consolidarea statului național unitar consfințit în 1918.

De asemenea, expoziția deschide și seria manifestărilor ocazionate de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Muzeului Național Cotroceni, în anul 1991, instituție reper în rândul muzeelor cu specific memorialistic, un spațiu al dezbaterii și al dialogului artistic, al promovării valorilor istoriei și artei, în conformitate cu cerințele actuale ale muzeologiei.

Ulterior, expoziția va fi itinerată în mai multe orașe din țară.

Partenerii Muzeului Național Cotroceni în acest proiect sunt Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.

Expoziția va putea fi vizitată în Spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni, în baza unei programări prin telefon, la numărul 021.317.31.07 sau prin email, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro. Săptămânal, pe întreaga durată a expoziției, specialiștii muzeului vor oferi publicului, prin intermediul unor Tururi ghidate, informații suplimentare despre acest moment fondator al României Mari.

Expoziția este inclusă și în turul expozițional complet permanent.

(Serviciul Relații Publice, Muzeul Național Cotroceni)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Medicii avertizează: “Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe!”

Distribuie În urma protestelor inițiate în data de 16 ianuarie de asociațiile reprezentative naționale ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.