Home / Sanatate / Se reiau serviciile de radioterapie pentru pacienții oncologici la Spitalul Clinic Județean Mureș

Se reiau serviciile de radioterapie pentru pacienții oncologici la Spitalul Clinic Județean Mureș

Distribuie

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale, a demarat procedura de achiziție a aparatelor de radioterapie pentru șase centre de radioterapie, printre care și Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș. Se estimează că în acest an urmează să fie achiziționat, pus în funcțiune și dat în folosință noul aparat de radioterapie în buncărul construit în spatele Clinicii de Oncologie. De asemenea, din primăvară va fi reluată activitatea de radioterapie cu vechiul  accelerator liniar de particule din dotarea Laboratorului de radioterapie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale derulează proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar ”Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul căruia a fost planificat să se achiziționeze prin licitație echipamente specifice de radioterapie, inclusiv pentru Secția Clinică Oncologie și Laboratorul de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș. Ministerul Sănătății a demarat procedura de achiziție a aparatelor de radioterapie pentru șase unități spitalicești, printre care și Spitalul Clinic Județean Mureș, iar ofertele urmează să fie depuse până la data de 23 februarie 2021.

”Salut cu bucurie inițiativa de a relua discuțiile vis a vis de dotarea centrelor oncologice la nivel național cu aparate de radioterapie. Noi am avut printre obiectivele principale ale spitalului creșterea condițiilor și tehnicilor de tratament a bolnavilor oncologici, printre care și construirea unui buncăr și dotarea lui cu al doilea aparat de radioterapie, un aparat nou. Sper că toate lucrurile vor merge bine și în semestrul doi al acestui an să avem aparatul pus pe poziție și să începem să lucrăm și cu el pentru tratamentul radioterapeutic al bolnavilor oncologici”, a declarat Dr. Ovidiu Gârbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Buncărul care va adăposti noul accelerator liniar de particule, achiziționat de Guvernul României, este deja finalizat.

Lucrările de reabilitare la Clinica de Oncologie, pe final

Totodată, se lucrează la reabilitarea clădirii ce adăpostește Clinica de Oncologie și vechiul buncăr. Clădirea a fost reabilitată în totalitate, s-au montat două lifturi, compartiment de dizolvare a citostaticelor etc.  Pe lângă lucrările de modernizare interioare și exterioare a clădirii proiectul prevede și extinderea clădirii actuale astfel încât să fie realizată o legătură cu noul buncăr.

”Din păcate, această maladie este destul de extinsă în rândul populației și aglomerație și liste de așteptare sunt în toate centrele la nivel național. Pentru o eficiență a tratamentului contează mult timpul de așteptare care, prin această investiție, cred că îl vom scădea și vom crește șansele de vindecare, de supraviețuire în diferite boli oncologice”, a precizat Dr. Ovidiu Gârbovan.

În luna martie a acestui an se estimează că activitatea în clădirea Clinicii de Oncologie va fi reluată, la fel și serviciile de radioterapie pentru pacienții oncologici. Serviciile de radioterapie au fost întrerupte în luna martie 2020.

”În martie, anul trecut, am reușit să terminăm pacienții care erau în tratament până atunci. Nu puteam întrerupe tratamentele, însă nu am mai luat pacienți noi și au fost redirecționați către alte centre, inclusiv sistemele private. Și am auzit unele comentarii că la sistemul privat se plătește. Da, se plătește dacă nu sunt în contract cu casa, dar și ei sunt în contract cu casa și sunt în programul național, unde bolnavul oncologic nu ar trebui să plătească decât pentru alte servicii. Anul trecut, în martie, am întrerupt cu speranța că vom finaliza lucrările până la sfârșitul anului, însă pandemia ne-a dat de furcă în sensul că pe perioada stării de urgență au fost întrerupte toate activitățile în rândul societăților care construiesc, au fost cazuri de COVID în rândul angajaților. Mai multe lucruri au concurat la întârzierea aceasta. În prezent, activitatea pe radioterapie este suspendată datorită lucrărilor care au loc acolo. Eu cred că în luna martie vom relua doar pe partea de bolnavi internați, urmând ca în noul contract cu casa să demarăm și programul de radioterapie. Până când va veni și al doilea aparat vom funcționa la fel ca și până acum, cu un singur aparat pe care îl avem în dotarea spitalului”, a precizat managerul Spitalului Clinic Județean Mureș. 

Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.