Home / Administratie / Investiții ”la pachet” în Gornești: canalizare, asfalt și trotuare
Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești

Investiții ”la pachet” în Gornești: canalizare, asfalt și trotuare

Distribuie

2021 se anunță în continuare incert din punct de vedere al subiectului COVID-19, majoritatea calculelor făcute pentru acest an fiind la mâna acestei epidemii. Printre cei care reușesc să creioneze diferite perspective de dezvoltare se numără și comuna Gornești prin primarul Kolcsár Gyula. Convingerea acestuia este data de investițiile care se întrevăd pentru comuna care o conduce, lucru ce reiese din predicțiile față de perspectiva anului 2021.

„Sper să fie un an fructuos din punct de vedere al investițiilor, în condițiile în care, inevitabil va fi un impact negativ al acestei pandemii care a început deja de anul trecut, iar seismele de natură economică se vor resimți în decursul acestui an. Unde văd eu că ar fi un colac de salvare sunt în zona de investiții, cele care generează până la urmă acele venituri la buget. Mai mult decât atât, putem da de lucru, implicit bani și salarii pentru cei care lucrează în construcții sau în alte domenii de activitate care vizează infrastructura”, a declarat Kolcsár Gyula.

Un domeniu prioritar pentru conducerea Primăriei Gornești este legat de desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ.

„Reabilitare și extindere Școala Gimnazială Periș”

„În ce privește Primăria Gornești, ne-am ocupat în această perioadă cu lucrările de deszăpezire, cu pregătirile pentru revenirea copiilor la școală, una extrem de importantă în cadrul eficienței procesului de învățământ. Ca și lucruri concrete, amintesc semnarea la finele anului trecut a contractului de finanțare pentru proiectul cu titlul „Reabilitare și extindere Școala Gimnazială Periș” finanțarea de 350.000 de euro fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional. Proiectul are în vedere reabilitarea și extinderea celor două clădiri existente ale Școlii Gimnaziale Periș. De asemenea, se vor asigura facilitățile necesare pentru programul de tip „Școala după școală”, fapt ce va permite îmbunătățirea rezultatelor școlare și la o rată de tranziție mai mare către nivelurile superioare de educație”, a precizat Kolcsár Gyula.

Canalizarea, asfaltările, urmează trotuarele

Tot la capitolul infrastructură se înscrie proiectul legat de canalizare în satele Periș și Gornești, ale cărui șanse de finalizare sunt extrem de mari pentru acest an.

„În această perioadă lucrurile încep să se pună în ordine la Ministerul Dezvoltării. Mai concret, ni s-au cerut sumele pentru finalizarea proiectelor din cadrul PNDL I. Avem aici un megaproiect, canalizarea în localitățile Gornești și Periș, pe care credem că-l vom finaliza cu succes în acest an. Ar fi cazul să-l terminăm, proiectul a început prin 2013 iar acum se poate vedea capătul, respectiv finalizarea lui. Mai sunt mici lucruri de pus la punct încadrate la capitolul „Diverse și neprevăzute”. Avem convingerea că în acest an vom putea finaliza proiectul. Mai mult de atât, avem speranța ca și pe PNDL II, respectiv asfaltarea străzilor din Periș și Gornești să fie finalizate cu succes. Pentru cei care au proiecte prin PNDL, cei de la minister acordă sumele necesare pentru punerea în funcțiune a acestor investiții, un lucru extraordinar de benefic, fapt pentru care îl felicit pe ministrul Dezvoltării pentru această inițiativă. În ce ne privește, necesarul pentru a da finaliza proiectul la canalizare, la finele anului trecut am avut undeva la 240.000 de lei, și ar mai fi necesar o sumă de 400.000 de lei. Cele două investiții se leagă oarecum, în condițiile în care prima dată vine pusă la punct canalizarea, după care se vine cu asfaltarea”, spune primarul comunei Gornești.

În continuarea celor două investiții, canalizarea și asfaltul la Periș și Gornești, vine cea de a treia completare, respectiv punerea la punct a trotuarelor.

„Calitatea acestor trotuare este deplorabilă. Ele au fost reabilitate ”la pachet” cu modernizarea DN 15 în anul 2013. Reabilitarea lor a fost de o calitate ceva mai slabă și au avut de suferit. Spun asta deoarece pe timp de iarnă, când se fac lucrările de deszăpezire, acel amestec de sort și sare s-a prelins atât pe trotuare cât și la accesele de pod, fapt ce a dus la deteriorarea acestor trotuare. Vreau să cer scuze locuitorilor din Periș și Gornești pentru faptul că momentan deplasarea pe aceste trotuare a devenit una destul de anevoioasă. Până ce nu am făcut branșamentele casnice la canalizare, nu am dorit să asfaltăm aceste trotuare, să nu fim nevoiți apoi să tăiem din asfalt pentru aceste branșamente. Eu, personal, am convingerea că vom rezolva în acest an și acest impediment. Inițial, ne-am gândit să refacem trotuarul cu pavaj, care e din beton, și care poate avea de suferit din cauza materialului antiderapant care se folosește, fapt pentru care vom folosi altă soluție, experimentată cu succes în ce privește pista care face legătura între localitățile Periș și Gornești, unde am fost folosit asfalt. Din punctul meu de vedere, dacă sunt asfaltate aceste trotuare, ele se pretează mult mai bine pentru role la copii, pentru cărucioare, de copii sau de orice alt tip, fără tot felul de trepidații sau alte impedimente”, a subliniat primarul Kolcsár Gyula.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.