Home / Administratie / Contracte de colectare a deșeurilor menajere reziliate în mai multe zone din Mureș

Contracte de colectare a deșeurilor menajere reziliate în mai multe zone din Mureș

Distribuie

Consilierii județeni au decis joi, 28 ianuarie, în cadrul unei ședințe ordinare de lucru, rezilierea contractelor încheiate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș cu societatea Sylevy Salubriserv SRL Ceuașu de Câmpie, care vizează delegarea gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri pentru patru zone ale județului Mureș: zona 1 Sânpaul, zona 4 Reghin, zona 6 Bălăușeri și zona 7 Râciu.

90 de zile, termenul de grație

Potrivit conducerii Consiliului Județean Mureș, motivele care au stat la baza deciziei de reziliere sunt legate de neexecutarea de către operator a obligațiilor contractuale asumate, ”deși acesta a fost somat încă din vara anului trecut în vederea remedierii deficiențelor semnalate în derularea contractelor”, respectiv de ”nerespectarea de către operator a fluxurilor și frecvențelor de colectare conform contractelor asumate, a organizării periodice de campanii de informare și conştientizare a publicului privind colectarea separată a deşeurilor, nefiind îndeplinite angajamentele asumate prin oferta tehnică şi financiară, nerealizarea investițiilor în perioada de mobilizare la care s-au angajat”, și nici după încheierea acestei perioade.

”În primul doresc să-i asigur pe cetățenii județului Mureș că nu se pune problema ca deșeurile să nu fie ridicate în următoarea perioadă. Practic, aprobarea acestor hotărâri este unul dintre pașii administrativi care trebuie făcuți înainte de rezilierea propriu-zisă. Din păcate, deși ADI Ecolect și Consiliul Județean au făcut nenumărate demersuri către operatori pentru a remedia problemele apărute în derularea acestor contracte, aceștia nu au reușit să facă acest lucru. Deficiențele au fost constatate atât ca urmare a controalelor derulate în teren, cât și ca urmare a reclamațiilor primite de la cetățeni și de la autoritățile locale din județ. De la momentul trimiterii către operatori a notificării de reziliere a contractelor aprobată în Adunarea Generală Adi Ecolect, aceștia au obligația să asigure pentru 90 de zile colectarea deșeurilor. Consiliul județean a acționat mereu cu transparență și responsabilitate”, a declarat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Urmează alte licitații

La solicitarea cotidianului Zi de Zi, conducerea Consiliului Județean Mureș a precizat că ”în cadrul monitorizării contractelor nu au fost sesizate discrepanțe între cantitățile colectate și cele facturate la colectare transport.”

Rezilierea contractelor menționate va fi supusă votului Adunării Generale ADI Ecolect Mureș, iar documentațiile pentru delegarea serviciului de salubritate pentru cele patru zone ale județului vor fi revizuite în următoarele săptămâni, procedurile de licitație urmând a fi organizate după aorobarea documentațiilor de către fiecare unitate administrativ-teritorială din aceste zone.

Contracte totale de peste 14 milioane de euro

Potrivit www.licitatiapublica.ro, cele patru contracte propuse pentru reziliere au valoarea totală de 69.198.714 de lei, fără TVA (aproximativ 14,1 milioane de euro), și sunt defalcate astfel: 15.395.518 de lei, fără TVA, pentru zona 1 Sânpaul (data atribuirii: 27 martie 2019, durata contractului: 60 de luni), 27.131.094 de lei, fără TVA, pentru zona 4 Reghin (data atribuirii: 27 martie 2019, durata contractului: 96 de luni), 16.424.496 de lei, fără TVA, pentru zona 6 Bălăușeri (data atribuirii: 16 aprilie 2019, durata contractului: 96 de luni) și 10.247.606 de lei, fără TVA, pentru zona 7 Râciu (data atribuirii: 27 martie 2019, durata contractului: 96 de luni).

În cadrul aceleiași ședințe, plenul Consiliului Județean Mureș a decis, la propunerea președintele instituției ”să mai acorde o șansă” societății SC Bissdog SRL Ceuașu de Câmpie, după ce reprezentanții acesteia ar fi expediat către Consiliul Județean Mureș dovezi în ceea ce privește respectarea unor condiții din contract. Astfel, proiectul de hotărâre care viza rezilierea contractului cu firma respectivă, care desfășoară activități de colectare şi transport a deşeurilor în zona 5 Târnăveni, nu a mai fost votat.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Pactul pentru Tineri” la Târgu Mureș, strategii de diminuare a abandonului școlar

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat astăzi, 28 martie 2024, la Liceul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.