Home / Administratie / Fonduri suplimentare pentru reabilitarea Palatului Culturii

Fonduri suplimentare pentru reabilitarea Palatului Culturii

Distribuie

Aleșii județeni au aprobat joi, 28 ianuarie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, suplimentarea fondurilor necesare finalizării proiectului de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureș cu suma de 3.033.379 de lei.

Lucrările, finalizate în proporție de 37%

Potrivit Biroului de presă al Consiliului Județean Mureș, în prezent lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 37%, iar în vederea actualizării proiectului tehnic şi finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului „Reabilitarea Palatului Culturii” a fost necesară evaluarea lucrărilor rămase de executat și a lucrărilor deteriorate, respectiv stabilirea duratei de timp aferente celor două etape de mai sus.

”Specialiștii au estimat că pentru finalizarea lucrărilor este necesară suma de 7.913.806,2 lei cu TVA, iar actualizarea proiectului tehnic şi finalizarea lucrărilor poate fi realizată într-o perioadă de 24 de luni. Valoarea investiției a crescut substanțial, conform studiului elaborat, din următoarele motive: includerea costurilor aferente actualizării proiectului tehnic, realizarea unor lucrări necuprinse în proiectul tehnic: restaurarea mozaicurilor decorative de pe fațade, restaurarea streșinii cu casete de lemn, elemente din metal descompletate, defecte la uși, ferestre, casa scărilor, holuri, realizarea acoperișului deasupra sălii mari de concerte, remedierea pagubelor produse în timpul executării lucrărilor în cadrul acordului – contractual reziliat”, se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, în bugetul proiectului pentru actualizarea proiectului tehnic şi finalizarea lucrărilor ”mai este disponibilă, din fonduri europene, suma totală de 4.911.604,5 de lei cu TVA, diferența rezultată până la suma totală necesară urmând a fi suportată din fondurile proprii ale Consiliului Județean.”

Luări de cuvânt

Înainte de supunerea proiectului de hotărâre la vot, au luat cuvântul consilierii județeni Ovidiu Dancu (PSD) și Mihaela Natea (PMP).

”Grupul consilierilor PSD este în principiu de acord cu această hotărâre dar avem și o propunere: dacă din cauza anumitor lucrări executate de firma care a beneficiat de acest contract a adus prejudicii financiare prin lucrări necorespunzătoare sau lăsarea unor lucrări într-un anumit stadiu, acestea să fie evaluate și să fie recuperată suma de la această firmă”, a afirmat consilierul județean Ovidiu Dancu.

”Ideea mea e legată oarecum de cea a colegului meu, având în vedere că vorbim de creșterea bugetului alocat de Consiliul Județean de la sub un milion la 3 milioane trebuie să existe și un răspunzător pentru această diferență. Adică dacă se constată că există probleme trebuie imputate, mai ales că am văzut că spre diferență de proiectul inițial în acest proiect au fost incluse și alte obiective, deci asta înseamnă că ele n-au fost incluse în proiectul inițial și se putea cere finanțare și pentru acelea”, a punctat consilierul județean Mihaela Natea.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a venit cu explicații.

”Acest proiect are o vechime de circa 12 ani, iar de când a fost câștigat acest proiect au trecut 4 ani de zile. Ca la orice clădire, între timp au intervenit și alte lucrări. Prin expertiza pe care am cerut-o în momentul în care am desfăcut contractul, atunci am cerut ca acest proiect să fie evaluat, fiind o clădire simbol a Târgu Mureșului și a județului Mureș, am cerut ca cu maximă seriozitate să fie analizat fiecare element și să nu ne uităm doar în sine la proiectul pe care l-am depus către Uniunea Europeană pe Axa POR, ci să fie în integralitate analizată toată clădirea și să fie menționate în această expertiză toate lucrările necesare pentru a avea într-adevăr o reabilitare a clădirii Palatul Culturii. În baza acestei expertize pe care o aveți la dosar au ieșit o mulțime de diferențe”, a afirmat președintele Consiliului Județean Mureș, care a adăugat că de la data elaborării proiectului și până în prezent costurile pentru manoperă s-au mărit, iar salariul minim în domeniul construcțiilor a fost, de asemenea, majorat.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.