Cum decurge vaccinarea anti COVID-19 la Luduș Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 641 Vizualizări

Cum decurge vaccinarea anti COVID-19 la Luduș

Pentru campania de vaccinare a populației împotriva COVID-19, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației au elaborat un Ordin comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare.

După ce Instituția Prefectului – Județul Mureș a stabilit înființarea a 28 de centre de vaccinare în localitățile județului, orașul Luduș a fost nominalizat pentru înființarea unui centru de vaccinare. Prin Hotărâre a Consiliului Local, la Luduș, Sala de sport din strada Pieței a fost aleasă pentru a fi sediul centrului de vaccinare. La indicațiile de specialitate ale Direcției de Sănătate Publică Mureș, Primăria orașului a amenajat circuitul regulamentar compus din punct de recepție, sector de triaj, cabinet de vaccinare și un spațiu pentru post vaccinare. Vaccinările din etapa a II-a au început în ziua de 18 ianuarie conform programărilor făcute.

Progrogramare respectată

La Centrul de vaccinare din orașul Luduș, acolo unde se prezintă cei programați din oraș și din împrejurimi, activitatea se desfășoară în flux continuu, fără disfuncționalități de niciun fel. Coordonatorul Centrului, medicul specialist dr. Liliana Heinrich, medicii specialiști cardiologi dr. Adorjan Istvan și dr. Szabo Istvan, asistentele medicale Daria Crăciun, Nicoleta Nemțeanu, Octavia Pal, Andreea Trif, Corina Neagu, Camelia Marian și asistenții medicali  Emanuel Nistor și Pal Attila au cele mai bune condiții de muncă asigurate de Primăria orașului Luduș prin administratorul public al orașului Marius Dudilă și directorul DITZV  Liviu Popa, asistat de personalul muncitor din subordine care merită bune aprecieri din partea celor care beneficiază de profesionalismul și omenia tuturor cadrelor medicale, exemplu de dăruire și înțelegere a oamenilor care se prezintă la vaccinare. Prin întregul comportament care se manifestă pe tot parcursul procesului de vaccinare, cadrele medicale sunt alături de oamenii care, mulți dintre ei, sunt mai temători, au anumite reticențe în legătură cu procedeul medical al vaccinării.

Un procedeu simplu și sigur

Medicul coordonator al centrului de vaccinare, dr. Liliana Heinrich, spune că de la intrarea  în Centru și până la ieșire, întregul circuit durează 15-20 de minute. Mai întâi, persoana care este programată pentru ziua și ora respectivă este întâmpinată la intrare de personalul de pază asigurat de Poliția Locală și de o asistentă medicală care măsoară temperatura corporală și face dezinfecția mâinilor, după care este îndreptată spre registratură unde se scanează cartea de identitate, act prin care este confirmată programarea. Urmează completarea „Chestionarului triaj vaccinare adulți” cu 13 întrebări simple și „Formularul de exprimare a acordului pacientului informat”. După completarea acestor două documente, urmează triajul medical efectuat de medic și dacă în urma discuției purtate nu se constată contraindicații medicale la administrarea vaccinului, cetățeanul este îndreptat spre cabinetul de vaccinare. Acolo se administrează serul, procedură care se consemnează în Registrul Electronic Național de Vaccinare. Urmează o scurtă ședere la echipa de post vaccinare unde este monitorizată tensiunea arterială, pulsul și saturația de oxigen și dacă nu apare niciun disconfort sau reacție post vaccinare se eliberează adeverința care dovedește vaccinarea cu doza I. Cu aceasta se încheie circuitul, bine organizat și eficient, parcurs de fiecare cetățean conștient de eficacitatea actului medical efectuat de o echipă de profesioniști dedicați apărării sănătății oamenilor.

Tuturor acestora, cetățenii care au trecut prin Centrul de la Luduș le aduc elogii și mulțumiri.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE