Ce este endometrioza – cauze, complicații, simptome, diagnostic și tratament Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 340 Vizualizări

Ce este endometrioza – cauze, complicații, simptome, diagnostic și tratament

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o tulburare în care țesutul similar cu țesutul care formează mucoasa uterului crește în afara cavității uterine. Căptușeala uterului se numește endometru.

Endometrioza apare atunci când țesutul endometrial crește pe ovare, intestin și țesuturile care acoperă pelvisul. Este neobișnuit ca țesutul endometrial să se răspândească dincolo de regiunea pelviană, dar nu este imposibil. Țesutul endometrial care crește în afara uterului este cunoscut sub numele de implant endometrial.

Modificările hormonale ale ciclului menstrual afectează țesutul endometrial deplasat, provocând inflamarea și durere a zonei. Astfel țesutul va crește, se va îngroșa și se va descompune. De-a lungul timpului, țesutul care s-a descompus nu poate dispărea de la sine, blocându-se în pelvis.

Care sunt factorii de risc care influențează apariția endometriozei?

Mai mulți factori pot influența creșterea riscului de a dezvolta endometrioză, cum ar fi:

Lipsa unei sarcini de-a lungul vieții

Apariția menstruației la o vârstă fragedă

Apariția menopauzei la o vârstă mai înaintată

Cicluri menstruale scurte – ce apar la mai puțin de 27 de zile distanță

Perioadele menstruale care durează mai mult de șapte zile

Niveluri mai ridicate de estrogen în corp sau o expunere mai mare la estrogenul pe care corpul îl produce

Indicele de masă corporală scăzut

Una sau mai multe rude cu istoric de endometrioză

Orice afecțiune medicală care împiedică trecerea normală a fluxului menstrual din corp

Anomalii ale tractului reproductiv

Endometrioza se dezvoltă de obicei la câțiva ani de la debutul menstruației. Semnele și simptomele endometriozei se pot ameliora temporar odată cu sarcina și pot dispărea complet odată cu menopauza, cu excepția cazului în care pacienta ia estrogen.

Complicații ale endometriozei

Acest țesut prins în pelvis poate provoca următoarele complicații:

iritare

formarea cicatricilor

adeziuni, în care țesutul leagă organele pelvine

durere severă în timpul perioadelor

probleme de fertilitate

Cancer

Cancerul ovarian apare în procentaj mai mare la persoanele care suferă de endometrioză. Dar, pentru început, riscul general de cancer ovarian este redus. Unele studii sugerează că endometrioza crește riscul de a dezvolta cancer. Deși rar, un alt tip de cancer – adenocarcinomul – se poate dezvolta mai târziu în viață la cei care au avut endometrioză.

Care sunt simptomele specifice endometriozei?

Simptomele endometriozei variază. Unele femei prezintă simptome ușoare, dar altele pot avea simptome moderate până la severe. Severitatea durerii nu indică, însă, gradul sau stadiul afecțiunii. Este posibil ca o pacineta să aibă o formă ușoară a bolii, dar să prezinte dureri agonizante. De asemenea, este posibil ca pacienta să aibă o formă severă și să prezinte foarte puțin disconfort.

Durerea pelviană este cel mai frecvent simptom al endometriozei. Pe lângă aceasta, este posibil să fie prezente și următoarele simptome:

Menstruații dureroase

Durere la nivelul abdomenului inferior înainte și în timpul menstruației

Crampe înainte și după menstruație (aproximativ una- doua săptămâni)

Sângerări menstruale abundente sau sângerări între menstre

Infertilitate

Durere în urma actului sexual

Disconfort la mișcările intestinului (gaze stomacale)

Dureri de spate care pot apărea în orice moment al ciclului menstrual

De asemenea, este posibil să nu prezentați simptome. Este important să obțineți examene ginecologice regulate, care să îi permită ginecologului să monitorizeze orice modificare (Acest lucru este deosebit de important dacă aveți două sau mai multe simptome).

Cum se diagnostichează edometrioza?

Pentru a diagnostica endometrioza și alte afecțiuni care pot provoca dureri pelvine, medicul vă va cere să vă descrieți simptomele, inclusiv localizarea durerii și când apare.

Testele pentru a verifica indicii fizici ale endometriozei sunt:

Examenul pelvin

Ecografia

RMN-ul

Laparoscopia: În unele cazuri, medicul vă poate îndruma către un chirurg pentru o procedură care permite acestuia să vadă în interiorul abdomenului (laparoscopie). În timp ce sunteți sub anestezie generală, chirurgul face o mică incizie în apropierea buricului și introduce un instrument de vizualizare subțire (laparoscop), în căutarea semnelor de țesut endometrial în afara uterului.

O laparoscopie poate oferi informații despre locația, amploarea și dimensiunea implantelor endometriale. Chirurgul poate lua o probă de țesut (biopsie) pentru a face teste ulterioare. Adesea, cu o planificare chirurgicală adecvată, chirurgul poate trata pe deplin endometrioza în timpul laparoscopiei, astfel încât să aveți nevoie de o singură intervenție chirurgicală.

Cum se tratează endometrioza?

Tratamentul pentru endometrioză implică de obicei medicamente sau intervenții chirurgicale. Abordarea pe care o alegeți dumneavoastră și medicul dumneavoastră va depinde de cât de severe sunt semnele și simptomele și dacă sperați să rămâneți gravidă.

De obicei, medicii recomandă mai întâi încercarea abordărilor de tratament conservator, optând pentru intervenția chirurgicală în cazul în care tratamentul inițial eșuează.

Medicație pentru durere

Medicul poate recomanda un medicament anti-durere fără prescripție medicală, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, ibuprofen  sau naproxen sodic pentru a ușura crampele menstruale dureroase.

De asemenea, medicul poate recomanda terapia hormonală în combinație cu analgezice (dacă nu încercați să rămâneți gravidă).

Terapia hormonală

Hormonii suplimentari sunt uneori eficienți în reducerea sau eliminarea durerii endometriozei. Creșterea și scăderea hormonilor în timpul ciclului menstrual determină îngroșarea, descompunerea și sângerarea implanturilor endometriale. Medicația hormonală poate încetini creșterea țesutului endometrial și poate preveni noi creșteri de țesut endometrial.

Terapia hormonală nu este un remediu permanent pentru endometrioză. Simptomele pot reapărea după întreruperea tratamentului.

Terapiile utilizate pentru tratarea endometriozei includ:

Contraceptive hormonale

Agoniști și antagoniști ai hormonului care eliberează gonadotropină (Gn-RH).

Terapia cu progestin

Inhibitori ai aromatazei

Chirurgie conservatoare

Dacă aveți endometrioză și încercați să rămâneți gravidă, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea implanturilor de endometrioză, în timp ce vă păstrați uterul și ovarele (intervenție chirurgicală conservatoare), vă poate crește șansele de succes.

Medicul poate efectua această procedură laparoscopic sau, mai rar, prin intervenții chirurgicale abdominale tradiționale. Chiar și în cazurile severe de endometrioză, majoritatea pacienților pot fi tratați printr-o intervenție chirurgicală laparoscopică.

Tratament de fertilitate

Endometrioza poate duce la probleme de concepție. Dacă aveți dificultăți în a rămâne gravidă, medicul vă poate recomanda un tratament de fertilitate supravegheat de un specialist în fertilitate. Tratamentul fertilității variază de la stimularea ovarelor pentru obținerea mai multor ovule până la fertilizarea in vitro.

Histerectomie cu îndepărtarea ovarelor

Chirurgia pentru îndepărtarea uterului (histerectomie) și a ovarelor (ovarectomie) a fost considerată odată cel mai eficient tratament pentru endometrioză. Dar, experții în endometrioză se îndepărtează de această abordare, concentrându-se în schimb pe îndepărtarea atentă și temeinică a tuturor țesuturilor endometriozei.

Eliminarea ovarelor duce la menopauză. Lipsa hormonilor produși de ovare poate ameliora durerea endometriozei pentru unii, dar pentru alții, endometrioza care rămâne după operație continuă să provoace simptome. Menopauza precoce prezintă, de asemenea, un risc de boli ale inimii și ale vaselor de sânge, anumite condiții metabolice și deces precoce.

Îndepărtarea uterului (histerectomia) poate fi uneori utilizată pentru tratarea semnelor și simptomelor asociate endometriozei, cum ar fi sângerări menstruale abundente și menstruații dureroase cauzate de crampe uterine.

Chiar și atunci când ovarele sunt lăsate la locul lor, o histerectomie poate avea în continuare un efect pe termen lung asupra sănătății dumneavoastră, mai ales dacă aveți o intervenție chirurgicală înainte de vârsta de 35 de ani.

Articol furnizat de Clinica Venart, Cluj-Napoca.

Echipa medicală VenArt are un nivel de competență foarte ridicat aceasta fiind formata din chirurgi de renume la nivel național și unii dintre aceștia chiar la nivel internațional.

Din anul 2013 până în prezent la Clinica VenArt au fost tratați cu succes peste 12.000 de pacienți. Aflați mai multe informații despre:  tratament hemoroiziorl clujginecologie cluj pe siteul clinicii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE