Home / Slider / Lovitură pentru hoții de lemne: a intrat în funcțiune noul SUMAL!

Lovitură pentru hoții de lemne: a intrat în funcțiune noul SUMAL!

Direcția de Comunicare, Transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a informat prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că începând cu data de 31 ianuarie a fost pus în funcționare cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0.

Noul SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn, iar printre îmbunătățirile semnificative, este de menționat că noul sistem informatic include un proces amplu de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care până acum se realizau manual.

Pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private, au fost înlocuite registrul ,,marcări” și cel al ,,dispozitivelor de marcat”, administratorii putând să utilizeze din 31 ianuarie varianta electronică a noului SUMAL.

,,De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util”, se menționează în comunicat.

Pentru operatorii economici – transportatori și procesatori, se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice, toate avizele și documentele conexe realizându-se automat, exlusiv în format digital. De asemenea, va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră, întrucât până acum transportatorii erau obligați să se prezinte lunar la sediile județene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit, iar cu noul SUMAL, acest lucru se va realiza automat, fără a mai fi necesară deplasarea. Totodată, au fost eliminate registrele la depozite, întrucât prin noul SUMAL se realizează transferul automat al cantităților de la transportator.

Pașii de urmat pentru efectuarea corectă a transferului avizului de însoțire a mărfii de la emitent la transportator sunt următorii: transportatorul activează funcția Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secţiunea ,,Preluarea aviz pentru transport” și apasă butonul ,,Preluare”; emitentul va accesa secțiunea ,,Avize proprii”, selectează avizul, apasă butonul ,,Predă”, și selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului, iar pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului; după transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii și apasă butonul ,,Start transport”.

Se recomandă verificarea foarte bine a informaţiilor introduse deoarece operaţiunea de

confirmare este ireversibilă, iar în cazul în care solicitantul a greșit adresa de email pe care a indicat-o pentru primirea credențialelor (respectiv a userului și a parolei), corectarea se va face doar de angajații gărzii forestiere din raza teritorială a solicitantului. Odată ce s-a primit userul și parola, nu se mai pot face modificări în câmpului utilizatorului. La momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operațiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente.

,,Menţionăm că, în situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesbilitatea GSM,

pentru funcționarea corectă a aplicaţiilor mobile -android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „Sincronizează” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi”, mai informează sursa citată.

În ceea ce privește SUMAL 1.0, după data de 31 ianuarie, acesta va rămâne disponibil pentru consultare, fără a putea fi operate modificări.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Incertitudine privind finanțarea investițiilor pentru sistemul sanitar din Mureș

Mai multe obiective de investiții majore, la cele mai importante unități sanitare din județul Mureș, …