Spitalele vechi mureșene, în același pericol iminent ca ”Matei Balș” Opinii
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 6303 Vizualizări

Spitalele vechi mureșene, în același pericol iminent ca ”Matei Balș”

Argument

Scriu acest articol pentru că experiența mea profesională în domeniul energetic îmi permite să trag un semnal de alarmă, în ceasul al 12-lea, privitor situația circuitelor electrice din spitalele vechi din țară și la incendiile, mult prea frecvente, care izbucnesc din aceasta cauză.

De ce acum? Pentru ca a mai izbucnit un incendiu la spitalul ”Matei Balș”, în care au murit oameni. Si pentru că așa nu se mai poate. AJUNGE!

Subiectul pe care îl voi expune este strict legat de context – adică se referă la alimentarea cu energie electrică a clădirilor care fac parte dintre spitalele județului nostru. Mă voi referi la toate clădirile vechi, construite cu mult înainte de 1989. Problema, cu mici exceptii, este generală.

Starea de fapt

Cunosc sistemul de alimentare al spitalelor din perspectiva activității mele timp de 30 de ani la Societatea Electrica. De unde știu ce se întâmplă în instalațiile interioare ale spitalelor? Pentru că, după ce am plecat de la Electrica, în aproape trei ani de activitate ca director tehnic la o firmă de construcții – reparații în domeniul energiei electrice (la care sunt și coacționar), am executat câteva lucrări de alimentare a unor noi consumatori și mici reparații în aceste instalații. Prezint deschis aceste aspecte, ca să înlătur orice speculatie referitoare la vreun interes ascuns.

Ce am descoperit și ce am văzut este îngrijorător!

În primul rând, aceste clădiri au fost construite cu 40-50 de ani în urmă. Când au fos ele proiectate, necesarul de energie electrică era mult sub cel din prezent. Acest necesar nu a mai fost actualizat, iar avizele tehnice de racordare eliberate de distribuitorul de energie electrică sunt la nivelul puterii cerute de atunci. Nimeni nu a mai cerut în acești ani modificarea lor, doar cu câteva excepții când s-a montat aparatura de radiografiere de putere foarte mare. Între timp, tehnica a evoluat, au aparut o multitudine de noi consumatori în fiecare salon și mai ales, în sălile de operatii și secțiile de ATI, dar nu numai. De exemplu, sistemele individuale de climatizare pentru fiecare salon, necesare datorita schimbarilor climatice, implică o sarcină de consum suplimentar considerabilă. Dar conductoarele electrice au rămas aceleași. S-au mai făcut, punctual, niște circuite noi, dar fără să se redimensioneze întreaga alimentare. Sugestiv, ca să puteți face o comparație, este ca și aglomerația rutieră pe Valea Prahovei, pe un drum național în lipsa unei autostrăzi, la actualul flux de mașini!

Am vazut tablouri principale de distribuție a energiei electrică cu elemente vechi, necalibrate, care nu asigură protecțiile necesare întreruperii instant a alimentarii în caz de defect. Siguranțele sunt supracalibrate și, în loc să sară siguranța, ar putea lua foc firele electrice. Vedeti pozele alăturate!

În ce privește sistemele de alimentare de rezervă, mai precis generatoare și surse neintreruptibile (care să asigure energia electrică în caz de întrerupere a curentului) – am fost stupefiat sa văd generator de 38KW, cu motor de tractor, din 1974, cu pornire manuală! Totuși, suntem în secolul XXI, trăim într-o societate declarată nu doar postindustrială, ci informatizată și mă întreb – cine ar porni manual prăpăditul acela de generator? În plus, dacă s-ar porni, n-ar fi suficient nici măcar pentru consumatorii importanți – lumina unei săli de operație, aparat de monitorizare bolnavi, etc. Oricât ar fi personalul medical de performant, nu poate surmonta aceste aspecte tehnice! Vedeti poza!

Recunosc faptul că nu am avut ocazia să identific sau să analizez și sursele neintreruptibile din sălile de operații. Sper ca ele există și funcționează!

Este momentul să reconsiderăm toate aspectele tehnice ce țin de buna funcționare a unui spital. Am în vedere alimentările cu energie electrică, sistemele de stins incendii, sistemele de alarmare, sistemele de alimentare cu oxigen, sistemele de apă-canal. Managerii de spital, indiferent de culorea lor politică, sunt de obicei profesioniști în domeniul actului medical. Este normal să nu cunoască în detaliu toate aspectele tehnice. Dar trebuie să reconsidere urgent importanța acestor functionalități și să le asigure un management profesionist prin oameni de specialitate, prevăzând și fonduri pentru întretinere, reparații și modernizări.

Măsuri propuse

Ar trebui urgent luate câteva măsuri preventive, pentru a evita eventualele dezastre, ca cel de la spitalul Balș. Pentru a putea în viitorul apropiat să abordăm lucrări de investiții de valoare mare, trebuie să pregătim datele tehnice pentru studiile de fezabilitate necesare accesarii de fonduri europene.

Care ar fi aceste măsuri?

O termografiere a tuturor conexiunilor electrice de forță, ce ar putea dezvălui imediat punctele cu contacte electrice slabe.

O calibrare a siguranțelor, realizată proporțional cu conductoarelor – nu după necesarul de consum. Acest lucru îl poate face orice electrician, angajat al spitalului.

Verificarea de urgență a existenței, capacității și funcționării sistemelor de alimentare neintreruptibilă la sălile de operații și ATI prin efectuarea de probe în sarcina.

Un inventar al tuturor consumatorilor de energie electrică aflați în fiecare salon, fiecare încăpere, corelat cu verificarea secțiunii circuitelor electrice existente.

În baza inventarului consumatorilor existenti, să se determine puterea totală instalată și puterea totală necesară. Să se solicite distribuitorului de energie electrică sporul de putere necesar, modificarea avizului tehnic și modernizarea instalațiilor de racordare – care sunt la fel de vechi ca și instalațiile spitalelor.

Pregătirea unui studiu de fezabilitate necesar întocmirii documentațiilor pentru accesare de fonduri, în vederea modernizarii sistemelor tehnice.

Inițiativă

Sunt membru al Cosiliului Județean și unul dintre vicepreșediții acetuia. Încă de la prima ședință la care am participat am vrut să prezint un material documentat legat de subiectul de față, iar unii dintre colegii mei consilieri, l-au văzut. Acum este momentul propice de a propune alocarea distinctă de fonduri, din bugetul acestui an, pentru reparații urgente și dotări cu surse de rezervă a sistemelor de alimentare cu energie electrică. Voi iniția o hotărare de Consiliu Județean în acest sens. De asemenea, propun Consiliului Județean să solicite Societății de distribuție cu energie electrică să aloce de urgență fonduri pentru modernizarea propriilor instalații, unele existente de pe vremea construirii spitalelor.

În concluzie, pericolul legat de infrastructura spitalelor vechi mureșene, unde oricând ar putea interveni un accident, la fel ca cel din București sau cum a fost cel din Piatra Neamț, ne obligă să facem o prioritate din luarea de măsuri, în cel mai scurt termen!

Dr. ing. Ovidiu GEORGESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Salut Ovidiu,
    De acord cu cele sesizate si propuse de tine.
    Ne omoara I N C O M P E T E N T A si C O R U P T I A!
    Trebuie sa fii mare specialist ca sa realizezi ca la o priza dintr-un salon nu poti sa alimentezi nu stiu cate aparate ?
    Care este cauza incendiului de la P. Neamt ? CE masuri concrete s-au luat pt. prevenirea unor accidente similare
    la alte spitale ?
    Eu unul nu am vazut nici o luare de pozitie referitoare la existenta si respectarea unor
    proceduri scrise referitoare la exploatarea instalatiilor cu oxigen, si a regulilor stricte ce trebuie
    respectate in saloanele respective. Proceduri-instructiuni eventual emise de Ministerul
    sanatii, si inmanate tuturor managerilor de spital. Toata lumea da vina pe vechimea cladirilor. In campanie s-a discutat
    despre cazul spitalului de la Resita unde bolnavii erau lasati sa zaca pe holuri, cu toalete murdare etc.
    Pai toaletele erau cu faianta, in stare buna. Cine este de vina ca nu sunt curate ? Cine este de vina ca bolnavii sunt lasati in plata domnului ? Toti cei responsabili-presedinte CJ, director CAS, director spital, parlamentari spuneau ca vor analiza, ca ne trebuie spitale noi. Prima masura era destituirea directorului de spital si al CAS.

    Da, nimeni nu raspunde, toti se acopera intre ei, nu se deranjeaza uni pe altii -politicieni, directori . Corb la corb nu-si scoate ochii. Suferim noi, prostimea.
    Nimeni nu are curajul, nu se inhama la teaba si SA FACA CURATENIE IN SISTEMUL SANITAR.
    Banii SUNT SIFONATI IN CABINETELE SI CLINICILE PARTICULARE .

    Pai carui sef de sectie, director de spital nu-i convine sa aiba post f.b. platit la stat si sa castige inca de cateva ori pe atat in 3-4 clinici, cabinete private ? Toti sunt pe fuga, de la o clinica la alta-m-am convins personal de acest lucru.
    Spitalele si clinicile de stat nu au aparatura-te trimit la privat sa-ti faci analize.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE