Home / Administratie / Administratorii de condominii din Luduș, atestați

Administratorii de condominii din Luduș, atestați

Asociațiile de proprietari funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiior de proprietari și administrația condominiilor, fiind monitorizate de administrațiile publice locale prin compartimentele specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari.

În aceeași lege este prevăzut că primarul, pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local, la propunerea compartimentului de specialitate, atestă dobândirea calității de administrator de condominiu, a persoanelor fizice. În Raportul de specialitate întocmit de Simona Luca de la Compartimentul Asociații de Proprietari și văzut de arhitectul șef al orașului, Răzvan Titus Vălean se precizează documentele necesare pentru dobândirea atestatului: Certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii/administrator de imobile, Cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară, Cazierul fiscal.

În plus față de aceste documente este necesară depunerea unei copii după actul de identitate, precum și o cerere de solicitare a eliberării atestatului.

Pentru reglemetarea acestei activități, Consiliul Local Luduș a elaborat un „Regulament privind atestarea administratorilor de condominii din orașul Luduș” în care se precizează că „Obiectul prezentului regulament îl constituie stabilirea cadrului general și procedura privind atestarea persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcției de administrator de condominii; Regulamentul stabiliește scopul, cadrul de referință și metodologia atestării persoanelor fizice pentru activitatea de administrare a condominiilor; Scopul atestării constă în obținerea calității de administrator de imobile, în vederea desfășurării acestei activități în cadrul asociațiilor de proprietari; Prezentului regulament îi sunt aplicabile prevederile legale în domeniu”.

Pentru a evita unele confuzii, Regulamentul definește câteva noțiuni de bază din această activitate: „Asociațiile de proprietari – formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii; Atestat valabil – actul care dovedește calitatea de administrator de condominii, care îndeplinește condițiile legale și actuale de desfășurare a activității de administrator de condominiu, care se află în termenul de valabilitate de 4 ani de la data emiterii și care este reînnoit în mod corespunzător”.

La capitolul III al Regulamentului este consemnat că autoritatea locală, prin dispoziția primarului, constituie comisia de atestare a persoanelor fizice care doresc să devină administratori de condominii în cadrul asociațiilor de proprietari. Prin Regulament este reglementată și eliberarea, suspendarea și retragerea atestatului de administrator de condominii – persoană fizică care este valabil patru ani de la data emiterii și care poate fi reînnoit în condițiile în care a fost emis.

Ioan A. BORGOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sighișoara: Eliberarea urgentă actelor de identitate, doar cu documente justificative

Reprezentanții Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Sighișoara au anunțat printr-o postare făcută …