Home / Administratie / Plouă cu plângeri penale la DNA din Primăria Târgu Mureș

Plouă cu plângeri penale la DNA din Primăria Târgu Mureș

Distribuie

Primăria Târgu Mureș a înaintat Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș mai multe plângeri penale împotriva unor angajați ai autorității publice și a unor firme care au derulat contracte cu municipalitatea.

Plângerile penale au fost înaintate în urma auditului intern realizat la solicitarea noului primar al municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, care a subliniat însă că nu a pornit o vânătoare de vrăjitoare.

Despre plângerea penală privind contractul privind amenajarea Parcului Municipal, a centrului de atletism și a stadionului, Zi de Zi a publicat deja un amplu articol într-o ediție anterioară. Plângerea penală vizează firma executantă Kronos Life, dirigintele de șantier, Agoston Gyozo PFA și pe Mircea Moldovan, directorul Serviciului Public de Utilități Municipale (SPUM). Reprezentanții primăriei susțin că o sumă de 2,5 milioane de lei a fost achitată fără justificare, mascată într-un avans. Echipele din primărie au constatat că au fost plătite materiale, care s-ar afla în custodia firmei Kronos Life, însă care faptic nu erau la stadion deloc sau nu în cantitățile facturate.

“O altă plângere este împotriva directorului Serviciului Public de Utilități Municipale, Mircea Moldovan, pentru contractele privind parcurile de joacă, și împotriva directorului Lucian Racz, pentru derularea unor contracte de reparații care nu au fost justificate în niciun fel documentații din punct de vedere al calității lucrărilor. Putem să vă spunem că am cerut după verificările pe care noi le-am făcut și astfel am și ajuns la aceste plângeri penale și mai urmează și altele pentru că avem foarte mari probleme, justificate și de către Serviciul de audit intern al primăriei, la Direcția de Asistență Socială, la Administrație și Turism SRL”, a declarat Ionela Ciotlăuș, consilier al primarului.

Potrivit plângerii penale înaintate în 21 ianuarie pe numele lui Mircea Moldovan pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, acesta ar fi responsabil de amenajarea a trei parcuri de joacă pentru copii fără autorizație de construire în Tudor, în Parcul Diamant, în cartierul Aleea Carpați și în cartierul Unirii, de neluarea măsurilor pentru constituirea garanției de participare depuse de ofertantul câștigător Korondi Arcso DRL la contractual nr. 41 din 4 iunie 2020, de recepția unor produse fără a fi respectate prevederile tuturor clauzelor contractuale, de efectuarea unor plăți de 86.870 de lei în avans aferente contractului deja amintit, de gestionarea deficitară a contractelor de lucrări.

“S-au constat următoarele disfuncționalități (…). 10) Transmiterea spre decontare a unor facturi/situații de plată întocmite ulterior efectuării recepției… Valoarea însumată a facturilor transmise spre decontare ulterior recepției la terminarea lucrărilor este de 1,53 milioane lei, reprezentând un procent de aproximativ 38% din totalul valorilor contractate, emise în intervalul cuprins între 3 luni și 11 luni de la data recepției; 11) Neinventarierea cantitativ-valorică a stadiului lucrărilor în curs de execuție/rămase de executat și nefinalizate la sfârșitul exercițiului financiar 2018”, sunt alte probleme semnalate în plângere.

Înregistrată tot în 21 ianuarie, plângerea penală care îl vizează pe directorul Direcției Tehnice, Lucian Racz, este tot pentru abuz în serviciu și neglijență, care conform fișei postului, “monitorizează și controlează activitățile pe care conduce”, respectiv “ia măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite – calitatea lucrărilor executate, termene etc.”. În ceea ce privește contractele derulate de către Direcția Tehnică, sumele considerate drept prejudiciu nu sunt încă stabilite auditul intern fiind încă în desfășurare.

“Este vorba de mai multe atribuiri. Firmele care au venit cu facturi ne-au zis că noi am mers și am lucrat pentru că așa a zis domnul cutare, fără să aibă contract, fără să aibă notă de începere, fără să aibă cantități, suprafețe, procese verbale de preluare, fără nimic, pe bază de cuvânt voios de pionier”, a explicat primarul Soós Zoltán.

“Nu exista o procedură clară din partea municipalității prin care să se urmărească acele lucrări. Justificarea domnului Racz și a unora din Direcția Tehnică a fost că ele sunt lucrări de reparații, sunt nesemnificative și nu au același comportament ca și investițiile. Ba da, legea prevede ca toate lucrările din bani publici să fie la fel justificate”, a completat Ionela Ciotlăuș.

Cu toate că au fost înaintate organelor de anchetă aceste plângeri penale, ultimul cuvânt îl vor avea procurorii care vor stabili dacă persoanele fizice și/juridice au săvărșit vreo infracțiune. Până atunci, toți cei care apar în plângerile penale beneficiază de prezumția de nevinovăție. De asemenea, ca remarcă personală, câțiva oameni care au acționat la ordinul cuiva vor fi plimbați acum prin anchete pentru că la un moment dat nu au știut, nu au dorit sau le-a fost teamă să spună NU.

Ligia VORO

Articol publicat în ediția print a Zi de Zi din 28 ianuarie 2021


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

4 comentarii

  1. De cănd este primar nu a făcut nimic altceva decât să caute vinovați în stânga și în dreapta. Eu îi recomand să înceapă să facă treabă, apoi să-I acuze pe alții care au făcut deja câte ceva pentru oras.

  2. În sfirsit!!!!! La pușcărie cu cei 2 gogomani!!!!! Și-au bătut joc de oraș! Au crezut ca e al lor! Faceți urâțenie Doamna Ciotlaus și Domnule Soos! Aveți respectul meu!!!

  3. La Tarnaveni pe cand???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.