Școala Gimnazială „Adorjáni Károly” Glodeni, în plin proces de reabilitare și extindere Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 768 Vizualizări

Școala Gimnazială „Adorjáni Károly” Glodeni, în plin proces de reabilitare și extindere

Printre unitățile de învățământ din mediul rural cu o veche tradiție se numără și cea din comuna Glodeni, școală care poartă numele Adorjáni Károly (1878-1946), învățător și director al școlii confesionale reformate din sat din anul 1898, cel care avut un rol important în reorganizarea educației din sat după primul război mondial.

În prezent, conducerea școlii este deținută de Mózes Sándor, activitatea școlară fiind asigurată de un număr de 42 de cadre didactice pentru un număr de 509 elevi căți s-au înscris pentru anul școlar 2020-2021. Ca și structuri arondate, Școala Gimnazială „Adorjáni Károly” însumează Grădinița cu Program Normal Glodeni, Grădinița cu Program Normal Moișa-Merișor, Grădinița cu Program Normal Păingeni Școala Primară Merișor, Școala Primară Moișa, Școala Primară Păingeni și Școala Gimnazială Glodeni.

Adaptarea la condițiile pandemiei

Venirea pandemiei a generat luarea de măsuri pentru derularea în bune condiții a procesului de învățământ, după cum afirmă directorul școlii gimnaziale din comuna Glodeni.

„Din fericire, avem un coleg, Nagy Domokos, profesor de limba engleză extrem de priceput în materie de informatică , fapt pentru care, începând încă din luna aprilie a anului trecut, chiar din prima clipă după izbucnirea pandemiei ne-a atras atenția asupra faptului că există o platformă G Suite for Education unde putem să creem conturi pentru elevi, pentru profesori , precum și alte platforme precum Classroom și Google Meet. Astfel, din prima clipă ne-am adaptat acestui tip nou de învățământ”, ne-a declarat Mózes Sándor.

Au fost și probleme în ce privește dotarea elevilor cu dispozitive pentru învățământul online, remediate în marea majoritate de către conducerea școlii.

„Din păcate, în cursul anului trecut, în perioada mai-iunie, nu am reușit să rezolvăm această problemă în totalitate. Cei care au avut posibilități s-au descurcat, iar pe restul am încercat să-i ajutăm cum putem. Începând cu luna septembrie am primit din partea Ministerului Educației, prin programul „Școala de acasă”, un număr de 90 de tablete, astfel la ciclul gimnazial, clasele 5-8 am reușit să satisfacem necesarul, fiecare care a cerut un dispozitiv a primit o tabletă. Cei care au avut o astfel de nevoie au putut depune un dosar, nevoia lor fiind satisfăcută în cele din urmă. Dacă la ciclul gimnazial am rezolvat această problemă, mai sunt anumite lipsuri în ce privește ciclul primarpe care sperăm să le rezolvăm în cel mai scurt timp”, spune Mózes Sándor.

Dacă la începutul pandemiei mai existau voci care spuneau că situația este una de scurtă durată, ele au fost contrazise de evoluția virusului COVID-19.

„Vorbim aici de două perioade. În prima, respectiv mai-iunie anul trecut, a fost o perioadă marcată de o oarecare reținere. Am simțit din partea unora dintre colegi, undeva la 30 %, ideea că această perioadă va trece relativ, nu va trebui să ne obișnuim prea tare cu acest tip de învățământ online, cu tot ce implică el, și nu va trece multă vreme și vom reveni la normal. În toamnă însă, începând cu noul an școlar, toată lumea a înțeles că trebuie să ne adaptăm la modul cel mai serios la această pandemie , să conștientizăm faptul că a sosit o nouă eră în care învățământul online nu și-a spus ultimul cuvânt”, declară Mózes Sándor.

Revenirea la școală așteptată de profesori, părinți și elevi

Revenirea elevilor la școală începând cu semestrul II este primită pozitiv atât de profesori cât și de către părinți și elevi.

„La final de semestru am avut ședințe cu profesorii și pot spune că în procent de sută la sută toți așteaptă această revenire fizică a elevilor la școală. Vorbesc extrem de des și cu părinții elevilor, care nutresc același sentiment față de revenirea la școală. La fel și copiii, sunt nerăbdători să se întoarcă la școală. Le lipsește foarte mult colectivitatea și viața de la școală, fapt ce îi face să fie nerăbdători să revină la școală. Ne pregătim pentru această revenire la școală în această perioadă de vacanță cu dezinfecția sălilor de clasă, mobilier adaptat regulilor de distanțare, dotatea cu dezinfectanți, măști, astfel ca această revenire să se facă în cele mai sigure condiții. Legat de vaccinare, personalul școlii noastre însumează un număr 53 de persoane din care un număr de 16 s-au programat pentru vaccinarea anti-COVID 19 care va avea loc în perioada februarie-martie”, a menționat Mózes Sándor.

Proiect de reabilitare și extindere

Deloc de neglijat pentru cei care gestionează procesul educational la nivelul comunei Glodeni sunt condițiile necesare elevilor. Trebuie aici amintit programul de reabilitare al școlii derulat în anul 2008, amenajarea și modernizartea parcului școlii, construirea sălii de sport, precum și cel mai nou proiect, ”Reabilitarea și extinderea Școlii Gimnaziale “Adorjáni Károly” Comuna Glodeni, Județul Mureș”. Derularea proiectului a început la sfârșitul anului 2017 și are ca termen de finalizare anul 2021. Din punct de vedere funcțional sunt necesare spații suplimentare pentru predare 6 săli de clasă, grupuri sanitare, centrală termică, spații pentru laboratoare și cabinete de limbi străine. Lucrările de reabilitare a corpului B vor viza reabilitarea tuturor finisajelor interioare, refacerea instalatiilor electrice, realizarea instalațiilor sanitare, de încălzire și de utilizare gaz conform necesităților, etc. Finisajele interioare și exterioare vor fi similar cu cele propuse pentru reabilitare asigurându-se un aspect unitar întregului ansamblu. Proiectul cuprinde și lucrări de amenajare exterioară, astfel se vor înlocui împrejmuirile școlii, poartă pentru accesul pietonal cu amenajare zonă de parcare biciclete, se vor realiza alei pietonale, spații verzi decorative, se vor amenaja accesele și trotuarele perimetrale. Se va realiza iluminatul exterior și de supraveghere precum și racordarea la rețelele de apă și canalizare din incintă.

„Partea de extindere a clădirii ar trebui să fie gata până la data de 1 aprilie, iar lucrarea în totalitate are ca termen de finalizare data de 1 septembrie acest an. Extinderea implică o clădire nouă lipită de clădirea veche a școlii cu trei nivele, parter și două etaje. În total vor fi construite prin această extrindere un număr de opt săli de clasă. Ne ajută foarte mult aceste spații noi care vor fi construite. Spun asta deoarece am avut o clădire mai veche orientată spre nord, fapt pentru care sălile de clasă beneficiau de puțină lumină naturală. Această clădire nu a fost construită ca și școală, plus că spațiile era mici, elevii stăteau destul de aglomerați, fapt pentru care s-a decis această extindere, implicit săli de clasă moderne, construite după cele mai noi standarde. Practic, aceste săli noi vor înlocui sălile din clădirea veche, plus că și grupurile sanitare vor face uitate condițiile asigurate de clădirea cea veche când copiii trebuiau să iasă din clădire pentru a merge la toaletă”, a precizat Mózes Sándor.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE