Home / Invatamant / Luduș: ”Cruciada” copiilor împotriva COVID-ului

Luduș: ”Cruciada” copiilor împotriva COVID-ului

Distribuie

Studiind istoria umanității, în mod direct la clasă sau on line, elevii află că, la fel ca în zilele noastre, cu opt secole în urmă, copiii de atunci au participat la așa numită ”Cruciadă a copiilor”, acțiune religioasă îndreptată împotriva musulmanilor care stăpâneau Pământul Sfânt. Atunci, în 1212, Cruciada s-a soldat cu un eșec, Inocențiu al III-lea a oprit desfășurarea unei acțiuni sortite eșecului încă de la început.

În zilele noastre elevii au participat, fără voia lor, la o altă formă de cruciadă, aceea de combatere și de limitare a ofensivei Coronavirusului. Măsurile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, greu de suportat de elevi, profesori și părinți se pare că au dat roade, iar comunicatul despre redeschiderea școlilor, în cele trei scenarii a adus bucurie și o ușurare în ideea că acest an școlar nu este compromis în totalitate.

Școlile sunt pregătite

La Luduș, după o pauză destul de lungă în activitate, totul este pregătit. La Liceul Tehnologic nr. 1, directorul Claudiu Ciucă spune că sunt asigurate dezinfectante pentru sălile de clasă și câte o mască pe zi pentru elevi și întregul personal, măști asigurate de Primăria orașului. Până în luna martie sunt fonduri suficiente pentru asigurarea acelorași condiții. S-au făcut marcaje de la intrarea în școală și până în sălile de clasă, circuite distincte pentru fiecare etaj.

„Am creat condiții optime pentru desfășurarea lecțiilor”, spune directorul Claudiu Ciucă.

Adrian Banea, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” declară că școala are toate autorizațiile de funcționare și toate condițiile pentru desfășurarea orelor. În perioada de vacanță forțată au fost pregătite traseele de circulație a elevilor, mesele sunt distanțate conform ordinelor primite, iar toaletele au fost igienizate și dezinfectate. Un element de noutate este spațiul creat pentru copiii cu dizabilități. Spațiul are asigurată  sursă de încălzire proprie și toalete adaptate copiilor cu cerințe speciale.

Marcela Berar este în funcția de director al Școlii Gimnaziale nr. 1 din luna ianuarie și a participat la pregătirile pentru începerea semestrului al doilea în sistemul de învățământ direct. Școala deține dezinfectantele necesare și un stoc de măști pentru elevi și personalul didactic și nedidactic.

„Utilitățile necesare sunt asigurate, schema școlii este completă. Putem începe școala în cele mai bune condiții”, spune Marcela Berar.

Directoarea de la Grădinița „Căsuța Fermecată”, Carmen Petac, ne asigură că au fost făcute toate pregătirile pentru începerea semestrului II.

„Am pregătit spațiile destinate orelor de clasă. Deocamdată nu știm dacă programul educativ se va desfășura sub semnul distanțării, sau nu și care va fi distanțarea, chiar dacă sperăm să nu existe, datorită incidenței virusului la noi în oraș. Când primim ordin vom deschide Grădinița și vom funcționa în orice scenariu. Până acum am făcut igienizarea spațiilor, am achiziționat măști pentru personal, produse de curățenie și dezinfectanți”, a declarat Carmen Petac în ziua de 26 ianuarie.

Într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a luat hotărârea importantă pentru elevi, cadre didactice ca „suspendarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ”să ia sfârșit odată cu ziua de 8 februarie 2021. La această dată se încheie, sperăm  că pentru totdeauna, o etapă nedorită în viața învățământului de toate gradele și să existe posibilitatea să se aplice prevederile articolului 32, alineatul 1, din Constituția României: „Dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin forme de instrucție și de perfecționare”.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.