Cele mai mari beneficii aduse de automatizare în viața cotidiană Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 389 Vizualizări

Cele mai mari beneficii aduse de automatizare în viața cotidiană

Avansurile accelerate ale tehnologiei din ultimele decenii au determinat ca majoritatea sistemelor și proceselor industriale ale fabricilor, utilajelor, laboratoarelor de testări și a multor altor domenii economice, până chiar și activitățile de tip logistic și de birou, să treacă de la mecanizare la automatizare. 

Sistemele mecanice au nevoie continuă de prezența omului pentru a efectua operațiunile și comenzile necesare pentru manevrarea unor unelte în realizarea unui proces sau obiectiv. Odată cu apariția unor noi tehnologii de control, automatizarea computerizata preia, din ce în ce mai mult, rolul persoanelor în aproape toate zonele economiei. 

Aceasta veritabilă revoluție tehnologică nu avea cum să nu pătrundă chiar și în mediul casnic, acolo unde deja sunt implementate conceptele de casa ”inteligenta” și ”smart control”. Dar, ce ai putea automatiza acasă la tine? E o întrebare cu un răspuns simplu: astăzi, aproape orice! 

Iată cum, cu ajutorul tehnologiilor potrivite, nu există, practic, nici o limită asupra funcționalității pe care o poți obține într-o casă modernă 

Aproape orice obiect care funcționează cu ajutorul electricității poate fi trecut în categoria automatizărilor unei case smart. Primul pas pe care trebuie să-l faci în această direcție, dacă ești cu adevărat pregătit să-ți transformi fundamental mediul de locuit, este să decizi ceea ce ai vrea să obții prin trecerea la acest concept.

  • Securitate și protecție împotriva eventualelor efracții sau simpla supraveghere interioară

Noile camere video cu IP prevăzute și cu senzori de mișcare sau cu vedere nocturnă, pot fi foarte simplu conectate, prin intermediul internetului, la telefoanele inteligente ale familiei. Astfel, atunci când pleci de acasă, poți activa camerele montate în puncte strategice acasă astfel încât să-ți transmită imagini din locuința ta. 

De asemenea, acestea pot fi programate să transmită în mod automat atunci când detectează mișcare, o soluție excelentă pentru a menține controlul în orice moment. Un aspect deloc de neglijat este supravegherea celor mici sau a bătrânilor, care au nevoie de ajutor și care pot suferi unele accidente prin cădere sau lovituri.  

  • Automatizări ale porților de acces sau de garaj

O altă aplicație a automatizărilor electrice este transformarea porților de acces în curtea casei sau a ușilor garajului. Componentele necesare pentru aceste lucrări le poți găsi pe Electric14.ro, un magazin online dedicat, ce pune la dispoziție în orice moment peste 4000 de produse de calitate la cele mai bune prețuri.

Montarea unor mecanisme de acționare cu senzori pot detecta, de exemplu, telefonul tău mobil atunci când te apropii de casă. Astfel, poți declanșa în mod automat descuierea și deschiderea acestor uși. De asemenea, ele pot fi programate pentru recunoașterea facială.

  • Iluminatul și sisteme de răcire sau de încălzire

Un alt sector din cadrul locuinței care poate fi complet robotizat, este sistemul de iluminat care poate fi programat cu ajutorul senzorilor, să aprindă și să stingă becurile din încăperi la intrarea, respectiv la ieșirea unei persoane. O altă aplicație utilă este diminuarea intensității luminoase la anumite ore, de exemplu după orele 22 când membrii familiei se pregătesc de somn. 

De asemenea, sistemul de încălzire precum și aparatele de aer condiționat pot fi programate să furnizeze o anumită temperatură în funcție de cea din mediul exterior. Ele pot să pornească singure atunci când te apropii de casă sau comanzi acest lucru prin intermediul telefonului inteligent. 

În concluzie, ne aflăm în plină eră a automatizărilor, iar noile avansuri tehnologice, în special în domeniul Internet of Things (IoT), vor duce la o lume tot mai conectată unde inteligența artificială va guverna chiar și micile aparate electrocasnice. Viața casnică a omului nu a fost niciodată în istorie mai simplă și mai confortabilă!

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE