Plăcerea de a studia liber, frumos și plăcut la Clubul Copiilor Reghin Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 748 Vizualizări

Plăcerea de a studia liber, frumos și plăcut la Clubul Copiilor Reghin

Învățământul în format online afectează nu doar desfășurarea normală a activității din cadrul școlilor, printre cei care au trebuit să se adapteze din mers acestei noi situații fiind și cei care își desfășoară activitatea în cadrul cluburilor copiilor. Și aici, activitatea în format online nu se compară cu cea clasică, una e să simți copilul, plăcerea acestuia de a veni la un cerc pe viu, sau să te rezumi doar la un dialog prin intermediul unei tablete.

Cursuri diversificate

La Reghin, Clubul Copiilor, filială a Palatului Copiilor Târgu Mureș, îi așteaptă pe copii să revină începând cu data de 8 februarie la cursurile prevăzute în cadrul ofertei educaționale pentru anul școlar 2020-2021: Protecția mediului (prof. Luminița Dobrean), Informatică (prof. Dora Pașca), Matematică aplicată în tehnica de calcul (prof. Dora Pașca), Limba engleză (prof. Bianca Someșan), Atelierul fanteziei (prof. Adela Mihuț), Dans modern (prof. Adina Ința), Muzica populară (prof. Cristina Fărcaș), Muzica ușoară (prof. Eliza Bucur), Carturi (prof. Claudiu Pop). „Toate activitățile din cadrul Clubului Copiilor s-au desfășurat online, pe perioada pandemiei, ca la orice școală, doar că acestea au avut loc după-masa. În cadrul Clubului Copiilor, activitatea noastră de educație nonformală are loc după cursurile de zi de la școală. Toată activitatea din cadrul cluburilor copiilor cuprinde materii și activități care nu se suprapun peste activitățile școlare. Facem cu totul altceva. Toate aceste activități mai altfel decât cele de la școală au loc după-masa, în format online, pe platforma Palatului Copiilor adecvată acestui tip de învățământ online. Ca și la celelalte școli, și la clubul copiilor se va reveni la prezența fizică la cercuri începând cu data de de 8 februarie”, a declarat prof. Luminița Dobrean (Protecția mediului).

 Copiii vin din plăcere

Ca peste tot, revenirea fizică a copiilor la cercurile din cadrul clubului copiilor este așteptată cu nerăbdare.

„Copiii sunt extrem de dornici să iasă din această stare generată de această formă de predare online, plus că nu se pot compara orele în care fizic ești cu profesorul față în față. Orele din cadrul cercurilor de la Clubul Copiilor sunt ceva mai altfel. Dacă cele clasice, de la școală, sunt obligatorii, că le plac sau nu, musai să meargă, în schimb, la Clubul Copiilor ei vin din plăcere, aspect care contează foarte mult. Aici, activitatea se face strict pe ceea ce place copilului. La fiecare cerc, copilul vine cu plăcere, altfel nu ar mai veni. Sunt copii care se înscriu la mai multe cercuri fără să știe ei prea multe despre acestea, și rămân acolo unde le place, iar la restul se descriu, după cum spun ei. Ne înscriem și apoi ne dezcriem, ca să folosesc un limbal de-al lor. Sunt copii care trec de la un cerc la altul până își găsesc un loc unde le place și rămân la cercul respectiv”, a precizat Luminița Dobrean.

Ineditul activităților la cercurile din cadrul clubului copiilor este dat atât de plăcerea celui care vine la cerc, cât și de capacitatea profesorului de a se adapta fiecărui copil în parte.

„Contrar opiniei publice că profesorii sunt într-un anumit fel, nu este deloc așa. E adevărat că sunt și excepții, nu există pădure fără uscături, profesorul de fiecare dată se adaptează după cel la care predă. Este părerea mea, a unui profesor cu o vechime de 27 de ani în învățământ care a trecut atât prin liceu, școli generale și alte tipuri de a preda. Vorbesc din experiența proprie, nu din cea a altor profesori. Aceeași activitate o adaptezi în funcție de grupa sau clasa de copii. Dacă ai parte de o grupă mai puțin pregătită, activitatea o faci într-un fel, cu alți copii ceva mai răsăriți poți adapta această activitate. Nu poți spune că profesorul lucrează ca un robot, cu toții la fel. Nu, un profesor adevărat mereu se adaptează situației respective, capacităților copiilor, fapt pentru care găsește mereu soluții. E drept că sunt și profesori care se situează la polul opus, merg pe aceeași linie, indiferent de copii”, a arătat prof. Luminița Dobrean.

Atașament față de profesori

Potrivit acesteia, copiii se atașează cu totul altfel de profesor, când vine vorba de Clubul Copiilor.

„La școală, copilul se atașează de doamna învățătoare sau diriginte, mereu are nevoie de cineva pe care să-l întrebe și de la care să primească un răspuns, nu nerapărat de profesorul de la o materie care vine, de regulă, câteva ore pe săptămână. La club în schimb, activitatea cu profesorul ține două ore pe săptămână. Copilul aici se atașează în primul rând de activitatea pe care o face, dovadă că vine într-un loc unde îi place ceea ce face. La fel și în cazul profesorului, dacă nu este pe placul copilului, acesta nu mai vine la club. Aici, profesorii își creează un fel diferit față de cel pe care îl întâlnim la o școală de exemplu. Profesorii de la club devin altceva, ca să-i țină pe copii la cerc, ca să-i atragă la activitate, în condițiile în care noi nu avem nicio pârghie, nu avem catalog, nu avem note, nu avem absențe, și atunci doar tu ca și persoană, prin ceea ce faci îl atragi sau respingi pe copil. Atunci, profesorul este nevoit să facă în așa fel încât copilul să-l iubească. Este un proces extrem de greu. Teoretic, la club activitatea e una mult mai ușoară pentru un profesor, nu te constrânge nimeni și nimic, tu îți coordonezi activitatea cum vrei, dar pe de altă parte, ca să-i menții la activități, trebuie să te transformi în ceva extrem de adaptabil la cerințele copiilor, ceea ce nu e deloc simplu, ba din contrră, e ceva extrem de complex”, a subliniat prof. Luminița Dobrean.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE