Home / Invatamant / Redeschiderea școlilor din Mureș – cu sau fără autorizație ISU?

Redeschiderea școlilor din Mureș – cu sau fără autorizație ISU?

Distribuie

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, 5 februarie, la sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș, inspectorul șef al instituției, col. Călin Handrea, a făcut o prezentare a situației clădirilor instituțiilor de învățământ preuniversitar din județul Mureș.

„La noi în județ avem aproximativ 990 de clădiri (ale instituțiilor de învățământ preuniversitar – n.r.) Aici nu mă refer la unități de învățământ, ci la clădiri. O școală poate să dețină 1, 2, 3, 4 clădiri. Dintre acestea 800 și ceva nu trebuie autorizate, iar 22 dintre cele de stat nu au autorizație și două private. Asta înseamnă 24 de astfel de clădiri neautorizate”, a afirmat col. Călin Handrea.

Pericol pentru elevi?

Conform inspectorului șef al ISU ”Horea” al județului Mureș, pericolul nu este chiar atât de iminent cum ar părea la o primă vedere. Lipsa autorizației nu înseamnă neapărat că o clădire este făcută din hârtie îmbibată în benzină (așa e mai degrabă învățământul românesc, nu clădirile școlare), cauzele fiind mai degrabă birocratice. Cu toate acestea, acolo unde a fost necesar, amenzile ISU au curs ca din izvor.

„Noi am desfășurat activități de control mai puține în anul acesta pentru că școlile fost închise. În schimb le vom desfășura în continuare. Au fost și sancționați cei care nu au deținut autorizația. În schimb, nu sunt problemele de asemenea natură încât să spui că reprezintă un pericol. Faptul că nu dețin autorizația, de cele mai multe ori e datorită unor documente incomplete sau inexistente pentru că au fost construcții care au mers pe un proiect comun, național, s-au făcut repede clădirile, după care s-au schimbat directori, primari etc. și nu se mai găsesc documentele și trebuie reluată această procedură, de la proiectare până la obținerea avizelor necesare, verificatori de proiect și apoi, ulterior, autorizația”, a explicat inspectorul șef al ISU ”Horea” al județului Mureș.

Clădiri care nu necesită autorizație ISU

Normele care impun ca o clădire să aibă autorizație de incendiu nu existau înainte de 1992. Astfel, clădirile mai „bătrâne” de atât nu necesită autorizație, dacă nu au suferit modificări substanțiale. Și după cum toți știm, clădirile în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ, cele mai multe desigur, nu toate, sunt mai vechi de atât… cu vreun secol… Poate două, în unele cazuri. Bine că măcar azbestul e ignifug!

„În ceea ce privește clădirile care nu necesită autorizația, acestea sunt clădiri care au fost construite de-a lungul vremii. Prima normă referitoare la autorizare din punct de vedere al securității la incendiu a apărut în 1992. Până atunci nu se impunea autorizația școlilor din punct de vedere al securității la incendii. Deci dacă au fost construite înainte de 1992 și nu s-au adus modificări substanțiale la clădirea respectivă, nu se impune autorizarea ei. Ulterior, normele au fost mai indulgente, apoi tot s-au înăsprit, acum fiind, bineînțeles mult mai dure și chiar dacă clădirea a fost veche dar a avut o modificare substanțială care să presupună autorizarea, trebuie să vină la standardele actuale, ceea ce e destul de dificil”, a afirmat col. Călin Handrea.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.