Home / Sanatate / Persoanele cu boli autoimune se pot vaccina împotriva COVID-19?

Persoanele cu boli autoimune se pot vaccina împotriva COVID-19?

Reprezentanții Ministerului Sănătății au informat prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, faptul că vaccinurile produse de companiile Pfizer BioNTech, Moderna și AstraZeneca, pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune, acestea putând să se vaccineze în etapa a doua.

Este recomandat ca înainte de vaccinare pacienții cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat, acest lucru fiind important pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii, întrucât pentru a se asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

Deși nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze deoarece vaccinul oferă un grad de protecție față de formele severe de COVID-19.

,,Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune, deși această categorie de pacienți a fost eligibilă să participe în studiile clinice. La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca deoarece cele trei vaccinuri au un mecanism de acțiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ și nu cauzează infecția COVID-19”, se menționează în cadrul postării.

Înainte de vaccinare se recomandă ca pacienții care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne cu cel puțin o săptămână după administrarea celei de a doua doze de vaccin. Dar, pacienții care iau deja tratament imunosupresor/imunomodulator, se pot vaccina fără întreruperea tratamentului.

În cazul pacienților cu boli autoimune care au avut COVID-19, aceștia pot fi vaccinați nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Crucea Roșie Mureș, suport pentru centrele de vaccinare

Reprezentanții organizației comunitare Crucea Roșie Română Filiala Mureș au trimis marți, 22 februarie, către Primăria …