Home / Administratie / VIDEO: ISU pierde în instanță procesele pentru incendii de vegetație

VIDEO: ISU pierde în instanță procesele pentru incendii de vegetație

Distribuie

Există perioade din an în care parcă ceva se întâmplă cu multă lume. Cetățeni buni și muncitori sunt cuprinși de pofta piromaniei. Vegetația uscată este adunată claie peste grămadă și, de parcă ar fi vrăjitoare în evul mediu, i se dă foc. Chiar așa urât e fânul uscat că vrem să scăpăm de tot de el? Probabil, dar nu suntem aici să judecăm, ci să respectăm legea. Pentru cei care doresc să ardă rămășițele uscate ale plantelor, nu este de ajuns să frece un chibrit de cutie. Este nevoie de un Permis de lucru cu focul. Cu toate acestea, cei care nu respectă legea sunt foarte greu de sancționat, întrucât procesele tind să fie câștigate în instanță de către inculpați.

În cadrul unei conferințe de presă organizată de către conducerea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș, în data de 5 februarie, inspectorul șef al instituției, col. Călin Handrea, a afirmat că „permisul de lucru cu focul se dă mai ales celor care incendiază vegetația uscată.”

”Aici este o problemă. Sancțiuni au fost date pentru incendii de vegetație uscată, inclusiv de către noi împreună cu Garda de Mediu, dar trebuie să vă spun că pe marea majoritate, dacă nu chiar pe toate le-am pierdut în instanță. Motivul a fost că nu am avut dovezi suficiente. Dacă cetățeanul care a incendiat a fost prins lângă incendiul respectiv, el spunea că stingea, nu aprindea. În general pe vegetație uscată nu ai suficiente argumente și suficiente pârghii ca să sancționezi. Noi ajungem acolo doar când flăcările sunt mari. După cum ați văzut, există o lege, există APIA care a mai reușit să reducă din acele subvenții substanțiale la anumiți beneficiari și asta îi doare mai mult decât o eventuală sancțiune dată de către noi”, a afirmat col. Călin Handrea.

Nici așa, nici așa

Nu doar oamenii au de suferit direct de pe urma incendiilor de vegetație uscată. Dar, dacă doriți să obțineți un Permis de lucru cu focul pentru o asemenea activitate extracuriculară, trebuie să știți faptul că, deși ISU eliberează astfel de acte, Garda de Mediu spune că prin arderea ierburilor uscate se distruge parte din microfloră, care are un impact asupra mediului natural.

„Certificate de lucru cu focul s-au eliberat destul de puține pentru că, pe de o parte, noi spunem că aveți nevoie de certificate de lucru cu focul pentru a incendia vegetația uscată, dar, în schimb, Mediul (Garda de Mediu – n.r.) spune să nu incendiați vegetația uscată pentru că se distruge microfauna, microclimatul existent la nivelul solului”, a specificat inspectorul șef al ISU ”Horea” al județului Mureș.

Un alt pericol

Nu doar incendiile de vegetație sunt singurul pericol ce se poate întâlni pe ici, pe acolo pe plaiurile noastre. Intoxicațiile cu monoxid de carbon de la casele care folosesc încălzire pe lemne fără o evacuare bine pusă la punct pot fi periculoase. Inspectorul șef al ISU ”Horea” al județului Mureș a mai spus, la aceeași conferință de presă: „La partea de coșuri de fum, aici există coșarii care sunt autorizați, ceea ce este foarte simplu. Merge și își obține un Cod CAEN, care prevede inclusiv activitatea de coșerit. Nu trebuie să aibă nicio pregătire în domeniul respectiv și desfășoară activitatea respectivă. Sunt unele primării care au devenit responsabile și au instruit un coșar care să meargă la cetățean, să verifice coșurile înainte de începerea sezonului rece.”

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Centrul comunei Corunca modernizat cu 3,5 milioane de lei, fonduri din bugetul local

Distribuie Zona centrală din Corunca este într-un amplu proces de modernizare. Lucrările sunt finanțate din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.