Home / Invatamant / REPORTAJ. Elevii, dascălii și părinții, uniți împotriva COVID-19

REPORTAJ. Elevii, dascălii și părinții, uniți împotriva COVID-19

Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, prof. Illés Ildikó, a efectuat marți, 9 februarie, trei vizite neanunțate la tot atâtea unități de învățământ din județul Mureș, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile de prevenire împotriva COVID-19. În inspecția pe care a efectuat-o la Școala Gimnazială ”Teleki Domokos” din Gornești, Școala Gimnazială ”Teleki Samuel” din Dumbrăvioara și Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș, toate aflate în ”scenariul verde”, prof. Illés Ildikó a fost însoțită de către prof. Florin Pop, inspector școlar pentru geografie cu atribuții pe biologie, și de un reprezentant al cotidianului Zi de Zi, în ideea în care agenda conducerii Inspectoratului Școlar Județean Mureș este transparentă și deschisă către opinia publică.

”Școală europeană” în Gornești

La Școala Gimnazială ”Teleki Domokos” din Gornești, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Mureș au găsit o unitate de învățământ foarte bine pusă la punct din prisma condițiilor oferite copiilor și cadrelor didactice. O școală model, în care grija pentru siguranța copiilor și a profesorilor se îmbină cu performanțele recunoscute inclusiv de conducerea ministerului Educației.

”La școala noastră mai sunt arondate Școala Gimnazială din Periș, Școala Gimnazială din Pădureni, Școala Primară din Petrilaca de Mureș, Grădinița cu Program Normal și Prelungit din Gornești și Grădinița cu Program Normal și Prelungit din Periș. În total avem circa 630 de elevi și preșcolari, precum și 52 de cadre didactice din care 25 își desfășoară activitatea preponderent în școala din Gornești. În școala din Gornești unde ne aflăm acum învață 187 de copii, atât la secția română cât și la secția maghiară. Pentru siguranța elevilor și a personalului școlii, ne-am preocupat în permanență de aplicarea unor reguli care să ne ferească de îmbolnăviri, respectăm distanțarea fizică, purtăm mască, ne dezinfectăm frecvent pe mâni, ne spălăm cu săpun ori de câte ori e nevoie. Totodată, prin grija școlii și a administrației locale fiecare copil a primit un set de măști. Începerea activităților zilnice se face diferențiat, clasele gimnaziale încep la ora 8 programul, iar clasele primare la ora 8.30, astfel încât și pauzele să fie decalate. Totodată, accesul în școală se face prin trei locuri diferite, astfel că fiecare colectiv de elevi are un traseu propriu bine stabilit, iar în pauze în curte există locuri bine delimitate pentru fiecare clasă”, a declarat prof. Antal Levente, directorul Școlii Gimnaziale ”Teleki Domokos” din Gornești, unitate de învățământ care de-a lungul anilor a fost recompensată cu mai multe distincții importante printre care amintim titlul de ”Școală europeană” – primit în anul 2019 de la ministrul Educației, respectiv titlul de ”Școala eTwinning” – primit în anul 2020.

Organizare de nota 10 în Sângeorgiu de Mureș

La Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș regulile de răspândire a virusului SARS-CoV-2 sunt respectate cu strictețe încă de la intrarea în curtea unității de învățământ.

”Anul acest școlar l-am început cu 807 de elevi, repartizați în cinci structuri, respectiv Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș cu 29 de clase, Grădinița cu Program Prelungit ”Bambi” cu 6 grupe, Grădinița cu Program Normal cu 3 grupe, Școala din Cotuș cu ciclu primar și Grădinița din Cotuș cu o singură grupă. În total avem 42 de clase, respectiv grupe. Am început semestrul 2 cu un program bine gândit, astfel încât elevii de la ciclul gimnazial vin la școală la ora 7.20, iar cei din ciclul primar la ora 7.40. La intrarea în curtea școlii, după dezinfectarea mânuțelor se măsoară temperatura, iar fiecare clasă are în curte stabilit un careu propriu, cu culori specifice. Sub supravegherea cadrelor didactice se intră în sălile de curs, iar la intrarea în clase există dezinfectanți”, a precizat prof. Csiki Angela, directoarea Școlii Gimnaziale ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș.

Mesaj pentru elevi, dascăli și directori

La finalul inspecției, prof. Illés Ildikó și-a manifestat încrederea că efortul instituției pe care o reprezintă dublat de eforturile depuse de elevi, cadre didactice și părinți vor avea ca efect continuarea școlii în ”scenariul verde” în cât mai multe unități de învățământ din județul Mureș.

”În primul rând, am văzut bucuria de pe fețele copiilor și le-am transmis să aibă grijă de ei, să respecte regulile de igienă, să poarte corect masca pentru a-și păstra sănătatea și pentru a putea veni la școală cât mai mult. Cadrelor didactice le-am transmis să dea dovadă de responsabilitate, de atenție, și eu cred că trebuie să fim mult mai atenți și grijulii unii față de alții pentru că este o perioadă critică acum și dacă nu respectăm aceste reguli de igienă există pericolul să închidem din nou școlile. Cea mai mare bucurie a mea a fost văzându-i pe copii și pe profesori entuziasmați de începerea școlii. Consider că școlile pe care le-am vizitat au fost pregătite, dovadă că directorii și cadrele didactice au pus mult suflet. Dacă toate școlile din România ar arăta precum școlile vizitate astăzi, cred că n-ar fi probleme. Directorilor le-am transmis că dacă se confruntă cu orice probleme să ne anunțe, deoarece noi suntem în sprijinul lor și încercăm ca împreună să soluționăm toate problemele care apar. Cred că acești directori sunt adevărați manageri care au demonstrat asta de-a lungul timpului, au dovedit multă seriozitate și responsabilitate”, a declarat prof. Illés Ildikó, care a mai subliniat că ”ușa Inspectoratului Școlar Județean Mureș este în permanență deschisă atât pentru directori, cât și pentru cadre didactice și părinți.”

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Crește numărul deceselor cauzate de COVID-19

Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Mureș au informat vineri, 5 martie, prin intermediul unui buletin …