VIDEO: Cine îi protejează pe copiii din Târgu Mureș de „Războiul gunoaielor”? Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 781 Vizualizări

VIDEO: Cine îi protejează pe copiii din Târgu Mureș de „Războiul gunoaielor”?

Este miercuri, 10 februarie și deșeurile încă se adună claie peste grămadă. Nu cumva să ajungem să ne obișnuim așa dacă mai durează mult situația. Dar în timp ce trinitatea Iridex – Sylevy – Primărie este la duel (sperăm că nu se ajunge la un dans tripartit), noi restul suntem ținuți în șah. Nu ajungea o pandemie, că ne mai lovește și o epidemie. Nu de viruși, ci de gunoaie, bacterii, gândaci și alte târâtoare cu sau fără blană. Dacă până mai deunăzi, copiii nu se puteau bucura de parcuri din cauza COVID-ului, nici acum nu se pot juca în siguranță din cauza tomberoanelor umplute până la și peste refuz care se află în apropierea spațiilor destinate agrementului. Pentru adulți poate problema nu este atât de gravă, întrucât au sistem imunitar mai bun. În schimb, pentru cei mici situația este diferită.

La joacă pe timp de „război”

În „Războiul gunoaielor” probabil cel mai periculos e faptul că unele ghene de gunoi se află în apropierea spațiilor de joacă special amenajate pentru copii. Erika, o mătușă care împreună cu nepoțica se aflau într-un parc din cartierul Dâmbu Pietros, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi că este foarte îngrijorată de această situație: „Nu este o problemă doar estetică sau olfactivă. Poluează aerul și cei mai afectați sunt probabil copiii și vârstnicii. Ce să facem? Din punct de vedere al sănătății este un pericol. Nu știu ce se întâmplă în orașul acesta! Peste tot gunoiul este lăsat în containere. Nu doar în Dâmbu. Eu locuiesc în zona Dacia și peste tot gunoiul curge din pubele.”

Ce ne învățăm copiii?

Desigur, poate parcurile nu sunt cele mai curate locuri. Da, este adevărat și că micuții se murdăresc tot timpul de pământ, noroi, nisip și alte câte și mai câte. Dar situația în care se află Târgu-Mureșul este una mai mult decât periculoasă. Cel puțin din perspectiva educației pe care o putem oferi generației viitoare. Poate că momentan nu este o problemă, dar dacă situația mai continuă mult timp, aceștia vor începe să creadă că tot orașul este o ghenă de gunoi. „Unde aruncăm gunoiul?”, va întreba învățătoarea. „Oriunde și peste tot”, va veni răspunsul. Desigur, o problemă mai acută în momentul de față este pericolul sanitar la care ne expunem cu toții, în special dragile noastre odrasle.

Ce e de făcut? Nimeni nu știe. Asta chiar este o problemă pe care un cetățean de rând nu poate să o rezolve de unul singur. Și pentru că nu poate sta nici cu gunoiul în casă, este nevoit să îl arunce peste un morman de alte deșeuri. Parcă suntem într-un roman de Kafka, doar că în loc de sistem juridic, noi ne confruntăm cu impotența gunoieră. Eu zic să ducem containerele de gunoi la reciclat că nu mai e nevoie de ele. Măcar mai aducem un ban în plus la bugetul local dacă pubela e de metal.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE