Home / Cultură / Ce cărți preferă Mara Togănel, Péter Ferenc și Soós Zoltán

Ce cărți preferă Mara Togănel, Péter Ferenc și Soós Zoltán

Cele 10 zile de lectură organizate de Biblioteca Judeţeană Mureş în cadrul acţiunii mondiale “Ziua Cititului cu Voce Tare” au fost încheiate, miercuri, de o serie de aleşi locali şi de prefectul judeţului, Mara Togănel.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a ales să lectureze cu voce tare din confesiunile lui Mircea Cărtărescu “Pe mine nu m-au format cărţile, ci lectura !”, surprinse în volumul “Cărţile care ne-au făcut oameni”, semnat de Dan C. Mihăilescu.
Între aleşii locali care au citit cu voce tare în scopul alfabetizării ca drept fundamental al omului, se regăsesc preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán.
Primarul municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, a lecturat un fragment din cartea “Arta de a citi”, semnată de Émile Faguet, şi un fragment din volumul “Scriitorul” de Sándor Márai. Preşedintele CJ Mureş, Péter Ferenc, a citit un fragment din “Istoria unei bâlbe” de Gábor Vida.
“În România, evenimentele se desfăşoară sub numele ZICI – Ziua Internaţională a Cititului Împreună, iar activităţile vor avea loc pe data de 10 februarie. Biblioteca Judeţeană Mureş celebrează cititul în fiecare zi, dar primele 10 zile din februarie 2021 sunt mai intense. Şi pentru că de ceva timp am fost nevoiţi să renunţăm la cercurile de citit împreună, la serile de poveste şi la toate activităţile de interacţiune cu publicul, la modul fizic, ne-am gândit că, deşi a trecut un an de activitate intensă online, putem să folosim această oportunitate chiar şi pentru a citi împreună. În aceste zece zile ne-am propus să ne citim unii altora cu voce tare, să arătăm tuturor cât de mult ne place să citim, ce ne place să citim, cum ne place să citim şi, mai ales, să ne ascultăm unii pe alţii. Şi pentru că fizic nu putem încă să fim toţi împreună în siguranţă, ne rămâne prietenul nelipsit al ultimului an, internetul”, a arătat Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.
Între cei care şi-au adus contribuţia la acţiunea “Citim împreună” s-au regăsit bibliotecari, personalităţi locale, copii, tineri, părinţi, bunici şi profesori.
“S-au arătat încântaţi de iniţiativa noastră mulţi copii, care ne-au trimis înregistrări cu ei citind poveştile preferate, părinţi şi cadre didactice din diferite zone ale judeţului. Totodată, bibliotecarii au selectat cele mai profunde şi reprezentative paragrafe care exprimă şi explică importanţa cărţii şi a lecturii: poveşti, nuvele, romane şi dialoguri între personaje îndrăgite de toţi. Evenimentului se bucură şi de invitaţi speciali care, prin participarea lor, au subliniat ideea că putem fi împreună prin lectură, prin carte, chiar dacă fizic încă nu ne putem atinge. Managerii instituţiilor de cultură judeţene (şi nu numai) au ales texte remarcabile şi au venit în Bibliotecă să le citească cu voce tare pentru a evidenţia ideea de colaborare, nevoia de cultură şi puterea pe care aceasta o conferă şi, nu în ultimul rând, rolul esenţial al cărţii în desfăşurarea actului cultural. Aşadar îi vom putea asculta citind pe: Cristina Covaciu, Gáspárik Attila, Gavril Cadariu, Bulcsú Ötvös Koppány, Iulian Praja, Barabási Attila Csaba, Iulian Boldea, Vida Gábor şi Dimitrie Poptămaş”, a arătat Monica Avram.
Toate înregistrările protagoniştilor au fost postate pe pagina de Facebook a Bibliotecii Judeţene Mureş.

(www.agerpres.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Tineri în acțiune”, proiect derulat în Protopopiatul Ortodox Reghin

În perioada 6-8 aprilie 2021, în Protopopiatul Ortodox Reghin au avut loc mai multe sesiuni …