Home / Cultură / Pași importanți în reabilitarea Palatului Culturii

Pași importanți în reabilitarea Palatului Culturii

Szántó Loránt, șef serviciu în cadrul administrației Palatului Culturii din Târgu Mureș, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi, tema abordată fiind reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș. Astfel, Loránt Szántó vorbește despre situația spectacolelor desfășurate în spațiul cultural, cât și despre vizitele turiștilor din alte orașe și țări. Din nefericire, în contextul pandemiei COVID-19, numărul acestora a scăzut considerabil.

Reporter: Vă rog să ne spuneți ce părere aveți de decizia luată cu privire la reabilitarea Palatului Culturii?

Szántó Loránt: Ne bucurăm că s-a luat această decizie și sperăm ca în cel mai scurt timp licitația să înceapă și să avem un nou constructor care va face o muncă de calitate și va termina în timp util această reabilitare.

Rep.: V-ați dorit să se ia o inițiativă din acest punct de vedere?

S.L.: Palatul după 100 de ani are nevoie de această reabilitare, mai ales acoperișul este într-o stare destul de precară. Neapărat trebuie făcută, dar toate deciziile sunt luate de Consiliul Județean Mureș, căruia îi aparține această clădire.

Rep.: În ce constă proiectul care privește reabilitarea?

S.L.: Este un proiect european cu susținerea Consiliului Județean Mureș. Mai multe părți ale palatului trebuiau să fie reabilitate. Conform statisticilor s-a realizat 37%. Concret, orga sălii mari de concerte a fost restaurată și a fost reabilitată casa scărilor din bibliotecă. O parte din acoperiș, la fel, a fost schimbat, însă fațada, sala oglinzilor și cealaltă parte a acoperișului încă nu s-au reabilitat.

Rep.: Cum priviți colaborarea cu Consiliul Județean Mureș?

S.L.: E o colaborare bună, mai mult de subordine. Orice decizie, care se ia, se ia în Consiliul acestora, printr-o hotărâre. Noi suntem aici doar să administrăm clădirea și să punem în aplicare hotărârile luate în Consiliul Județean Mureș.

Rep.: Au avut loc evenimente în ultima perioadă, în cadrul Palatului Culturii?

S.L.: Foarte puține spectacole s-au ținut. Mai mult Filarmonica de Stat a avut activități. Au mai fost câteva spectacole, mai ales online, fără spectatori sau în ultima vreme cu 30% din capacitate. Comparativ cu ceilalți ani, pot să zic că tindem spre 0%.

Rep.: Au fost turiști din alte orașe sau alte țări?

S.L.: Turiștii au frecventat muzeul, dar văzând statistica intrărilor, suntem undeva la 10% din valoarea intrărilor din 2019. Mai mult au venit turiști din țară. Turiști din străinătate aproape că n-au fost.

A consemnat Alexandra HAJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Crește numărul deceselor cauzate de COVID-19

Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Mureș au informat vineri, 5 martie, prin intermediul unui buletin …