Home / Administratie / Ibănești, exemplu de unitate în pandemie
Comuna Ibănești, parte integrantă a Văii Gurghiului

Ibănești, exemplu de unitate în pandemie

Distribuie

Dan Vasile Dumitru: „Pandemia ne-a făcut mai uniți!”

Valea Gurghiului reprezintă frumuseți naturale, peisaje mirifice și comunități de oameni care concurează cu succes, prin hărnicie, pitorescul Munților Gurghiu. În acest tablou se evidențează comuna Ibănești, una pe cât de întinsă pe atât de plină de oameni frumoși și gospodari. Cel mai îndreptățit să ne vorbească despre această mare și frumoasă comună este primarul Dan Vasile Dumitru, care ne-a făcut o radiografie a anului care a trecut, precum și a provocărior ce se anunță pentru 2021.

Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești

Reporter: 2020 a fost marcat de pandemia COVID-19. Cum s-a resimțit această situație la nivelul comunei Ibănești?

Dan Vasile Dumitru: Pentru toți pandemia a însemnat stare de urgență, apoi alertă, restricții și reguli pe care a trebuit și trebuie să le respectăm în continuare. A fost un an dificil, și după cum vedem, provocările nu s-au încheiat. În Ibănești am luat rapid măsurile care se impuneau, iar pentru acesta am comunicat în permanență administrație locală – medici – locuitori. Avem un grup activ de tineri voluntari, instruiți cu privire la măsurile de protecție, care în perioada stării de urgență a venit în sprijinul persoanelor vârstnice sau carantinate, sub coordonarea directă a Primăriei Ibănești. Pot să zic că pe lângă reguli, interdicții și tot ce a adus această pandemie la nivelul întregii țări, aici, în Ibănești, am fost solidari, am învățat cu toții ce înseamnă această pandemie și ne-am ajutat unii pe alții. În toată această perioadă, am căutat să fim aproape de oameni, să vadă în noi, ca administrație locală, un sprijin și că ducem această luptă împreună.

Rep.: Pe lângă pandemie, anul 2020 a mai venit cu ceva neprevăzut: inundațiile!

D.V.D.: Da, de parcă pandemia nu ar fi fost de ajuns, anul trecut am avut parte de inundații, care au însemnat pagube foarte mari pentru comuna Ibănești. Acestea s-au ridicat undeva la 4-5 milioane de lei. Am insistat și – în cele de urmă – am primit un ajutor de la Guvern în sumă de 3 milioane pentru refacerea drumurilor, dar până atunci am fost nevoiți să punem bani și din bugetul local. Au fost drumuri la care am intervenit de urgență, chiar în acele zile, pentru că erau impracticabile. După ce reparam, venea o nouă tură de inundații, așa că în primă fază am fost nevoiți să intervenim cu resurse proprii. Încă suntem în refacere ca urmare a inundațiilor de anul trecut care au afectat peste 30 de kilometri de drum.

Rep.: Care au fost proiectele de dezvoltare ale anului trecut?

Lucrări de asfaltare încheiate în zona Isticeu

D.V.D.: Am reușit să continuăm, chiar și în aceste condiții, proiectele mari de infrastructură, realizate prin fonduri europene sau guvernamentale. Aici mă refer la asfaltările de străzi care au avansat, la realizarea unei aducțiuni suplimentare de apă, o investiție începută în 2018 și realizată integral în cursul anului trecut. Practic, am captat un izvor din munte, la 12,5 kilometri distanță de sat, prin care am suplimentat debitul de apă pentru comună, lucru extrem de necesar deoarece în perioada de secetă ne confruntam cu o criză de apă. Cât ne-a permis vremea, am folosit fiecare zi pentru a continua lucrările de extindere a canalizării pe o distanță de aproximativ 3 kilometri. După o etapă de întocmire de dosare, acte și proceduri, începem lucrările de reabilitare a căminului cultural din Ibănești. Pentru căminul din Ibănești Pădure suntem în faza de aprobare a caietelor de sarcini pentru licitație. Pentru reabilitarea celor două cămine am obținut finanțare din fonduri europene, aproximativ 500.000 de euro pentru fiecare cămin.

Lucrările pentru extinderea rețelei de canalizare

Rep.: Și proiectele noi?

D.V.D.: Anul acesta a început cu o veste bună de la Administrația Fondului pentru Mediu: am obținut o finanțare pentru un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public din comună depus la AFM, în valoare de un milion de lei. Aceasta înseamnă iluminat inteligent, respectiv corpuri de iluminat LED și un sistem de telegestiune pentru monitorizarea și eficientizarea consumului, lucru care va duce la creșterea eficienței energetice, scăderea consumului și a costurilor. Din grijă pentru mediu, urmărim reducerea emisiilor de dioxid de carbon și, totodată, iluminare de calitate pe tot teritoriul comunei. De asemenea, am finalizat lucrările la o capelă mortuară, în Ibănești Sat, realizată din veniturile proprii ale comunei, și am început demersurile pentru încă o capelă în Ibănești Pădure. Am inaugurat Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Ibănești și am finalizat înregistrarea în Sistemul Național Electronic de Plată Online, ceea ce înseamnă că cetățenii își pot achita obligațiile de plată online, cu cardul, prin intermediul platformei Ghiseul.ro.

Rep.: Care ar fi proiectul cu cel mai mare impact asupra populației pe care îl aveți în vedere pentru perioada următoare?

D.V.D.: De departe, cel mai important proiect pentru locuitori este cadastrarea comunei Ibănești, proiect în valoare de un milion de euro. Cadastrarea se va face gratuit pentru aceștia, printr-un program finanțat prin fonduri europene. Practic, din acești bani se plătește cadastrarea fiecărei parcele sau clădiri de pe teritoriul comunei. În decurs de doi ani, fiecare parcelă va fi cadastrată și întăbulată. Fiecare proprietar va primi un extras de carte funciară în mână cu toate proprietățile lui actualizate la zi. Până acum, cine dorea să obțină o cadastrare sporadică, nu una sistematică așa cum e cea făcută de noi prin acest proiect, parcela costa la firmele de topografie între 800 și 1.000 de lei, pe când la cadastrarea prin acest proiect este gratuită. Dacă ne ajută Dumnezeu, în doi ani finalizăm acest proiect.

Comuna Ibănești

Rep.: Cum se pot valorifica resursele naturale specific zonei Văii Gurghiului?

D.V.D.: Se pot valorifica printr-un plan pe termen mediu și lung, stabilit împreună cu locuitorii. Vrem să mergem pe dezvoltarea turismului – Via Transilvanica trece prin Ibănești – în beneficiul fiecărei gospodării. Vrem să ne folosim de imaginea bună a comunei, construită în ultimii ani, și de legăturile directe pe care le avem cu alte comune din Europa, pentru a ne crește vizibilitatea și a deveni atractivi. În plus, avem un proiect care ar putea avea un impact foarte mare, respectiv de atragere de mari investitori. Mă refer la o fabrică de îmbuteliere a apei de izvor, pentru care avem deja încheiat un contract de atribuire a unei concesiuni de teren și de apă unor investitori din Statele Unite. Dacă totul merge bine, fabrica va fi amplasată la Florești, în apropiere de zona unde se ține Festivalul Văii Gurghiului de pe platoul Fâncel.

Frumusețea și bogăția tradițiilor din Ibănești, prezentate în Republica Moldova

Rep.: Ați subliniat aspectele pozitive. Care ar fi cele de la polul opus?

D.V.D.: Problema cea mai mare a noastră este cea legată de drumurile forestiere. Ducem o luptă birocratică de mai bine de 5 ani de zile pentru a le trece în administrarea comunei. Deocamdată, am reușit să ajungem la un acord cu Romsilva, care până la urmă este de acord cu trecerea acestor terenuri către noi, dar suntem blocați de plimbătorii de hârtii de la guvern. Dacă la început o virgulă era problema în ce privește documentația, acum s-au trezit și au spus că trebuie înlocuite peste 90 de pagini. Suntem la nivelul de schimb de e-mailuri, acte, ultima picătură care a umplut paharul fiind pretextul lor cu înlocuirea celor 92 de pagini. Mai nou, ne-au impus un model de la o altă comună, iar când am sunat la comuna respectivă am aflat că nici lor nu le-a aprobat mai nimic. Este vorba de 10 kilometri de drum forestier din intravilan pe care nu putem interveni să le reparăm din cauză că nu este proprietatea noastră. Iar lumea se plânge de situația acestora, vara din cauza prafului primăvara și toamna din cauza gropilor… Un punct nevralgic îl reprezintă și plata taxelor și impozitelor locale. Una dintre consecințele pandemiei este că procentul de încasare a scăzut semnificativ, fapt pentru care nu am putut realiza întocmai tot ce ne-am propus inițial. Niciodată nu am avut încasări 100%, dar așa slab nu am stat de când sunt eu în primărie. La fel și veniturile, au scăzut drastic, cu 500.000 de lei mai puțin față de un an normal. Sunt bani mulți pentru o comună.

Rep.: Ce urmează?

D.V.D.: Urmează să ne ținem cu seriozitate de muncă și de proiectele pe care le-am stabilit împreună cu locuitorii comunei. În istorie, au fost vremuri și mai grele, dar Ibăneștiul a continuat să se dezvolte frumos. Avem noi un fel al nostru de a fi, vrem să fim cei mai buni în ceea ce facem. Iar pandemia, în loc să ne slăbească, ne-a făcut mai uniți.

Text: Alin ZAHARIE

Foto: A. B.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.