INTERVIU cu noul director interimar al Muzeului Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 982 Vizualizări

INTERVIU cu noul director interimar al Muzeului Județean Mureș

Ötvös Koppány a fost numit director interimar al Muzeului Județean Mureș prin Dispoziția numărul 445 din 2 noiembrie 2020 a președintelui Consiliului Județean Mureș, până la finalizarea concursului de proiecte de management. În interviul următor, aflăm detalii despre evoluția profesională a noului director interimar, care preia ștafeta de la Soós Zoltán (fost director al instituției, actual primar al municipiului Târgu Mureș), precum și despre planurile sale de viitor pentru muzeu.

Reporter: Care este evoluția dumneavoastră profesională?

Ötvös Koppány: Mi-am terminat studiile la Facultatea de Istorie al Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj, fiind licențiat în arheologie. Încă din studenție m-am orientat spre cercetările arheologice de epocă romană. Astfel, am participat într-un proiect internațional de cercetare a sitului roman de la Porolissum, lângă Zalău. În momentul în care m-am întors la Târgu Mureș, Centrul de Cercetare a Limesului din cadrul Muzeului Județean a căutat colaboratori într-un proiect de cercetare derulat pe traseul din județul Mureș al Limesului roman. Am avut șansa să intru într-o echipă tânără, alături de colegi dinamici și am pornit la drum sub coordonarea colegului Szilamér Pánczél proiectul de explorare a limesului, cu identificarea și documentarea în teren a diferitelor componente ale acestui sistem complex. Odată ajuns muzeograf am participat la cercetările arheologice de la Călugăreni și am început să parcurg anii de ucenicie la muzeu. De zece ani de când sunt angajatul muzeului, alături de ceilalți colegi, pe lângă cercetările arheologice, am fost implicat în activitățile de promovare a patrimoniului arheologic de la Călugăreni și de pe întreg sectorul de Limes roman din județ, în realizarea pavilioanelor expoziționale Time Box, precum și în activitățile educative și culturale organizate de instituție.

Rep.: Ce prevede planul dumneavoastră de management? Ce plănuiți să faceți în viitor pentru muzeu?

Ö.K.: În momentul în care am preluat conducerea muzeului mi-am oferit o lună de zile pentru a mă decide dacă merg mai departe sau nu. Hotărârea de a intra în cursă nu e luată de mult timp, astfel planul este în proces de formare. Am încercat să identific cele mai urgente sarcini de rezolvat. M-am consultat cu colegii, cu șefii de secție, deoarece cred că în proiect trebuie să se reflecte planurile tuturor. Pe baza acestor discuții am încercat să realizez un plan pe termen scurt, unul pe termen mediu și lung. Acesta va trebui modelat și pe cerințele cuprinse în caietul de obiective ale instituției tutelare, respectiv Consiliul Județean Mureș. Ar fi foarte interesant să cunosc opinia, așteptările, pretențiile publicului vizitator, al prietenilor muzeului, dar din păcate acest lucru nu se poate realiza într-un timp atât de scurt, însă rămâne o sarcină de îndeplinit în cazul în care voi câștiga. Aș dori să evidențiez doar două aspecte unde este necesar în opinia mea să acționăm cât mai repede. Prima este legată de relația cu publicul vizitator, cred că avem nevoie de o comunicare și interacționare mai intensă, de aceea intenționez să întăresc latura educativă și de formare a publicului a activității muzeale. A doua se referă la o prezență mai accentuată în mediul virtual, la acest capitol avem mult de recuperat în opinia mea. Anul precedent ne-a demonstrat că trebuie să exploatăm posibilitățile oferite de soluțiile digitale, inovative, în promovarea patrimoniului muzeal.

Rep.: Ce provocări credeți că veți întâmpina și cum le veți face față?

Ö.K.: Provocări vor fi multe, cu siguranță, dar voi încerca să găsesc resurse suficiente pentru a le face față. Scopul este să pot asigura un climat, dacă nu neapărat optim, dar adecvat și suficient de echilibrat încât echipa de la muzeu să-și poată îndeplini misiunea și cei care participă la activitățile organizate de muzeu, beneficiarii direcți sau indirecți, să fie mulțumiți.

A consemnat Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE