Home / Slider / VIDEO-INTERVIU: Clubul Sportiv Mureșul revine la viață

VIDEO-INTERVIU: Clubul Sportiv Mureșul revine la viață

Nimeni nu a spus vreodată că este ușor să fii sportiv de performanță. Și dacă cineva a spus asta merită să nu mai mănânce câteva zile. Pandemia de COVID-19 nu a ajutat nicidecum domeniul sportiv, competițiile fiind anulate și sportivii, dacă putea să se antreneze, trebuiau să o facă în condiții extraordinar de dificile.

Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, Cosmin Iuliu Pop, directorul Clubului Sportiv Mureșul din Târgu Mureș, vorbește despre dificultățile prin care clubul și sportivii de performanță au trecut în ultimul an.

„Clubul a fost grav afectat în această perioadă, atât partea de pregătire cât și de participare. Chiar și de selecție, întrucât au venit mai puțini sportivi nou spre clubul nostru probabil îndrumați de acasă să nu ia contact cu alți sportivi și să pună în pericol familiile”, a spus Cosmin Iuliu Pop.

Baschet fără minge și lupte fără luptă

Încercând să respecte restricțiile impuse pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2, sportivii de performanță, după ce au putut să-și reia antrenamentele, s-au văzut într-o serie de dificultăți. În baschet, spre exemplu, antrenamentele se desfășurau fie fără minge, fie în grupe foarte restrânse.

„Baschetul și luptele au fost secțiile sportive cele mai afectate de pandemie. Au fost restricții aproape în totalitate în anul 2020 pentru sporturile de contact și full-contact. Tot în acel an, secția de baschet nu a avut voie să atingă mingea, sau, ca să folosească mingea, au fost nevoiți să se antreneze câte 3-6 persoane, iar la fiecare 15 minute mingea era dezinfectată. Să nu uităm că o mare parte din an au fost închise sălile sportive. În prezent antrenamentele se desfășoară în condițiile impuse de Ministerul Tineretului și Sportului în comun cu Ministerul Sănătății și trebuie respectată acea regulă de 7 metri pătrați pentru o persoană într-o încăpere, trebuie dezinfectat totul, la fiecare 4 ore se aerisește. În sportul de performanță încă avem restricții. Dar noi trebuie în permanență să avem grijă de sănătatea sportivilor noștri și nu îi putem pune în pericol. La antrenamente urmărim tot timpul temperatura, urmărim evoluția epidemiologică în familie ca să ne asigurăm că sportivul este în siguranță 100%”, a punctat directorul Clubului Sportiv Mureșul.

Medaliați în vreme de pandemie

În ciuda condițiilor vitrege de antrenament, Clubul Sportiv Mureșul a reușit să câștige aproape 80 de medalii la toate categoriile sportive, chiar mai multe decât în anul 2018.

„Partea de pregătire a fost una foarte dificilă pentru că au fost condiții dificil de respectat, dar au fost impuse de legislația din România pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Noi am continuat activitatea și ne-am pregătit, cu toate că condițiile au fost grele. O mulțime de competiții, majoritatea au fost anulate sau au fost amânate și participarea a fost foarte slabă, fapt pentru care obiectivele de performanță nu au fost îndeplinite în totalitate. Cu toate acestea, față de anii precedenți, 2019 de exemplu, când am avut aproximativ 90 de medalii, în 2018, numărul lor era de 68, iar în 2020, cu toate că condițiile au fost mai grele, am reușit să obținem 77 de medalii. Am reușit să ținem fanionul sus”, a afirmat Cosmin Iuliu Pop.

Sportul – viitorul cui? 

Probabil că în această perioadă de pandemie, mulți părinți nu au curajul să își îndrepte copii către un sport. Dar așa cum a venit virusul, va și pleca. Și atunci va reveni, oare, sportul în atenția noastră? Să sperăm, totuși, că va exista un viitor pentru sport, întrucât Cosmin Liviu Pop plănuiește chiar și o metodă pentru a plăti un salariu sportivilor de performanță.

„Din păcate, spre deosebire de generația mea, sau cea anterioară, când erai copil era o mândrie să faci un sport și să te mândrești printre prietenii și colegii tăi că ești bun la baschet sau la lupte sau la orice. Vedem că în ziua de astăzi copiii nu sunt împinși de la spate de către părinți să facă sport. Foarte greu îi convingi să facă un sport de performanță. Mai mult, cei care vin și practică un sport de performanță pot să îl practice doar până la o anumită vârstă pentru că încă în România nu poți să faci sport de performanță și să îl privești ca pe o carieră. La un moment dat după ce ai trecut de 18 ani, structurile sportive nu îți pot oferi un salariu ca să poți să trăiești independent de părinți și să te poți concentra pe carieră. Mai avem de lucrat la acest aspect. La noul Complex Olimpic de Natație din Târgu Mureș ne vom axa pe publicul larg și pe încasările de la publicul larg care vor fi venituri proprii ale instituției noastre și pe care le vom putea folosi pentru a face contracte de activitate sportivă cu sportivii de performanță din oraș, nu doar de la natație, ci și de la alte secții pe care le are Clubul Sportiv Mureșul”, a conchis directorul Clubului Sportiv Mureșul.

Alex PĂTRAȘCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Decese noi cauzate de COVID-19 în Mureș

Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Mureș au informat miercuri, 3 martie, prin intermediul unui buletin …