Home / Slider / FOTO: Campania Asociației ,,Landlerhilfe” din Austria Superioară a poposit la Gornești
Cei implicați în depozitarea în bune condițiuni a ajutoarelor venite din Austria

FOTO: Campania Asociației ,,Landlerhilfe” din Austria Superioară a poposit la Gornești

Distribuie

A devenit deja o tradiție ca la final de an, copiii din zona Reghin să se bucure de un mic cadou de Crăciun oferit de către Asociația “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” din Austria. Fondată în 1991, “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” este o organizație caritabilă non-profit implicată în numeroase proiecte umanitare, beneficiarii fiind etnicii germani din România și Ucraina.

„De vreo 6-7 ani, în fiecare an, în luna decembrie organizăm o acțiune prin care se oferă copiilor cadouri de Crăciun. Partenerii noștri din Austria, respectiv Asociația “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” condusă de domnul Helmut Atzlinger pregătesc această campanie de Crăciun cu câteva luni înainte. Pun anunțuri în media, la școlile și grădinițele din zona lor precum și la cele din împrejurimi. Părinții însoțiți de copii donează un pachețel de Crăciun pentru copii nevoiași din România și Ucraina. Așa se face că la începutul lunii decembrie pachetele sunt deja colectate, iar pe la mijlocul lunii decembrie începe distribuirea lor. Anul trecut nu au putut să vină înainte de Crăciun din cauza pandemiei. La începutul acestui an școlile au fost închise, nu au avut acces la beneficiar, fapt pentru care doar acum au sosit aceste pachete. I-am anunțat că la noi școlile se redeschid începând cu data de 8 februarie, astfel încât venirea lor a fost posibilă”, a declarat părintele Johann Zey, parohul Bisericii Evanghelice Reghin.

Descărcarea pachetelor supraveghiată de părintele Johann Zey

 Pachete depozitate la Gornești

Primul pas al acțiunii din acest an s-a derulat în cursul zilei de luni, 15 februarie, când pachețelele sosite din Austria au fost depozitate la Gornești. De aici vor lua drumul beneficiarilor, respectiv elevii și preșcolarii din comunele Gornești, Petelea, Glodeni, Vătava, Batoș, Ideciu de Jos, Lunca Bradului, Brâncovenești, Aluniș, Gurghiu și municipiul Reghin.

„În acest an am descărcat un număr de 6.000 de pachețele la Bistrița, iar luni, 15 februarie, alte 6.000 de pachețele au fost descărcate la Gornești destinate copiilor din Reghin și din împrejurimi. Reprezentanții Asociației “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” vor ajunge la Reghin în cursul serii de marți, 16 februarie, urmând ca în zilele de miercuri și joi să participe la distribuirea acestor ajutoare. Vreau să aduc mulțumiri domnului Ștefan Brumar pentru ajutorul acordat derulării în bune condiții a acestei acțiuni. Domnia sa ne-a făcut documentația necesară în ce privește beneficiarii acestor pachețele, respectiv lista cu unitățile școlare din cele zece comune din zona Reghinului. Astfel, avem un plan bine pus la punct prin care să putem distribui în timp optim aceste pachețele”, a precizat preotul evanghelic Johann Zey.

Deschidere din partea Primăriei Gornești

Printre cei implicați în buna desfășurarea a campaniei se numără și Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești, mereu deschis unor astfel de colaborări.

Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești

„Am fost contactați de către reprezentanții Bisericii Evanghelice din Reghin care ne-au solicitat sprijinul în ce privește derularea acestei acțiuni umanitare din Austria. Ne bucurăm că și copiii din comuna Gornești se numără printre beneficiarii acestei acțiuni umanitare. Acest sprijin al nostru se rezumă în oferirea unui spațiu de depozitare precum și logistica aferentă, respectiv descărcarea, încărcarea și distribuirea în limita posibilităților a pachetelor către beneficiari. Dacă va fi posibil, vom încerca chiar și o colaborare cu cei din Austria. Tratăm cu maximă seriozitate acest contact care îl avem cu ei, prin care să continuăm tradiția bunelor legături care le-am avut cu alte zone din Europa, respectiv localitatea Barn din Olanda, pentru cei din Periș, și localitatea Waterloo din Belgia pentru satul Gornești. Suntem bucuroși să avem parte de o asemenea oportunitate de colaborare cu cei din Elveția pe care o vom trata cu maximă seriozitate, din care să aibă de câștigat atât copiii din comuna noastră cât și cei din comunele învecinate. În această perioadă cred că este extrem de binevenită o asemenea acțiune, un motiv de bucurie pentru copii, în special pentru cei mai nevoiași. La nivelul comunei Gornești vor primi aceste pachețele copii de la unitățile de învățământ din Gornești, Periș, Petrilaca și Pădureni”, a precizat Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești.

Coordonatorul acțiunii umanitare este Helmut Atzlinger, președintele Asociației “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe”, cel care de 7 ani vine la Reghin pentru a ne aduce bucurie copiilor. Sosirea acestuia este anunțată pentru această seară, urmând ca mâine să participe efectiv la distribuirea ajutoarelor.

 „Copiii se bucură de fiecare data când primesc astfel de cadouri. Chiar dacă acestea nu au putut ajunge de Crăciun, ci doar acum, cu siguranță vor bucura miile de copii care vor intra în posesia lor în următoarele zile. Pachețelele venite din Austria conțin diferite lucruri adaptate vârstei și genului beneficiarului, de la hăinuțe, dulciuri, până la jucării, obiecte de igienă personală și nu în ultimul rând rechizite. Ne bucurăm de sprijinul acestei asociații din Austria nu doar de Crăciun, în cursul anului trecut au venit la noi de trei ori cu diverse ajutoare umanitare pentru cei nevoiași. Ei se bucură de un sprijin substanțial din partea Guvernului austriac pentru ajutorarea etnicilor germani din România. Se cunoaște faptul că Transilvania a aparținut în trecut fostului Imperiu Austro-Ungar, fapt pentru care legăturile dintre Austria și regiunea noastră sunt vii. Din această cauză cei din Austria sunt deschiși acestui sprijin acordat etnicilor germani din Transilvania”, a afirmat părintele Johann Zey.

Ștefan Brumar, implicare în reușita campaniei

O întâmplare inedită s-a petrecut în urmă cu doi ani, când volumul ajutoarelor venite din Austria destinate zonei Reghin și Bistrița a fost cu mult peste media normală. „În anul 2019 cei din Austria au venit cu 22.000 de astfel de pachețele. Cu 10.000 din ele au vrut să meargă în Ucraina, iar restul să fie distribuite în România. Din cauza anumitor probleme, nu au fost lăsați să intre în Ucraina, fapt pentru care toate cele 22.000 de pachete au ajuns la noi. Am fost dați un pic peste cap dată fiind cantitatea mare de ajutoare, dar până la urmă ne-am descurcat. Anul acesta datele sunt cu totul altele, grație sprijinului oferit de domnul Ștefan Brumar. Întâmplător a venit la mine, i-am spus de acțiunea din acest an, și imediat a acceptat să ne ofere tot sprijinul”, a punctat părintele Zey.

După primul pas, depozitarea pachetelor la Gornești, urmează pasul 2, distribuția. Miercuri, 17 februarie, la Gornești vor sosi 10 microbuze, din care 5 vor merge în zona Bistrița, restul de 5 în zona Reghinului, pentru distribuirea pachetelor, la care se adaugă și microbuzul pus la dispoziție de Biserica Evanghelică din Reghin, astfel ca aceste pachețele să ajungă în termen optim la beneficiari.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.