VIDEO: Primul patinoar acoperit din Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 926 Vizualizări

VIDEO: Primul patinoar acoperit din Mureș

Trebuie să recunoaștem că pentru mulți dintre noi e foarte comod la căldurică și cu o ceașcă de ciocolată caldă în mână. Dar sunt și persoane, sperăm că mult mai multe decât cei comozi, care își doresc să practice sport cu pasiune, indiferent de condiții. Cu toate că județul Mureș are o echipă de hochei, nu avea până în acest moment un patinoar artificial în care să poată practica acest sport. La fel se întâmpla și cu cei care doreau să practice patinaj-viteză sau patinajul artistic. Diferite modalități au fost găsite, precum călătoritul săptămânal prin alte județe de pe aceste plaiuri.

Din data de 14 februarie 2021 toate acestea sunt de domeniul trecutului întrucât a fost inaugurat primul patinoar acoperit din județ, în comuna Sângeorgiu de Mureș. Amplasat în apropierea Complexului de Agrement și Sport ”Weekend”, patinoarul „tip balon” va fi funcțional timp de 8 luni pe an, din septembrie până în aprilie, perioadă în care sportivii și doritorii se vor putea bucura de sporturile pe gheață. Nu mai așteptăm ca să înghețe Mureșul pentru a ne da cu patinele, o vom face civilizat într-un balon înfrigurat dar în care, măcar, nu bate vântul, cel puțin nu acum, la început. Experiența de la inaugurare a fost una captivantă, în special pentru cei care nu au mai văzut „live” o crosă de hochei sau o reprezentație de patinaj artistic, ci doar din pat cu mâna pe telecomandă înconjurat de mai sus-numita căldurică.

La inaugurare au luat cuvântul Sófalvi Szabolcs – primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Péter Ferencz – președintele Consiliului Județean Mureș, Novák Károly Eduárd – ministrul Tineretului și Sportului, Tánczos Barna – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, sosit la festivitate în calitate de președinte al Fundației Mens Sana Miercurea Ciuc, care promovează sportul și Potápi Árpád János secretar de stat în cabinetul premierului Ungariei.

Sport cu tradiție mureșeană, aproape inexistent azi

Cu toate că de mai mulți ani gheața prin Mureș era fie în baruri, fie iarna când începeau și pietrele să crape la mila Naturii, perspective pentru sporturile pe gheață au existat și încă există. După cum amintește și primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Sófalvi Szabolcs, acum 70 de ani echipa mureșeană de hochei devenea campioană națională. Mai mult decât atât, publicul pare să fie doritor de patine, întrucât în fiecare an, în perioada de iarnă, micul patinoar în aer liber era mai mereu plin de amatori.

„Azi, de Ziua Îndrăgostiților, e un cadou pentru îndrăgostiții de sport pentru că se împlinește un vis. Sunt trei motive pentru a fi bucuroși. Primul e că în perioada asta de pandemie se pune un mare accent pe sănătate, or medicii spun că e mai ușor să previi decât să vindeci. Una dintre modalitățile de a preveni este chiar sportul. Un al doilea e că aici în județul Mureș sunt foarte mulți sportivi și am avut rezultate bune și la fotbal și la handbal și la tenis de masă, în foarte multe domenii ale sportului și s-a așteptat ca acest lucru să se întâmple, ca și viitorii hocheiști să poată să demonstreze din nou cât de buni sunt. Un al treilea motiv e că trecutul ne obligă. Aici, în județul Mureș, acum exact 70 de ani echipa Târgu Mureșului devenea echipa națională la hochei. După 70 de ani eu sper că mulți copii și nu numai vor veni și vor practica acest sport, români, maghiari, romi, sași alături și să conducă echipa încât să devină din nou campioană națională. Vor fi trei antrenori experimentați care sunt convins că vor face minuni cu acești copii care de peste doi ani merg în județul Harghita la meciuri. Acum vor avea și ei primul teren acoperit pentru antrenamentele de hochei”, a declarat primarul comunei Sângeorgiu de Mureş.

Investiție de peste hotare

Și iată că mulți ani au trecut în care Primăria municipiului Târgu Mureș s-a chinuit, probabil cu o săpăligă și un singur cui, să construiască un patinoar acoperit. Fără succes. Iată că acum avem unul funcțional, care este o investiție a Guvernului Ungar care i-a costat mai mai bine de 1 milion de euro, dar care s-a bucurat și de sprijinul, printre alții, a Asociației LIDER, a Consiliului Județean Mureș și a Primăriei Sângeorgiu de Mureș. 

„În Târgu Mureş, de peste 10 ani, se construieşte acel teren de hochei acoperit, şi nu e gata, iar acest teren s-a construit în doar câteva luni. Este o investiţie a Guvernului Ungariei, de peste 1 milion de euro, şi tot ce a însemnat dotare, tot ei s-au ocupat. Au găsit aici mulţi parteneri, inclusiv Academia de Hochei şi Asociaţia LIDER, Valea Superioară a Mureşului, din care fac parte cinci primării. Noi ne simţim onoraţi că tocmai pe teritoriul comunei noastre s-a contruit, dar nu pentru că se dorea într-o comună, ci pentru că este în imediata vecinătate a municipiului şi este o locaţie unde foarte mulţi mureşeni vin aici, pe malul râului Mureş, pentru pescuit sau sport sport, deci este foarte accesibil acest loc pentru toţi mureşenii”, a spus Sófalvi Szabolcs.

Perspective și pentru un nou spectacol

Nu doar sportul este ținta Primăriei Sângeorgiu de Mureș, ci, în plan, se află și un carnaval pe gheață care va avea loc de Zilele comunei Sângeorgiu de Mureș.

„La inaugurarea unui teren de hochei evident că am venit pe patine. Nu ştiu să joc hochei, dar unul dintre cei patru copii ai mei va juca, sper. Eu l-am considerat un joc foarte dur, cu bătăi, dar am văzut statisticile în care se arată că se întâmplă mult mai puţine accidente decât în fotbal, handbal sau alte sporturi. Evident că am venit cu patine, de mic copil îmi place să patinez, iar cea mai bună ocazie a fost acum şi sper că şi Zilele Sângeorzene, din luna aprilie, se vor încheia aici, cu un carnaval pe gheaţă”, a conchis Sófalvi Szabolcs.

„Coaliție” pentru hocheiul mureșean

Péter Ferencz a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în dezvoltarea acestui proiect, a cărui căpătâi a fost Guvernul Ungariei, în parteneriat cu alte instituții mai cu dureri de șale și care se mișcă mai greu din România.

„Pentru noi cei care ne aflăm astăzi aici este o sărbătoare pentru toți, atât pentru copii și părinți cât și pentru noi cei care am încercat și am reușit să fim astăzi aici la această frumoasă inaugurare. După 100 de ani de vechime a sportului de gheață mureșean putem să ne aflăm la inaugurarea acestui patinoar și cu această ocazie țin să mulțumesc în primul rând guvernului maghiar, a premierului Viktor Orban că s-a gândit la noi și cu această ocazie cum s-a gândit și în perioada pandemiei când am primit foarte multe ajutoare din partea lor, dar s-a gândit și atunci când am construit biserici sau grădinițe și atunci când am construit diferitele spații unde putem să facem sport, cum e acest patinoar. Aș dori să îi mulțumesc și domnului Kelemen Hunor, Vicepremierul României și președintele UDMR-ului pentru că și-a adus aportul și am reușit să realizăm acest lucru deosebit. Dați-mi voie să mulțumesc și Academiei de Hochei din Ținutul Secuiesc, dar și Consiliului Județean și primarilor și Asociației LIDER și tuturor celor care au făcut ca noi să putem fi prezenți la această inaugurare. Eu am speranța că pe acest patinoar vor fi foarte mulți copii care vor învăța să patineze și ne vom putea bucura de rezultatele lor deosebite”, a declarat președintele Consiliului Județean Mureș.

Pledoarie pentru sport

Oricât de sănătoși ne-am crede noi, putem spune că niciodată nu facem prea mult sport. Mai mult, cei care decid să meargă pe acest drum o fac cu mari sacrificii, lucru menționat și de Novák Károly Eduárd, care, pentru această ocazie a îmbrăcat echipamentul de hochei pentru prima oară în 20 de ani. În opinia sa, sportul disciplinează viitoarele generații.

„Pentru mine este o onoare să mă aflu în acest moment cu totul special. În numele Ministerului Tineretului și Sportului vreau să mulțumesc Guvernului Maghiar pentru această investiție. Copiii, generațiile viitoare acum pot să devină campioni. Noi nu am avut această ocazie. Acum 30 de ani ne antrenam în frig la minus 20 de grade, de la ora 6 dimineața. Nu aveam multe perspective. Sportul este cea mai importantă școală pentru copii, de a-i face disciplinați, de a-i face să ofere respect. Nu ezitați să îi duceți la sport. Pentru mine, după cum am spus, este o sărbătoare. Unii spun că a construi o sală de sport nu înseamnă tot. Se poate construi foarte ușor. De acum încolo începe partea noastră, de acum încolo trebuie să ne dăm silința de dimineața până seara. Și pe lângă hochei, se poate practica patinajul artistic, short-track”, a amintit Novák Károly Eduárd.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE