Home / Cultură / Proiecte noi la Muzeul Județean Mureș

Proiecte noi la Muzeul Județean Mureș

Distribuie

La fel ca orice altă instituție de cultură și Muzeul Județean Mureș a avut de suferit de pe urma pandemiei, renunțându-se la numeroase activități culturale destinate publicului. Cum s-a gestionat această situație și care este activitatea muzelui acum, aflăm în interviul următor, alături de directorul interimar al Muzeului Județean Mureș, Ötvös Koppány.

Reporter: Care a fost activitatea instituției în perioada pandemiei?

Ötvös Koppány: Având în vedere cele trei direcții principale de activitate, funcții de bază ale muzeului, respectiv gestiunea, cercetarea și valorificarea patrimoniului muzeal pot să afirm că anul precedent a fost neobișnuit doar în privința ultimei componente menționate. Din nefericire am fost nevoiți să renunțăm la majoritatea activităților culturale destinate publicului vizitator, ori am fost constrânși să le organizăm în condiții speciale. Am încercat să menținem în oferta noastră unele dintre activitățile de educație muzeală și anume ateliere de pedagogie muzeală, tabără de arheologie, ziua arheologiei și festivalul roman de la Călugăreni, mai ales cele care au putut fi organizate în aer liber. S-au realizat materiale de promovare în mediul virtual referitoare la activitățile muzeale, cercetările de teren ale colectivului, de valorificare a unor piese importante din colecția muzeului, s-a creat un tur virtual al Palatului Culturii. Trebuie să recunosc însă, că numărul vizitatorilor a scăzut drastic față de anii precedenți, atât a celor din județ și țară, cât și a turiștilor din străinătate. În ceea ce privește activităților curente ale muzeului, a sarcinilor de evidență și gestiune a patrimoniului, a proiectelor de cercetare și a săpăturilor arheologice am încheiat un an obișnuit.

Rep.: Care este activitatea instituției acum?

Ö.K.: Folosindu-se de răgazul oferit de pandemie colegii de la muzeu, pe lângă activitățile curente, s-au implicat în mai multe proiecte expoziționale, pe care sperăm să le ducem cât mai curând la bun sfârșit. Scopul nostru este să putem ieși cu o ofertă expozițională și cu programe culturale și educative cât mai atractive în momentul în care vom relua cursul normal de viață. Sperăm ca lucrările de reabilitare de la Palatul Culturii să se finalizeze cât mai curând, să putem deschide din nou expozițiile și galeriile închise. Avem aproape finalizată expoziția temporară de la Muzeul de Etnografie, născută din proiectul Mureșeni din tranșeele Marelui Război, iar la Muzeul de Arheologie și Istorie din Cetate pregătim o expoziție permanentă despre orașul liber regesc Târgu Mureș în perioada Principatului Transilvaniei. Colegii de la Muzeul de Științele Naturii au finalizat concepția și pregătesc expoziția de bază în clădirea recent reabilitată.

Rep.: Ați spune că au fost unele instituții din subordine mai afectate decât altele?

Ö.K.: Situația excepțională și-a pus amprenta pe activitatea fiecărei secții sau fiecărui angajat în parte. Nu cred că există diferențe mari la nivelul secțiilor, aș spune mai curând că acei angajați care au contact cu publicul – muzeografi, cei implicați în activitățile de educație muzeală, supraveghetori – au fost afectați mai puternic.

Rep.: Există vreo expoziție în momentul de față la care doritorii ar putea participa?

Ö.K.: La Muzeul de Artă din Palatul Culturii poate fi vizitată expoziția Nagy Imre, iar la Muzeul de Etnografie expoziția Războiul tranșeelor. Marele Război din perspectiva arheologiei aeriene. Așteptăm publicul vizitator și în Parcul arheologic de la Călugăreni, în expozițiile din pavilioanele Time Box.

A consemnat Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.