Home / Administratie / VIDEO: Agroturismul chibedean, mai dulce decât ceapa

VIDEO: Agroturismul chibedean, mai dulce decât ceapa

Agroturismul pare să fie o ramură care se dezvoltă de la o zi la alta. Din ce în ce mai mulți oameni încearcă să scape, măcar pentru două-trei zile, de forfota orășenească și să se întoarcă acolo unde spunem noi că e viața adevărată: la mâncatul direct din pământ. Bine, bine, spălăm tot înainte să băgăm în gură, nu e chiar atât de drastic agroturismul încât să luăm o gură de huilă pe lângă roșia aia zemoasă. Dar ideea este foarte frumoasă. Nu este de mirare că multe comune se îndreaptă înspre dezvoltarea acestui gen de turism. Comuna Chibed din județul Mureș, la doar câțiva kilometri distanță de Sovata vrea să fure din turiștii renumitei stațiuni balneare și are toate șansele să ajungă una din punctele centrale ale doritorilor de simplitate, care vor să se trezească dimineața într-o livadă, nu într-o închisoare de ciment căreia îi spunem apartament.

Primarul chibedean, Dósa Sándor, aflat la al 5-lea mandat (!!!) a povestit echipei cotidianului Zi de Zi, în data de 12 februarie 2021, atât despre realizările sale pentru comună, cât și despre planurile de viitor.

În cei cinci ani de mandat un număr aproape impresionant de lucruri au fost realizate, din care amintim, prin vorbele edilului șef: „În 2005 am făcut un pod peste Târnava Mică, după care am început cu renovările, cu toate lucrările necesare pentru buna funcționare a Primăriei. Am reabilitat grădinița, am construit o școală nouă, un teren acoperit de fotbal cu 202 locuri. După care am modernizat iluminatul public în 2006-2007. Au urmat programele europene. Primul proiect depus pentru dotarea Primăriei, în 2006-2008. Modernizarea Căminului cultural din fonduri europene, dotarea lui. Asfaltarea străzilor principale a fost făcută tot din fonduri Europene. Achiziționarea unui tractor multifuncțional pentru serviciul comunal, am făcut 12 kilometri de rețea de canalizare, care funcționează în momentul de față cu stație de epurare. Aproape 52% din gospodării sunt legate la rețea, dar și la rețeaua de apă la care are toată lumea acces.”

Toate astea printre multe altele, pentru că cinci mandate îți lasă berechet timp la dispoziție pentru proiecte, dacă ești muncitor și implicat.

Multe au fost, multe vor veni

După cum spune vorba veche, „toate drumurile duc la Chibed”, Primăria comunei a construit drumuri de acces facil pentru intrarea în comună sau pentru ocolirea acesteia pentru a defalca traficul utilajelor grele prin interiorul ei. Așa că nu este niciun motiv să nu opriți măcar câteva ore aici, sau câteva zile, în loc să mergeți prin alte zone turistice care sunt foarte aglomerate. Ah, și este și WiFi gratis!

„Anul trecut am terminat un pod nou peste Târnava Mică, 52 de metri, care a costat aproximativ 1 milion și 300 de mii de euro, plus drumul ocolitor, pentru că DN 34 în timpul sezonului turistic este foarte aglomerat, plus alte 11 poduri mai mici de acces către terenurile private și două pârâiașe care traversează peste terenurile prin care trece acest drum ocolitor. Între timp am mai făcut un alt drum ocolitor care iese pe DN 13A când era carieră, pentru a evita circulația utilajelor grele în comună. Tot anul trecut am terminat un dispensar multi-funcțional la care acum am făcut două licitații, una pentru farmacie și una pentru cabinet de stomatologie și va exista și un medic specialist, ca să nu fie cetățenii nevoiți să meargă în alte localități, în special în perioada asta de pandemie. La ora actuală avem proiecte depuse pentru modernizarea rețelei stradale, pentru a reabilita aproape 10 kilometri de străzi, 34 mai exact. Un alt proiect implică o sală de sport pentru 102 spectatori, dar, poate mai important, dotarea cu IT. Tocmai din cauza acestei situații mai grele din pricina pandemiei, copiii vor primi tablete și profesorii laptop și table interactive, toate în valoare de 450 de mii de lei. Am mai câștigat și un proiect european, WiFI for EU, tot din Fonduri Europene. Pentru fiecare comunitate erau vouchere de 15 mii de euro pentru a instala acces la internet liber în punctele principale ale comunei pentru toată lumea. În Chibed, la ora actuală, sunt 12 puncte, printre care Școala, Primăria, dispensarul și Căminul Cultural”, a specificat Dósa Sándor.

Și agroturismul crește din pământ, dar trebuie cultivat

Chibedul era acum ceva vreme cunoscut pentru „Ceapa de Chibed”, un soi tipic zonei, dar care rareori mai poate fi întâlnită prin curțile oamenilor. Motivul este simplu: fiecare și-a pus în curte orice „specie” de ceapă a considerat că va da mai multe roade. Iar asta doar pentru că popularitatea produsului a scăzut. Faptul că nu există un festival care să poarte atât denumirea cepei precum și mirosul a fost unul din factorii catalizatori ai acestei mari pierderi pentru cepologia românească. Tot ce putem spune, după ce am discutat cu Dósa Sándor, este că Vrem(!) Festivalul Cepei. Dar pentru asta cât mai mulți dintre noi trebuie să ne arătăm interesați de comună, să o vizităm și să zăbovim pe ogoarele ei măcar 2-3 zile pe an. Așa, un concediu odihnitor și liniștit departe de discoteci. Mai pe lângă ceapă.

„Propunerile noastre pentru dezvoltarea turismului rural vine și din experiență, dar și din viziunea de viitor. Sovata are, în momentul de față, în jur de 10 mii de locuitori. În timpul sezonului se dublează. Vă dați seama câte locuri de cazare sunt necesare pentru a acomoda atâția turiști. Și Praidul e foarte aproape de Chibed, la 17 kilometri. Din punctul acesta de vedere, ne orientăm și noi pentru a avea locuri de cazare pentru turiști sau chiar agroturism. Ar fi bine să avem și moteluri pentru că nu vor fi suficiente locurile pe care le are Sovata. Apoi, turiștii care vin la Sovata, există Lacul Ursu, dar în rest nu au cu ce să își ocupe timpul, mai ales dacă plouă. Aici trebuie gândit în așa fel încât noi să avem un muzeu, evenimente culturale cu care putem să atragem turiștii de acolo la noi. Nu există Festivalul Cepei, dar după ce am devenit comună, Ziua Comunei s-a dorit a fi denumită Ziua Cepei, nu am dat numele acesta deoarece este exact în aceeași perioadă cu Festivalul Dovleacului de la Sovata și Festivalul Sarmalelor de la Praid. Dar, pentru ocolirea aglomerației care există la Sovata pentru liniște și aer curat recomandăm Chibedul. Nu că la Sovata nu ar fi aer curat, dar dacă omul nu vrea să stea în aglomerație, ci merge în concediu pentru relaxare, poate veni aici. În al doilea rând, turistul poate să cumpere fructe, legume și carne proaspete, fără conservanți, chiar de la localnici. Dorim să promovăm producătorii din zonă. Avem foarte mulți apicultori, ceapă, producători de carne, având chiar și un abator, industrial e drept, în comună, dar au și ei produse foarte bune deoarece animalele sunt cumpărate de aici”, a explicat edilul-șef al chibedenilor.

Anunț: se caută investitori!

Se așteaptă investitori care, crede Dósa Sándor, vor avea doar de câștigat dacă aleg să construiască în comuna Chibed. Sperăm că vor veni cât mai repede. Să știți, ceea ce spune filmul ”Field of Dreams” e adevărat: „Construiește-l, iar ei vor veni!” Chibedul este deschis la investiții care să completeze paleta largă de propuneri prin care se dorește dezvoltarea comunei în direcția agroturismului.

„În planul urbanistic general, există o zonă de „recreere” unde s-ar fi putut face foarte multe programe și competiții sportive sau orice altceva dacă ar fi fost amenajată corespunzător, teren de tenis sau loc de joacă spre exemplu. Este o zonă de aproximativ, dacă nu mai mare, de 3-4 hectare unde ajunge să faci un asemenea parc sau chiar pentru construirea unui hotel. Mai ales dacă Autostrada A8 va trece pe aici, vor putea veni mai mulți turiști în zonă”, a conchis primarul comunei.

Alex PĂTRAȘCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Crește numărul deceselor cauzate de COVID-19

Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Mureș au informat vineri, 5 martie, prin intermediul unui buletin …