VIDEO: Ghindari, comuna turismului artelor plastice Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

VIDEO: Ghindari, comuna turismului artelor plastice

Dacă spunem Sovata, toată lumea știe de ea și unde se află pe hartă. Nu multă lume știe, însă, de plaiurile care se întind în apropierea „Păstrătoarei Lacului Ursu”. Comuna Ghindari se află la doar 12 kilometri de celebra stațiune. Și pentru că turismul rural e în vogă, poate în perioada asta de pandemie mai mult decât înainte pentru că se evită marile aglomerații, există planuri pentru dezvoltarea acestei zone pentru a fi transformată într-o mecca a picturii. Bine, poate comuna nu va deveni un mic Louvre, dar există bazele pentru ceva frumos.

Prin urmare, o echipă a cotidianului Zi de Zi „a luat la pas” auto Ghindariul în data de 12 februarie 2021 și a discutat cu primarul, Vass Imre, despre realizările și viitorul comunei.

Toate încep cu asfalt pentru pași mici

Nu poți să te denumești comună europeană dacă străzile tale sunt un amestec de noroi și „mortar” de vacă. Ghindari face pași siguri în direcția asfaltărilor, iar primarul se arată mulțumit de lucrări. Evident, nu doar asfaltul e baza. Vorba ’ceea: „omul nu bea asfalt”. Bine, nu e o vorbă, dar putem să o facem noi. Infrastructura se modernizează rapid la nivelul comunei, aproape fiecare casă având acces la apă potabilă și la rețeaua de canalizare, cu bani proveniți fonduri europene. 

„Anul trecut am început să asfaltăm străzile din Ghindari și din Trei Sate. În jur de 5,5 kilometri, asfaltări. Am reușit să realizăm și betonarea și trotuare. Acum suntem pe sfârșit. Am terminat lucrările, dar urmează recepția. Aceasta a fost o investiție de aproape 1 milion de euro, bani din fonduri europene. Suntem foarte bucuroși că am reușit și că aproape fiecare stradă din comună este asfaltată. Suntem mulțumiți de calitatea lucrărilor. Este adevărat că am avut un diriginte de șantier foarte bun. Mai mult, și eu și vice-primarul zilnic ne-am interesat și am fost prezenți la lucrări zilnic. Apă potabilă avem în comună de la Sovata. Nu spun că peste tot, dar aproape în fiecare casă deja există apă și canalizare. În anii trecuți am lucrat și pe acest palier destul de mult, și la canalizare, dar și la conductele de apă potabilă”, a specificat edilul șef al comunei.

Proiecte la CNI și fonduri europene

Pentru mandatul 2020-2024, Vass Imre are planuri care să ducă mai departe ideea dezvoltării turismului rural. Dar pentru asta, nu e nevoie doar de un loc în care să cazezi oaspeții. Este necesar să investești în viitorul cetățenilor, care mai apoi pot dezvolta comuna. Primarul consideră necesar modernizarea școlii din Trei Sate și construirea unei grădinițe din fonduri europene. Degeaba ai Cămin Cultural dacă nu ai… cultură, nu?

„Pentru următorii ani deja am depus la Compania Națională de Investiții (CNI) 6-7 proiecte. Am depus asfaltarea pentru satele Solocma și Abud. În afară de asta am depus să construim o sală de sport pentru peste 100 de persoane. Am depus pentru o Casă de Oaspeți. Sperăm că și pe acestea le vom câștiga. Până în prezent pot să spun că e câștigată în satul Solocma construirea unui nou Cămin Cultural. Acum sunt în curs două proiecte. Primul este reabilitarea școlii Trei Sate, un proiect care e în jur de 3 milioane de lei, bani de la Guvernul României. Al doilea proiect în curs este o grădiniță pentru copii nouă, care este deja construită, dar nu este finalizată. Construcția a fost în jur de 500 de mii de euro, bani proveniți din fonduri europene. Asta o să fie o grădiniță cu program prelungit. Din septembrie când o să înceapă grădinița, pentru că sperăm că se va termina cu epidemia și va începe școala, atunci copiii vor primi o masă caldă în fiecare zi”, a explicat primarul.

Tabere de creație plastică

Iată că am găsit o comună care se mândrește cu un muzeu și o galerie de artă. Taberele de pictură par să fie în centrul atenției primarului. Acestea se organizează anual, iar parte din creații își găsesc locul chiar în galeria „sătească” de artă.

„Avem mai multe planuri pentru dezvoltarea turismului rural, doar că încă nu știm ce se poate realiza. Acesta este și motivul pentru care am depus proiectul pentru o Casă de Oaspeți. Avem una, dar este foarte veche. Dacă cineva dorește să viziteze comuna noastră sau dacă vine cineva din străinătate, vom aveam locuri unde să îi cazăm. În afară de asta, sperăm că vor veni antreprenori care vor dori să deschidă afaceri în comuna noastră. La ora actuală este cam greu de preconizat. Dar, dacă cineva vizitează comuna, avem un muzeu și o galerie de artă. Aproape în fiecare an vin pictori în tabere de creație palstică, pentru o săptămână. Anul acesta nu am reușit să o realizăm, dar înainte în fiecare an am reușit. Fiecare dintre participanți lasă câte o creație și avem un loc în muzeu unde sunt expuse”, ne-a spus Vass Imre.

Se caută cât mai mulți investitori

Probabil un punct de ajutor foarte mare pentru comune sunt investițiile, în special cele cu capital străin, dar nu numai. Ghinderenii par să fie foarte dornici pentru așa ceva. Există, desigur, câteva firme care sălășluiesc în comună și care își deschid porțile, oferind locuri de muncă. Dar întotdeauna este loc de mai multe și mai bine. Iar primarul din Ghindari spune că Primăria îi ajută pe cei care doresc să investească în comună cu tot ceea ce ține de ei.

„Era foarte aproape să se facă în Ghindari o fabrică de cablu, o firmă germană, dar s-au răzgândit și nu s-a mai făcut. Dar orice investiție, dacă cineva dorește, noi îl vom ajuta și îi oferim posibilitatea să o facă. Avem în comună firme, dar dacă cineva dorește să mai investească noi îi sprijinim. În Trei Sate este o firmă care are o balastieră destul de mare. Acolo lucrează mai mulți oameni. La intrarea în Ghindari este o seră, în care lucrează în jur de 40 de oameni. Există și o firmă care se ocupă cu fier. Sunt și câteva firme mai mici care se ocupă cu lemne și un atelier de tâmplărie. Sovata este destul de aproape, așa că sunt mulți care merg și lucrează acolo”, a conchis Vass Imre.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE