VIDEO: Jozsef Varga, primarul cu cele mai multe proiecte din Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 811 Vizualizări

VIDEO: Jozsef Varga, primarul cu cele mai multe proiecte din Mureș

21 de proiecte câștigate doar în anul acesta. Fântânele este comuna cu cele mai multe proiecte câștigate din județul Mureș, totalizând nu mai puțin de numărul câștigător la Blackjack. Nu, primarul Jozsef Varga nu transformă comuna într-un casino, ci se implică foarte mult în dezvoltarea ei. Poate chiar mai mult decât oricare alt edil de prin părțile astea. Și lucrurile acestea se văd.

O echipă a cotidianului Zi de Zi a făcut o vizită comunei în data de 12 februarie, iar primarul ne-a oferit o scurtă privire asupra planurilor pe care le are pentru mica lui comunitate.

„Doar în localitatea Fântânele avem nouă proiecte la care vom lucra anul acesta. În primele două mandate am lucrat foarte mult pe infrastructură. Apă, canalizare, asfaltări, trotuare. Făceam 2.500 de metri de trotuare pe an. În primul mandat am asfaltat nu mai puțin de 32 de străzi lăturalnice. Acum a apărut o evaluare a județului Mureș pe anul 2019 în care se zice că cea mai bogată comună a județului este comuna Fântânele, care a folosit o sumă de 18 milioane și jumătate din fonduri de stat și europene. Acum stăm cu mult mai bine. Am ocupat locul 1 pe județ și locul 33 pe țară. La ora actuală, lucrăm cu investiții de peste 30-40 de milioane”, a specificat primarul din Fântânele. 

Infrastructura și tineretul sunt baza

Evident, ca să poți dezvolta orice, trebuie să începi de la bază, de la picioare în cazul acesta. Ca să putem merge înainte trebuie să mergem și noi pe asfalt, nu prin noroaie. Mai mult, de la atâta mers ni se face și sete și atunci trebuie să bem și niște apă. Nu, nu de unde bea și calul, ci apă din perete, care țâșnește la comanda manuală. De la prea multă apă, apoi, trebuie să avem unde să evacuăm… știți voi la ce ne referim. Jozsef Varga s-a ocupat de aceste lucruri în primele două mandate. Dar nu a cimentat viitorul tinerilor, ci i-a ajutat să se dezvolte, primăria implicându-se activ în a ajuta sportivii și dansatorii.

„M-am axat foarte mult pe infrastructură. Neapărat dorința mea a fost să pot asfalta străzile, străzile lăturalnice, să asigurăm apă potabilă pe conductă, respectiv canalizare pentru oameni, să avem un teren de mini-fotbal cu gazon artificial. Am considerat importante niște chestiuni de genul acesta, dar niciodată nu am uitat de lucruri precum dansurile populare. Avem o formație de dansuri cu 80-85 de tineri, în patru categorii de vârstă care învață dansuri populare și cu rezultate foarte bune, atât pe plan județean și național, dar și pe plan internațional. Au fost de multe ori în străinătate de unde s-au întors câștigători. Am avut și o echipă mică de fotbal, sau am avut și  8-12 luptători la lupte libere. Fântânele a dat și un campion național și balcanic, prin Biro Cristian, care aici la noi a început acest sport și acum e vice-campion mondial. Niciodată nu am uitat sportivii, tot timpul ne gândim nu doar la oameni nevoiași, care au nevoie de ajutor, ci ne-am uitat și la tineret și la tinerii care vor să facă sport și am încercat mereu să îi ajutăm din bugetul local, cu bani sau echipamente. Am purtat grija lor tot timpul și o vom purta în continuare. Ne-am axat pe toate palierele, nu doar la muncă, ci ne-am gândit și la distracția oamenilor”, a specificat edilul șef.

”Accesăm tot ce se poate accesa”

Nicio ocazie nu este lăsată să treacă pe lângă Primăria Fântânele. Orice plan este pus în aplicare cât se poate de repede. Mai mult, întreaga paletă de programe este accesată pentru varii proiecte care nu lasă nicio categorie socială la voia întâmplării. De la copii la vârstnici, de la afaceriști la cei mai puțin norocoși, toți fântânenii sunt luați sub umbrela Primăriei.

„Suntem după ani destul de grei și tensionați și sunt ferm convins că nici anul acesta nu va fi cu mai puține tensiuni, mai puțină muncă. Esențialul e că dacă muncești și dorești să ai rezultate, atunci poți să rezolvi multe chestiuni. Comuna Fântânele lucrează momentan la un număr de 21 de proiecte din care 6 la Consiliul Național de Investiții (CNI). Din acestea, una este deja în execuție, anume un Centru Cultural care se află în localitatea Călimănești. La Programul Operațional Regional (POR) avem două proiecte care cuprind două școli și o clădire de sport. La Programul Național de Dezvoltare Locală 1 (PNDL) avem un proiect destul de mare, care cuprinde apa curentă și canalizarea, iar la PNDL 2 avem trei proiecte. La proiectele de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Alba Iulia avem trei proiecte, fiind vorba de Cămine Culturale. Din bugetul Guvernului Român avem un singur proiect, anume construirea unui pod de structură metalică peste râul Târnava Mică. La Programul Operațional Capital Uman (POCU) avem două proiecte și din banii bugetului local avem patru proiecte”, a spus Jozsef Varga.

Multe sunt proiectele Primarului…

„Multe sunt căile Domnului”, așa se spune. Noi spunem că „Multe sunt proiectele Primarului din Fântânele”. Atât de multe încât ne-ar trebui o zi întreagă să discutăm despre ele pe îndelete. Pentru că noi toți mai mereu suntem în criză de timp, primarul a avut bunăvoința să ne povestească pe scurt despre planurile care sunt în curs la ora actuală și care îi sunt mai „dragi”, cu toate că, la fel ca orice părinte, Jozsef Varga le iubește pe toate în mod egal și, cel mai probabil, vrea și mai multe. Din nou, nimic nu pare lăsat la voia întâmplării.

„Căminul cultural este o lucrare de 1,4 milioane de lei prin AFIR Alba Iulia din bani europeni. Este în curs de execuție. Eu spun că în maxim 2 luni de zile vom finaliza. Este o reabilitare totală, interior, exterior, de la fundație până la acoperiș. Un al proiect foarte drag mie este reabilitarea Creșei și a Grădiniței de zi. Comuna noastră, având în vedere că a deținut termocentrala cu 450 de muncitori angajați, în anii ’70-’80 a fost construită creșa aceasta pe care și acum o deținem și ne ocupăm foarte atent de ea. La vârsta de 2 ani jumătate – 3 ani copiii sunt aduși aici și rămân de dimineața până după-masa la ora 5. Este un ajutor foarte bun pentru populație. Clădirea în cauză era o clădire cu acoperiș plat. Acum am pus un acoperiș frumos pe ea și am reabilitat total, în special interiorul, instalațiile electrice și de gaz. Arată extraordinar de frumos acum. Un alt proiect, care nu este mare, a fost câștigat prin POCU. Noi avem un bloc de locuințe pe care l-am moștenit de la fosta termocentrală din Fântânele și am dori să facem din el un punct de ajutor social. Am câștigat acest proiect, valoarea lui fiind de 100 de mii de euro. Avem planurile, trei birouri, trei angajați, calculatoare, mobilier. Acești oameni ar pune pe harta comunei populația nevoiașă, populația îmbătrânită, populația rămasă fără supraveghere, care necesită ajutor, atât copiii cât și familiile lor vor beneficia de ajutor. Este extraordinar de important să avem așa ceva și consider că fiecare primărie ar trebui să dispună de o astfel de structură, prin care primarul află imediat de problemele din comună și poate interveni rapid”, ne-a explicat edilul șef.

Investitori vin, investitori pleacă, dar preferabil să rămână

Nu este ușor să atragi investitori. Dar nimeni din comună nu se plânge. Cu toate că există firme care deja activează pe teritoriul comunei, tot timpul este loc de mai multă dezvoltare. Și dorința există, la fel ca și spațiul și ajutorul oferit de Primărie celor care doresc să își deschidă aici o afacere. Mai sus am spus că este ”cea mai bogată” comună din județul Mureș, așa că, pentru antreprenori, zona merită puțină investigație.

„Aici a funcționat din 1952 o termocentrală. Era prima termocentrală a României pe bază de gaz metan, construit de URSS și de Germania de Est. Aici, dacă vedeți curtea fostei termocentrale, ea este împrejmuită de gard de beton de 9,7 hectare. De când eu sunt aici, au venit trei patru investitori, cea mai puternică în opinia mea fiind corporația Marubeni din Japonia. Ei au vrut să construiască o termocentrală pe pornire rapidă, însemnând că în momentul în care România ar fi ajuns la o oră a zilei și se afla în impas de energie electrică, ei apăsau pe butonul de pornire și în 7 minute (!!!) termocentrala ar fi produs energie electrică. Proiectul a mers foarte bine, până în momentul în care s-a închis deoarece la negocieri Marubeni a cerut un număr de 5 mii de ore de funcționare pe an, adică două schimburi și jumătate. Noi am mai reușit să aducem niște investitori din Brașov care veniseră acasă din America. S-au și apucat la un moment dat de lucru, tot pentru a face o termocentrală pe bază de gaz metan cu pornire rapidă. Dar firma nu a funcționat și ei au plecat din țară. Momentan noi am moștenit de la fosta termocentrală o clădire unde am putut să instalăm o firmă de 30-32 de persoane. Este foarte greu să ai un număr atât de mare angajați când posibilitățile de a pleca din țară și a câștiga mai bine. Ave un număr destul de mare de firme mai mici, de producere de cămăși, de mobilă”, a specificat Jozsef Varga.

Turism viticol, în plină floare de strugure

În România se pare că se dezvoltă de la an la an acest tip de turism doritor de libații bahice. Și comuna Fântânele pare să aibă de oferit tot ceea ce își doresc turiștii: trotuare, liniște și vin. Să fim serioși, pentru vin mergem oriunde și prin orice, doar să ne punem buzele pe licoare. În special pentru vinul din călimănean, micul efort de a găsi câteva zile pe an în care să ne bucurăm de priveliște în timp ce sorbim din struguri fermentați cu grijă.

„Localitatea Călimănești este localitatea vinurilor, despre care se spune că este foarte bogată în vinuri excepțional de bune. Acolo sunt câteva familii care se ocupă de turism. Mai mult, fosta clădire a Căminului Cultural din localitate în 1996 a fost cumpărată de Primacon SRL, de familia Petry, care a făcut o minunăție atât din curte, cât și din clădirea ca atare și acolo, momentan, doar pivnița de vinuri s-a deschis de doi ani și jumătate și funcționează impecabil. Turismul viticol se dezvoltă foarte mult în comuna noastră. Există chiar și o pensiune, Casa Agnes, cu 21 de camere care s-a deschis deja după pandemie. Recomand tuturor să viziteze localitatea noastră și să deguste din vinurile din Călimănești. Nu vor fi dezamăgiți cei care decid să facă acest lucru”, a conchis Jozsef Varga.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE