Home / Administratie / Lovitură de teatru în dosarul ”Fotbal Club ASA 2013”!

Lovitură de teatru în dosarul ”Fotbal Club ASA 2013”!

Un complet de judecată al Secției Penale din cadrul Tribunalului Harghita a decis marți, 16 februarie, că interceptările realizate de către Serviciul Român de Informații în cadrul dosarului ”Fotbal Club ASA 2013” nu pot fi folosite în instanță.

Concret, potrivit paginii web portal.just.ro, soluția pe scurt dată de Tribunalul Harghita este următoarea: amână cauza și ”Constată nulitatea absolută a proceselor verbale de redare a supravegherilor tehnice faţă de toţi inculpaţii. Pentru ca inculpaţii să își pregătească apărarea faţă de cererea parchetului. Pentru citarea cu mandat de aducere a martorului lipsă.”

Ionela Ciotlăuș, în iulie 2013: ”Este ilegală asocierea cu FCM”

Deși la prima vedere decizia instanței pare a fi o veritabilă ”gură de oxigen” pentru lotul de inculpați, în realitate faptele din dosar sunt cât se poate de evidente din punct de vedere scriptic, dovadă în acest sens fiind că hotărârea de Consiliu Local de acordare a finanțării către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureș (entitate care înregistra datorii la bugetul de stat) a fost contestată chiar în timpul respectivei ședințe de Consiliu Local.

Astfel, înainte de procedura votului, Ionela Ciotlăuș, viceprimar la acea dată, a atras atenția consilierilor locali că o eventuală hotărâre adoptată în forma prezentată de către inițiatori ar fi ilegală.

”Referitor la proiectul cu FCM-ul, este ilegală asocierea cu FCM, deoarece are datorii la bugetul de stat şi sunt în executare silită”, a spus Ionela Ciotlăuș, potrivit procesului verbal al ședinței Consiliului Local Târgu Mureș din 25 iulie 2013, document disponibil pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu Mureș, asupra căruia vom reveni într-un alt material.

Dosar deschis în 2015

Dosarul ”Fotbal Club ASA 2013” se află pe rolul Tribunalului Harghita din anul 2015 și a avut până în prezent 47 de termene, toate soluționate cu amânarea cauzei. Partea vătămată a procesului este Municipiul Târgu Mureș (prin consilier juridic Bogdan Badea), petent este Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, iar pe lista inculpaților se află următoarele persoane fizice și jurudice: Dorin Florea (fost primar al municipiului Târgu Mureș), Sergiu Claudiu Maior, Benedek Istvan (decedat între timp), Ioan Fărcaș, Maria Cioban, Bako Laszlo Attila, Emil Virgil Măceșanu, Kiss Imola, Ioan Nucu Man și Asociația Sportivă ”Fotbal Club ASA 2013” (”Fotbal Club Municipal”).

”La data de 18 iulie 2013, inculpatul Dorin Florea, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat”, se precizează în rechizitoriul întocmit de către procurorii anticorupție.

Totodată, Dorin Florea este acuzat că în complicitate cu Bako Laszlo Attila și Emil Virgil Măceșanu ar fi inițiat o hotărâre ilegală de Consiliu Local, adoptată în data de 25 iulie 2013, pentru alocarea sumei de 7,5 milioane de lei, din bugetul local, în contul asocierii dintre Municipiul Târgu Mureș și Fotbal Club Municipal Târgu Mureș.
„La acea ședință au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, inculpata Cioban Maria care a contrasemnat documentul respectiv și consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan și Fărcaș Ioan care erau și membri în Consiliului Director al Asociației Sportive „Fotbal Club ASA 2013” („Fotbal Club Municipal”) Târgu Mureș și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureș. Ulterior, inculpatul Dorin Florea a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Târgu Mureș, alături de inculpata Kiss Imola, în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureș, contract vizat de inculpatul Măceșanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă”, a anunțat, la data demarării cercetărilor, Biroul de presă al DNA.

Procurorii anticorupție mai susțin că prejudiciul cauzat bugetului local al municipiului Târgu Mureș este de 7.053.000 de lei, bani achitați către Fotbal Club Municipal Târgu Mureș în perioada 21 august 2013 – 31 mai 2014.

Următorul termen a fost stabilit pentru data de 4 martie 2021.

Alex TOTH

1 comentariu

  1. Astfel de decizii au dus la sapa de lemn orasul Tg.Mures.Rusine!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Incertitudine privind finanțarea investițiilor pentru sistemul sanitar din Mureș

Mai multe obiective de investiții majore, la cele mai importante unități sanitare din județul Mureș, …