VIDEO: Incubator de afaceri la Miercurea Nirajului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 587 Vizualizări

VIDEO: Incubator de afaceri la Miercurea Nirajului

Localitatea Miercurea Nirajului, cu toate că este încă un prunc printre alte orașe mai bătrâne, a reușit foarte multe într-un timp relativ scurt. Primarul Tóth Sándor a povestit echipei cotidianului Zi de Zi, într-un interviu acordat în data de 12 februarie 2021, cum, după ce a rezolvat aproape în totalitate situația infrastructurii (însemnând apă, canalizare și drumuri, pentru cei care cred că infrastructura e doar un cuvânt pe o hârtie…. Aviz altor primari. Numa’ zic…) a putut să își îndrepte atenția asupra dezvoltării economice. Cu toate că este încă la început, orașul se dorește a fi un tânăr incubator pentru afaceri, sărind în ajutorul antreprenorilor care vor să își deschidă o afacere.

„Suntem în proiect de a ajuta și economic localitatea. Veniturile proprii, autonomia economică a localității sunt undeva la 25% pentru a nu depinde de nimeni. Asta înseamnă că trebuie să lucrăm și la economia localității ca să avem venituri proprii mai mari. Am inițiat și un proiect de minimis pentru a putea acorda favoruri firmelor care vor să își aducă aici sediul sau producția sau funcționarea. Avem un proiect câștigat pe Fonduri Europene prin Programul Operațional Regional, incubator de afaceri. Acum este în ultima fază de aprobare de la Alba Iulia pentru a scoate la achiziția publică proiectarea și execuția. Este o clădire istorică, monument categoria B, fosta casă de copii. Clădirea a revenit în posesia localității și avem câștigat un proiect de incubator de afaceri. Ne gândim deja și în plan de dezvoltare economică, nu doar utilitățile publice care acum sunt la un nivel la care localnicii să ducă un trai normal. Am început să ne gândim și la un agrement dar și la economie. Avem la licitație scoasă Piața orașului Miercurea Niraj care este cu hală, cu hală frigorifică, o piață modernă care astăzi în secolul XXI, în 2021 așa ar trebui să fie și să arate. Încă la asta nu ne-am putut gândi, dar credem că cu o piață modern amenajată și cu autorizație putem ajuta producătorii locali. Dacă avem o cameră frigorifică unde își pot menține în stare proaspătă produsul, atunci putem ajuta producătorii, agricultorii din zonă, nu doar pe cei din localitate. Am ajuns de la utilitățile publice la economie, ceea ce este considerabil. Trebuie să îmi felicit colegii pentru acest lucru”, a specificat Tóth Sándor.

Mai e mult până departe, dar departe e relativ aproape

Într-un timp foarte scurt, orașul Miercurea Nirajului a reușit foarte multe. Acum deja se pot observa roadele muncii asidue. Există doritori de colaborare cu Primăria orașului, atrași de ajutorul pe care aceasta îl oferă prin fondurile de minimis.

„După cum văd eu lucrurile, și astea nu sunt discuții, ci am câteva acte, câteva lucruri clare, cum ar fi certificatul de urbanism știu tranzacții de teren care s-au făcut și știu că vor fi șase investiții în localitatea Miercurea Niraj dintre care unele vor porni anul acesta, iar restul în 2-3 ani. Acest lucru e de bine, deoarece înseamnă că orașul a început să prezinte un interes din acest punct de vedere. Sper ca acest lucru să ne ajute în bugetul propriu încasat și atunci peste 2-3 ani nu vorbim despre 25%, ci despre 35-45%, deci vom fi în creștere. Asta înseamnă că utilitățile împreună cu favorurile de minimis, localitatea începe să fie interesantă”, a punctat edilul-șef.

Încredere înainte de toate, apoi vin și banii

Firme care doresc să își deschidă puncte în Miercurea Nirajului deja există. Tóth Sándor le transmite cetățenilor localității să aibă încredere în investitorii care vin în zonă pentru că doar așa va reuși orașul să crească. Dacă la început exista o reticență, primarul speră că în viitor nu vor mai fi asemenea probleme. Doar dacă cetățenii se arată deschiși se va reuși o dezvoltare așa cum se dorește pe plan local.

„Oamenilor aș vrea să le transmit să aibă încredere în deciziile luate de Primărie. Am pățit că a venit o firmă care nu era din localitate și nu am găsit persoane care să meargă și să lucreze. Ar trebui să aibă încredere în investitori cât de mult se poate. Tot ceea ce facem, facem pentru noi de comun acord, nu pentru cineva anume, pentru afaceriști ci pentru toți care locuim aici. Trebuie să avem încredere pentru că pandemia asta a scos din noi, neîncrederea. Este o distrugere mentală nu fizică. Dar dacă noi nu avem nici încredere unul în altul, atunci nici bunăvoința care ar trebui să vină din om înspre om, atunci se creează probleme mai grave. Și asta pot să sugerez tuturor, ca mintal să fim tari, întrucât doar așa putem să trecem peste asta. După pandemie va veni o criză economică. Deja se resimte. Și peste asta va trebui să trecem și în criza asta trebuie să ne întărim. Eu sper că investițiile care urmează să vină anul acesta, care nu sunt investiții din localitate, ci sunt investitori cu care noi trebuie să fim parteneri. Aici orice investitor vine, Primăria are o politică interioară a noastră și îi ajutăm cât de mult se poate pentru a veni în localitate. Miercurea Niraj este într-o zonă geografică în care cel mai important drum județean este 135 și 135A. Nu suntem lângă un drum național, o autostradă, nu suntem periferici unui municipiu apropiat chiar și comunele, așa că noi trebuie să dăm mai mult de la noi ca să putem atrage. Dacă anul acesta vin 5-6 (investitori – n.r.) acesta să fie catalizatorul și de acolo să ne fie mai ușor (să atragem – n.r.) Cel mai greu este să vină primul, apoi lucrurile devin mai ușoare”, a conchis Tóth Sándor

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE