GAFĂ: Teatrul Național, neinvitat la masa multiculturalității „soós-iene”?! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1525 Vizualizări

GAFĂ: Teatrul Național, neinvitat la masa multiculturalității „soós-iene”?!

Într-o postare publicată pe pagina personală de Facebook, din data de 22 februarie, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, anunța deschiderea unui șir de întâlniri atât cu reprezentanții societății civile, cât și cu liderii marcanți ai vieții cultural-artistice din oraș. Scopul era simplu: să pună la cale viața culturală din Municipiu și să găsească modalități de dezvoltare a acesteia pe pilonii multiculturalității și interculturalității.

Nu putem afirma că este o ideea rea. Chiar din contră. Totuși, putem să atragem atenția că de pe lista de invitați lipsește un reprezentant al instituției de vază în ceea ce privește culturalul din orice oraș: Teatrul Național.

Într-un comentariu aferent postării, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, Gáspárik Attila, își exprimă nemulțumirea pentru faptul că instituția nu a primit invitație.

„Vad că Teatrul National nu este nici marcant, nici important, nici intercultural… deci nici invitație nu a primit”, a transmis ironic directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.

Este adevărat, aceasta a fost doar o primă întâlnire dintr-o astfel de ședință care are în vizor cultura târgumureșeană, dar nu ar fi fost de dorit ca la prima întâlnire, nu la a cincea, reprezentantul unei instituții culturale importante, cum e Teatrul, să primească invitație? Desigur, poate nu Primarul din Târgu-Mureș este de vină pentru această omisiune. Totuși, cine s-a gândit la membrii care iau parte de la masa de discuții, nu s-au gândit că ceva mai multi și intercultural în acest oraș mai greu există? Poate doar copii care au norocul să fie jumi-juma. Teatrul Național din Târgu Mureș de când își are existența a fost acoperișul cultural al multor etnii. În teatru, nu există diferențe de acest fel. Toate națiile se unesc aici în multiculturalitate. Or, putem noi vorbi de cultură și „multicultură” dacă nu chemăm și un asemenea Teatru la o poveste? Ideile bune de acolo vin: de la cei care chiar știu ce înseamnă cultura, multiculturalitatea și interculturalitatea…

Alex PĂTRAȘCU

PS. Postarea primarului Soós Zoltán a stârnit discuții între internauți și pe tema funcției pe care o are Alexandru Cistelecan, creditat de edilul șef al municipiului Târgu Mureș ca fiind ”director la revista Vatra.” Potrivit paginii web a revistei Vatra, www.revistavatra.org, publicația este condusă de Iulian Boldea, care deține funcția de redactor șef.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE