Nu mai sunt speciali parlamentarii… Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 302 Vizualizări

Nu mai sunt speciali parlamentarii…

Unii poate ar spune că în 18 februarie 2021 un miracol s-a pogorât peste România, că până acum doar pandemii și inundații și incendii am avut parte. Se pare că s-a votat inițiativa legislativă care taie pensiile speciale pentru parlamentari, propusă de Partidul Social Democrat (PSD), renunțându-se la propunerile similare ale Partidului Național Liberal (PNL) și Uniunii Salvați România în alianță cu Partidul Libertate Unitate Solidaritate (USR PLUS), dar care au fost introduse ca amendamente, printre ele aflându-se și clauza cum că odată ce inițiativa legislativă este votată, plata pensiilor speciale aflate în vigoare încetează. De mult timp ne tot întrebăm noi, ceilalți ne-parlamentari, care este motivul pentru aceste specialități cu care parlamentarii au fost hărăziți. Sincer vorbind, poate niciodată nu vom afla un răspuns care să ne mulțumească.

Inițiativa legislativă adoptată de către Plenul Parlamentului elimină aceste pensii speciale, cel puțin pentru moment (spunem asta ca să avem și noi o scepticitate jurnalistică). Cu toate că membrii diferitelor partide și-au aruncat cuvinte și vinovății unii altora, au dat (măcar) puțină dovadă de un populism provizoriu și au votat în unanimitate plecarea pensiilor speciale din buzunarele aleșilor noștri, existând 357 de voturi pentru. Singurii care au fost reținuți, 30 la număr, probabil le-o fi fost frică să nu sară careva pe ei fie dintr-o tabără albastră, fie dintr-una roșie a fost Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), preferând să nu voteze.

Măcar nu mai au de calculat….

Conform definiției Uniunii Europene, pensiile speciale sunt acele pensii plătite din bugetul național al țării și care reprezintă o excepție de la regula generală a pensiilor, pe și pentru diferite criterii. În România, cei angajați în cadrul MApN, MAI, SRI, SIE, SPP și STS dispun de spensii speciale. Parcă parlamentarii nu au o muncă atât de periculoasă. O fi fost specială pensia de la stres?

Dar cum sunt calculate sau cum au fost calculate aceste pensii speciale ale senatorilor și deputaților? Ei bine, parlamentarii au primit acest motiv de zâmbet pe buze în 2015, când a fost modificat Statutul deputaților și al senatorilor. După cum se poate observa în Legea nr.30 din 27 martie 2017 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, la capitolul care vizează indemnizația pentru limită de vârstă, articolul 49, alineatul (3) se stipulează: Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alineatul (1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. (s.n.) Prin legea adoptată în 18 februarie, articolul 49 este abrogat, împreună cu articolul 50 care spune(a) că nu beneficiază de pensie specială parlamentarii condamnați definitiv pentru corupție.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE