VIDEO. Interviu cu Kovács Mihály Levente, cel mai tânăr vicepreședinte din istoria Consiliului Județean Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1301 Vizualizări

VIDEO. Interviu cu Kovács Mihály Levente, cel mai tânăr vicepreședinte din istoria Consiliului Județean Mureș

La cei 32 de ani pe care îi are este cel mai tânăr vicepreședinte din istoria Consiliului Județean Mureș. Absolvent de Științe Politice la Cluj Napoca, Kovács Mihály Levente a revenit după perioada studenției în orașul natal, Târgu Mureș, unde a început să devină tot mai activ pe plan organizatoric, în managementul filialei județene a UDMR. Azi, Kovács Mihály Levente deține funcția de președinte executiv al UDMR Mureș, se află la cel de-al doilea mandat de consilier județean și este, începând din luna decembrie 2020, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Reporter: Pentru început, vă rog să vă prezentați cititorilor Zi de Zi.

Kovács Mihály Levente: Sunt get beget mureșean, m-am născut în Târgu Mureș, am 32 de ani, am absolvit liceul aici, la Târgu Mureș, la Liceul Pedagogic ”Mihai Eminescu”, iar apoi am urmat cursurile Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca unde am absolvit Științe Politice. În 2012 am revenit acasă când eram masterand la Cluj în al doilea an și am participat la campania electorală pentru alegerile locale din 2012, iar după aceea la campania electorală pentru alegerile parlamentare. Din decembrie 2013 sunt președintele executiv al organizației județene UDMR Mureș. Practic, m-am ocupat de managementul organizației județene, aceasta însemnând menținerea legăturii cu primarii, cu viceprimarii, cu grupul de consilieri locali și județeni, cu președinții de organizații locale. În acest sens, avem peste 100 de organizații locale UDMR în tot județul și avem cea mai mare organizație municipală din toată țara, mă refer la organizația UDMR Târgu Mureș. În 2016 am fost ales în funcția de consilier județean, în ultimii 4 ani am activat în Comisia de servicii publice, unde activez și în prezent, când sunt la primul mandat ca vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Rep.: Ați avut de ales între Târgu Mureș și Cluj…

K.M.L.: În acel moment, în județul Mureș nu erau cursuri de Științe Politice în limba maghiară, fapt pentru care a contribuit decisiv la plecarea în Cluj. Totodată, îmi doream să pot deveni mai autonom, să văd cum e viața departe de casă și cum mă descurc departe de părinți, mai pe scurt să ies puțin din zona mea de confort. Mereu însă mi-am dorit să revin acasă după finalizarea studiilor, după ce experimentez și învăț din tot ceea ce am făcut. Pe perioada studenției am participat la numeroase seminarii naționale și internaționale și mi-am dorit să pun în practică acasă, la Târgu Mureș, tot ceea ce am învățat atunci, să îmi pun experiența în folosul comunității.

Rep.: Ce atribuții aveți în cadrul Consiliului Județean Mureș?

K.M.L.: Prin dispoziție a președintelui Consiliului Județean Mureș mi-au fost repartizate instituțiile de cultură, respectiv școlile incluzive, respectiv Salvamont Salvaspeo sunt în atribuțiile mele de vicepreședinte, respectiv Direcția de urbanism și amenajare a teritoriului. Acestea sunt lucrurile cu care mă ocup, respectiv am fost delegat ca și reprezentant al Consiliului Județean Mureș în Asociația Română pentru Smart City. Deocamdată acestea sunt atribuțiile mele și, evident, în activitatea de zi cu zi mă ocup de tot ceea ce se ivește sau vin colegii din teritoriu, primarii, viceprimarii și pe locuitorii județului Mureș încerc să îi ajut pe cât posibil.

Rep.: În ultimele zile am remarcat pe pagina dumneavoastră de Facebook imaginile unui adevărat ”maraton” de întâlniri cu șefi de instituții de cultură, învățământ și chiar de la Salvamont Salvaspeo. Care a fost tema acestor întâlniri?

K.M.L.: În primul rând, dat fiind faptul că prin dispoziție a președintelui Consiliului Județean Mureș mi-au fost date în coordonare mai multe instituții mi s-a părut firesc să mă întâlnesc față în față cu colegii mei. Îmi doresc ca aceste întâlniri să devină o obișnuință, să le avem și în viitor, periodic, îmi doresc o relație vie și bună cu colegii mei de la instituțiile respective.

Rep.: Ce subiecte de discuție ați abordat cu șefii instituțiilor de cultură?

K.M.L.: Cu o parte dintre ei m-am întâlnit miercuri (17 februarie – n.r.), cu o parte joi (18 februarie – n.r.). Am discutat cu fiecare manager în parte. De exemplu, cu doamna manager a Bibliotecii Județene Mureș am discutat despre investițiile care au fost începute și trebuie continuate la Biblioteca Teleki, despre digitalizarea Bibliotecii Județene Mureș în cazul în care ar fi proiecte în acest sens, mai ales dat fiind faptul că pandemia ne-a arătat că avem multe de făcut din punct de vedere al inovației și al digitalizării. Desigur, și în prezent foarte multe cărți pot fi găsite și în format online, dar ne dorim să extindem acest program de digitalizare. Domnul manager al Teatrului ”Ariel” a prezentat care sunt problemele cu care se confruntă și a făcut propuneri pentru viitorul buget al instituției care va fi aprobat de Consiliul Județean Mureș. Pe aceleași teme am discutat și cu managerul Muzeului Județean Mureș, care are nevoie de un depozit mai mare. Au găsit și un loc în acest sens și vom vedea dacă vom putea să le facilităm accesul la acea clădire identificată aflată în subordinea Consiliului Județean Mureș. Am mai discutat despre Palatul Culturii, despre achiziționarea unor audioghiduri. Momentan, nu avem așa ceva și ar fi timpul să ne aliniem la standardele pe care le au muzeele moderne din lume. Discuțiile au fost mai ample, inclusiv cu reprezentantul Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”. Pot spune că la modul concret am discutat cu colegii mei probleme punctuale, stringente și am stabilit că aceste discuții vor continua și în perioada viitoare.

Rep.: Discuțiile au avut un numitor comun?

K.M.L.: Propunerea mea este ca programele instituțiilor de cultură care se află în subordinea Consiliului Județean Mureș să fie mediatizate prin intermediul unei platforme online în care să se regăsească toate evenimentele culturale ale instituțiilor noastre. În prezent, avem o aplicație și o pagină web foarte bună, a Asociației Turistice ”Visit Mureș” dar eu cred că este binevenit ca și programele aceste culturale să se poată găsi într-un singur loc și să facem în așa fel această pagină web încât să fie posibilă și achiziționarea de bilete online. Aceste instituții de cultură au fiecare un program bogat în evenimente, de interes, care în prezent nu sunt mediatizate unitar, pe o singură pagină web. Evident, dacă vom face acest lucru vom propune și altor instituții de cultură, cum ar fi de exemplu Teatrul Național din Târgu Mureș, să ni se alăture pe viitoarea platformă online.

Rep.: Ce subiecte ați abordat cu managerii de la școlile speciale și serviciul Salvamont Salvaspeo?

K.M.L.: Referitor la instituțiile de învățământ, pe Axa prioritară 2021 – 2027 sunt fonduri europene care pot fi atrase pentru extinderea dotărilor, pentru reparații, pentru extinderea imobilelor, și am discutat cu managerii despre tipurile de investiții pe care am putea să le includem pentru a accesa granturi prin intermediul unor proiecte. De exemplu, Școala Specială din Reghin are nevoie de un teren de sport, are și un proiecte aproape gata care va putea fi depus la momentul oportun, iar Școala Specială nr. 1 are nevoie de o sală de sport. Cu managerul Samvamont Salvaspeo am discutat foarte multe aspecte punctuale, în 2021 instituția va trece printr-un proces de reacreditare deoarece aceste servicii se reacreditează din 5 în 5 ani. E nevoie și de anumite investiții pentru ca munca lor să se poată desfășura în bune condiții. Sunt și 10 trasee montane pe care pot fi organizate ieșiri cu ghizi de la Savamont care cunosc zonele și traseele sigure și dețin multe informații importante despre modul de echipare corect.

Rep.: Într-o declarație pe care ați făcut-o în anul 2020 ați afirmat că în Top 3 priorități ale județului Mureș se află, printre altele, și revigorarea Zonei Metropolitane Târgu Mureș. Acum o săptămână, pe pagina de Facebook a președintelui Consiliului Județean Mureș a fost publicată o fotografie în care apăreți și dumneavoastră, de la o ședință de lucru a acestei asociații. Ce a conținut agenda acelei întâlniri?

K.M.L.: La ședința următoare a Consiliului Județean Mureș vom aproba cererea comunei Sântana de Mureș pentru a adera și a face parte din Zona Metropolitană. Totodată, vom vota și noul Statut al Zonei Metropolitane, document care va trebui votat apoi de fiecare unitate administrativ-teritorială care face parte din Asociație. În primul rând, din perspectivă juridică și administrativă trebuie puse lucrurile în ordine pentru că se știe că din acest punct de vedere Asociația a fost mult timp nefuncțională. Nu e cazul să discutăm acum despre această moștenire, ci despre responsabilitatea pe care o avem să refacem funcțională Asociația, după care vom organiza concursuri pentru viitoarea organigramă a Asociației, iar viitorii colegi care vor fi angajați în cadrul Asociației Zona Metropolitană Târgu Mureș vor coordona munca de zi cu zi, vor identifica posibilități de finanțare pentru diverse proiecte. Precizez că proiectele prezentate în campania electorală sunt serioase și de mare necesitate, cum ar fi de exemplu drumul ocolitor care ar porni din Ungheni, ar trece prin Sâncraiu de Mureș, o parte din Pănet și Sântana de Mureș și ar ajunge în Ernei. Un asemenea drum ocolitor ar fi necesar mai ales în condițiile în care Autostrada va ajunge până în zona Metro din Târgu Mureș. Din perspectiva traficului, acolo se va aglomera foarte mult traficul rutier și cei care vor să meargă mai departe spre Reghin ar evita să treacă prin centrul municipiului Târgu Mureș și ar folosi acest drum ocolitor.

Rep.: Ce alte proiecte de infrastructură aveți în agendă?

K.M.L.: Alt proiect de infrastructură ar fi acel Centru de inovare și cercetare pe care l-am prezentat și în campania electorală. Deja am început să lucrăm cu colegii pentru a avansa cu acest proiect. Cred că din perspectiva Zonei Metropolitane trebuie să întocmim și un proiect pentru îmbunătățirea transportului public. Trebuie făcut în așa fel încât transportul în comun să fie bine gândit, împărțit pe zone, cum e și în alte orașe similare din vest. Totodată, vorbind despre Zona Metropolitană Târgu Mureș nu trebuie să omitem Aeroportul Internațional ”Transilvania”, cum să îl dezvoltăm, cum să îmbunătățim infrastructura și sectorul cargo. Rămânând la capitolul investiții, menționez că pe lista priorităților se află Sănătatea, avem multe clădiri ale unor spitale în subordinea Consiliului Județean Mureș și ne dorim proiecte noi pentru renovarea acestor instituții. În ceea ce privește infrastructura rutieră, avem aproape 750 de kilometri de drumuri județene, o foarte mare parte din aceste drumuri au fost deja asfaltate în anii anteriori, dar an de an investițiile pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere vor continua.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE