VIDEO. Zoo Târgu Mureș, „planuri multe, realizări foarte puține” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1036 Vizualizări

VIDEO. Zoo Târgu Mureș, „planuri multe, realizări foarte puține”

Hai că vine imediat încă o zi de sărbătoare în care ne vom putea bucura de mici, bere și grădină zoologică. Nu vă prefaceți că nu așa se desfășoară măcar o zi liberă pe an, pentru că nimeni nu vă crede. Cu toții abia așteptăm hămesiți să ne scoatem obrăjorii la un grătărel, să ne ”benoclăm” pe la copacii de pe la Platoul Cornești și să ne plimbăm cu un popcorn mare și două bețe cu vată de zahăr pentru copii (sau bere, pentru adulți) prin Grădina Zoologică Târgu Mureș.

Este cunoscut, chiar și peste granițele județene, faptul că minunatul Zoo târgumureșean este cel mai mare și mai frumos din toate câte sunt în țărișoara asta în formă de pește. Dar lucrurile nu sunt ceea ce par. Horațiu Gorea, directorul Grădinii Zoologice Târgu Mureș, a acordat cotidianului Zi de Zi, în data de 19 februarie, un interviu în care a vorbit despre schimbările pe care le-a adus până în prezent și despre planurile care există, dar pentru care trebuie să aibă loc schimbări mai mici sau mai mari de mentalitate.

„Eu lucrez în Grădina Zoologică din 2014, de la începutul lunii iulie. Probleme sunt foarte multe. Realizări sunt foarte puține față de câte ar fi fost posibil și necesar. Am făcut mai multe reamenajări la adăposturile de animale. Am îmbogățit mult colecția de animale de la noi. M-am străduit și m-am preocupat de calificarea, instruirea, perfecționarea personalului. Foarte puțin personal avem în Grădina Zoologică față de necesarul efectiv de care este nevoie. Realizări au fost multe, dar mult prea puține față de nevoile reale și de posibilitățile care au fost. Am amenajat foișoarele pentru vizitatori. Nu erau locuri în care să se adăpostească vizitatorii în cazul în care îi prindea o ploaie sau când era prea cald sau un loc unde să poți face un popas cu grupurile de copii care au fost foarte multe, venite din toată țara, fiind cea mai mare grădină zoologică din România și cu cele mai multe specii de animale și cu multe specii de animale care nu puteau fi văzute în România în alte locuri”, a spus directorul Grădinii Zoologice.

Zoo, important pentru educație

Sunt câțiva „piloni”, după cum îi denumește Horațiu Gorea pe care sunt clădite grădiniile zoologice din toată lumea. Unul din aceștia este educarea populației, precum și dezvoltarea cunoștințelor generale. Cu toate că, în principal, sunt vizați copii, toată lumea poate să învețe ceva dintr-o simplă plimbare prin Zoo.

„Normal că ne-am preocupat foarte mult pentru activități educaționale, cu grupuri de copii, am pus un accent foarte mare pe aceste activități, pentru care ar fi trebuit creat, dar nu am avut posibilitatea, un departament cu mai multe persoane care să se ocupe și de aceste activități”, a declarat Horațiu Gorea.

Idei multe, aplicare ioc

O avalanșă pornește de la ceva mic. Așa e și cu schimbările. Schimbările mari necesită efort proporțional și, mai mult, implicare din partea tuturor celor responsabili, dar nu pot fi făcute dacă nu se începe cu schimbări mici. Acesta a fost, la început, planul directorului instituție, dar care, în opinia sa, vede cum schimbările mari sunt blocate și înfundate în birocrație.

„Starea a fost destul de jalnică la foarte multe adăposturi, unde am intervenit, pentru siguranța adăposturilor, animalelor și a vizitatorilor, cu lucrări de reparații, de consolidare. Ca să poți să aduci alte specii de animale ți se impune să ai adăposturi conforme și personal calificat. Toate animalele vin pe gratis. Am amenajat cât am putut, dar din păcate interesul și viziunea pentru Grădina Zoologică a lăsat de dorit în ultimii mulți ani. Și aici sunt posibilități de a atrage fonduri guvernamentale, fonduri europene, ca să te dezvolți, lucru pe care nu am reușit să îl facem și este un punct negru. Nu din cauza noastră, ci din cauza lipsei de viziune și interes, aș zice eu, pentru această grădină zoologică în care este nevoie de mult lucru, multe intervenții la majoritatea adăposturilor. Degeaba doar zugrăvești, pentru că este prea puțin. Au fost multe lucrări de reparații la toate adăposturile, toaletări de arbori, fiind amplasată în pădure, care puneau în pericol adăposturile, siguranța animalelor și siguranța vizitatorilor. Când am ajuns în Grădina Zoologică nu era o floare. Or, de regulă, toate grădinile zoologice sunt și Grădini Botanice. Vizitatorii își doresc și o  pată de culoare. Am amenajat multe ronduri de flori, am plantat multe flori și am adus schimbări la lucruri simple și funcționale, cum sunt cărucioarele pentru copii, de exemplu. Deși am avut studiile de fezabilitate și aprobările de la Consiliu Județean (Mureș – n.r.), e păcat că nu am reușit să construim un magazin civilizat de cadouri, jucării, amintiri, de unde mai aveai o sursă de venit. Proiecte au fost multe și realizări mult prea puține”, a exprimat directorul.

Personal insuficient, organigramă învechită

Să ai grijă de ființele de la Zoo este o responsabilitate foarte mare. Îngrijitorii trebuie să fie instruiți și antrenați în lucrul cu animalele sălbatice. Munca nu este deloc ușoară, așa că numărul de persoane implicate ar trebui să fie mult mai mare la Grădina Zoologică din Târgu Mureș față de câte sunt în momentul de față, în special pentru că legile naționale și europene impun anumite standarde.

„Într-adevăr, munca este foarte multă. Noi funcționăm cu organigramă constituită în urmă cu 25 de ani, deci personalul este foarte redus față de nevoile reale care sunt în Grădina Zoologică din Târgu Mureș, raportat la suprafață, la speciile de animale. Toate acestea ca să poți să desfășori activitatea în conformitate cu prevederile legale și nevoile care sunt. În urmă cu 5-6 ani am făcut o statistică raportat la alte grădini zoologice din România pentru că nu ne raportăm la alte țări, deși ar trebui să o facem. Dacă mâine s-ar dubla numărul de angajați, am deveni grădina zoologică cu cei mai puțini angajați raportat la suprafață și la speciile de animale pe care le avem în colecție. Nu mai vorbim de celelalte activități pe care ești obligat să le desfășori, educaționale, de conservare de specii periclitate și activități de cercetare. Acestea nu sunt activități opționale, sunt activități obligatorii unde scârțâim din păcate și nu funcționăm așa cum ar fi normal. În primul rând, datorită numărului redus de personal și nu în ultimul rând că s-a confundat activitatea de grădină zoologică cu cea de administrație publică. Noi suntem proprietatea orașului, trebuie să fim proprietatea orașului. În altă parte în România funcționează și în proprietatea Consiliului Județean sau în proprietatea Guvernului, chiar. Dar noi desfășurăm activitate de grădină zoologică, nu de administrație publică. Și doar așa ar trebui să își desfășori activitatea. Când se va înțelege asta și la Târgu Mureș, atunci se vor schimba lucrurile și se vor vedea realizări frumoase și bune în desfășurare și aici”, a expus Horațiu Gorea.

Mentalitate nouă pentru lucruri noi

În opinia directorului, pentru ca schimbări să poată fi înfăptuite în interiorul Grădinii Zoologice trebuie să existe schimbări mari în afara ei, la nivel de conducere.

”Sper să fie mai multă deschidere și înțelegere și interes din partea noii conduceri a Primăriei (Târgu Mureș – n.r.) pentru funcționarea Grădinii Zoologice în condiții mai bune și de conformitate și posibilitate de a atrage fonduri și de la Guvern și de la Uniunea Europeană. Astea și ca să reducem efortul financiar al orașului și să putem funcționa în condiții de normalitate. Grădina Zoologică e deschisă în fiecare zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Ne dăm toată silința să asigurăm condiții cât mai plăcute pentru ca vizitatorii să se simtă bine la noi”, a conchis directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureș.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE