Home / Administratie / DNA recunoaște tardiv că a greșit în dosarul Ciprian Dobre

DNA recunoaște tardiv că a greșit în dosarul Ciprian Dobre

Distribuie

Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a recunoscut, prin intermediul unui comunicat făcut public pe pagina web a instituției, www.pna.ro, că dosarul penal împotriva fostului prefect al județului Mureș, totodată fost deputat și fost președinte al Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a fost întocmit eronat.

Pare neverosimil dar e adevărat, cele trei infracțiuni puse în cârca lui Ciprian Dobre în anul 2016 (coincidență, cu puțin timp înainte de alegerile locale) erau prescrise de mai mulți ani. La acea dată, în aprilie 2016, din respect față de opinia publică și față de colegii de partid, Ciprian Dobre a fost forțat să treacă ”pe linie moartă din punct de vedere politic”, respectiv să se retragă din viața publică.

Izolarea publică a lui Ciprian Dobre a durat până în data de 18 august 2020, când i s-a adus la cunoștință oficial că este nevinovat. Ca o (altă) coincidență bizară, Ordonanța procurorilor anticorupție potrivit căreia faptele din dosarul respectiv nu există, iar dosarul este clasat, a fost emisă în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Aprilie 2016: Dobre, scos ”pe tușă” din competiția electorală

În 20 aprilie 2016, Biroul de presă al DNA ”arunca bomba” și anunța, prin intermediul unui comunicat, dispunerea extinderii și efectuarea urmăririi penale față de Ciprian Dobre, la data respectivă președinte al Consiliului Județean Mureș și lider al Partidului Național Liberal Mureș, care era acuzat de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

”În perioada 30 noiembrie 2006 – 27 septembrie 2007, Consiliului Local al Municipiul Târgu Mureș a emis un număr de 5 hotărâri care vizau, în esență, concesiuni de terenuri, aprobarea prețului de achiziție al unui teren situat în municipiul Târgu Mureș, aprobarea unui studiu de fezabilitate, toate fiind aprobate pentru a sprijini interesele unui om de afaceri. În același context, la data de 23 aprilie 2008, suspectul Dobre Ciprian Minodor, în calitate de prefect al județului Mureș, care avea obligația de a verifica și, după caz, de a ataca hotărârile Consiliului Local neconforme prevederilor legale, a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 lei, într-un cont personal deschis în mod expres pentru astfel de “încasări”. Din suma astfel încasată, suspectul a retras în numerar 23.389 lei, iar o tranșă de 40.000 lei a fost direcționată, către o asociație care avea sediul la aceeași adresă unde funcționau firmele controlate de omul de afaceri. La data de 16 iunie 2009, suspectul Dobre Ciprian Minodor a inserat în declarația de avere faptul că a primit suma de 120.000 lei cu titlu de „donație”, în condițiile în care, acest aspect trebuia menționat într-un document similar întocmit anterior. Începând cu anul 2008, suspectul Dobre Ciprian Minodor, în calitate de prefect și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcțiile publice și politice deținute, în vederea obținerii de sume de bani pentru a fi folosite atât în interes personal cât și în vederea finanțării campaniilor electorale”, anunțau, în aprilie 2016, comunicatorii DNA.

August 2020: reabilitare, dar ”încă o tură” în afara alegerilor locale

După mai bine de 4 ani de la acea întâmplare, în data de 24 august 2020 (când expirase de câteva zile data limită de înscriere la alegerile locale), Ciprian Dobre a organizat o conferință de presă la sediul PNL Mureș în care a anunțat că revine în viața publică deoarece a fost înștiințat oficial că faptele din dosarul întocmit împotriva sa ”nu există”.

,,Atunci când am stat în 21 aprilie 2016 cele 12 minute la DNA și mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru mai multe fapte am declarat în fața dumneavoastră, mai cu seamă în fața cetățenilor, că până nu se risipește orice fel de îndoială la adresa persoanei mele, fiind la acea vreme o persoană publică, nu voi face nicio declarație publică. Fac astăzi după 4 ani și jumătate această declarație. A fost un exercițiu interesant pentru mine, personal, cred că trebuie să fim pregătiți atunci când intrăm în politică și pentru acest exercițiu, de a face pasul în spate sau pasul lateral”, a declarat Ciprian Dobre.

”Avem o Ordonanță din 18 august anul curent prin care întreg dosarul este clasat, în care se motivează că faptele nu există”, a completat fostul lider al PNL Mureș.

Septembrie 2020: DNA recunoaște că a greșit!

În data de 11 septembrie 2020, probabil în premieră pentru România, Biroul de presă al DNA a recunoscut, negru pe alb, că a greșit în ”dosarul Ciprian Dobre”, prin intermediul unui comunicat făcut public în continuarea comunicatului din 20 aprilie 2016.

Potrivit documentului respectiv, ”cum infracțiunea de primire de foloase necuvenite s-ar fi consumat la data de 23 aprilie 2008 (data primirii în cont a sumei de 120.000 lei) s-a constatat împlinit termenul de prescripție al răspunderii penale – cauză ce înlătură răspunderea penală – încă din data de 22 aprilie 2013, cu mult înainte de data sesizării ce a stat la baza formării prezentului dosar penal.”

În ceea ce privește infracțiunea de spălare a banilor aflată pe lista acuzațiilor, comunicatorii DNA au menționat că aceasta ”presupune existența unei infracțiuni premisă, din care să provină bunurile supuse procesului de spălare”, iar ”în condițiile în care nu se poate stabili certitudinea că bunurile supuse procesului de spălare provin din fapte prevăzute de legea penală nu se poate reține nici existența infracțiunii de spălare a banilor.”

Nu în ultimul rând, reprezentanții DNA au făcut precizări și despre acuzația de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite: ” Raportat la data consumării infracțiunii, respectiv 27 septembrie 2007, se constată împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale la data de 26 septembrie 2012 – chiar anterior momentului întocmirii actului de sesizare, respectiv la data de 26 septembrie 2015.”

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.