FOTO: Școala Gimnazială Voivodeni, între investiții, speranță și bucurii Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 381 Vizualizări

FOTO: Școala Gimnazială Voivodeni, între investiții, speranță și bucurii

O preocupare pentru gestionarea unui învățământ de calitate o regăsim la Şcoala Gimnazială Voivodeni, unitate școlară cu personalitate juridică de nivel primar și gimnazial, cu o singură structură arondată: Grădiniţa cu Program Normal Voivodeni.

„Suntem o școală generală cu două grupe de grădiniță și clasele 0-4 și 5-8 și. Din păcate, avem tot mai puțini elevi înscriși. Motivele sunt multiple, părinții pleacă în străinătate, o parte din ei nu se mai întorc, astfel că numărul elevilor care se înscriu scade de la an la an. Pentru acest an școlar avem un număr de 166 de elevi, începând de la cei de grădiniță și până la cei de clasa a 8-a. Ca să vă faceți o idee, când am început activitatea ca și director al acestei unități de învățământ, în urmă cu 15 ani aveam înscriși un număr de 224 de copii”, ne-a declarat prof. Nagy Erika, directoarea Școlii Gimnaziale Voivodeni.

Revenirea fizică la școală a fost primită cu bucurie de elevi, în special de cei mici, nerăbdatori de întâlnirea cu colegii.

„Le-a fost dor în primul rând de colegi, poate mai puțini de profesori. Pe lângă faptul că sunt director al acestei școli, am și ore la clasă, mai exact la clasa pregătitoare deci pot spune exact ce au simțit elevii o dată cu revenirea la școală. În fiecare zi intram online cu ei și mereu mă întrebau: când mergem la școală? Intram la ora 10, cum se face de regulă la clasa pregătitoare și lucram online cu ei două ore. Este extrem de obositor ca acești copii mici să stea două ore în fața calculatorului. Nu mai zic de cei mari, cum sunt cei de la secția maghiară de la școala noastră care aveau și 7 ore într-o singură zi, ceea ce mi se pare extrem de mult. Modul de predare online este cu totul altceva decât cel clasic cu prezența fizică a elevilor la școală, fapt pentru care avem activități de remediere acolo unde părinții nu au un nivel de studiu în care să-i ajute pe copii. La reluarea celui de-al doilea semestru, cu prezența fizică a elevilor la școală, a fost acel sentiment minunat de parcă eram în luna septembrie și începeam noul an școlar. Copiii s-au bucurat de revederea cu colegii, au socializat, au învățat să se comporte. Toate acestea lucruri le-am început de la zero. Nici profesorilor nu le-a fost tocmai ușor cu aceste ore online, să stai toată ziua acasă și să încerci să predai copiilor. Dar cel mai mult ne-au lipsit, atât nouă profesorilor cât și elevilor, activitățile extracuriculare. Înainte de această pandemie aveam foarte multe activități frumoase cu copii, inclusiv ieșeam la iarbă verde, făceam un gulas, plus numeroase activități culturale. Aici amintesc grupele de dansuri populare din Voivodeni, păstrarea tradițiilor fiind una din preocupările noastre continue la nivel de școală. Din păcate, cu această pandemie nu e voie nici măcar să faci repetiții, ceea ce iarăși ne afectează”, a precizat Nagy Erika.

Școala și grădinița, într-o clădire din 1888

În ce privește baza materială a Școlii Gimnaziale Voivodeni, un ochi râde, altul plânge. Dacă Școala Gimnazială a avut parte de un proces de reabilitare în urmă cu 6 ani, în schimb școala primară care găzduiește momentan și grădinița au parte de o clădire construită în urmă cu 135 de ani. Mai mult de atât, grădinița cea nouă stă de mai bine de10 ani în așteptarea lucrărilor de finalizare.

„Din păcate, pe lângă clădirea unde funcționează școala gimnazială, reabilitată în 2015, avem lângă o altă clădirea care nu este terminată, finalizată în proporție de 70%. Clădirea unde a funcționat Grădinița de la Voivodeni a fost retrocedată Bisericii Reformate. În fiecare comună unde s-a retrocedat grădinița sau școala, au demarat construcția altor clădiri noi. Și la noi s-au apucat, prin hotărâre de guvern, prin inspectorat, dar la un moment dat lucrările s-au oprit. Nu au mai fost bani, fapt pentru care grădinița este în curs de finalizare, dar la care lucrările sunt oprite de 12 ani”, a afirmat directoarea școlii gimnaziale din Voivodeni.

În lipsa vreunui ajutor, s-a apelat la resursele proprii, astfel încât procesul educațional să poată avea loc.

„Noi am plătit o chirie la Parohia Reformată vreme de opt ani de. Am făcut niște calcule, fapt pentru care am pus niște fonduri în clădirea școlii primare din Voivodeni unde am reabilitat o parte a clădirii, astfel elevi de acolo i-am adus la școala gimnazială unde învață clasele V-VIII, tocmai pentru a avea loc să amenajăm grădinița în incinta școlii primare. Când au început lucrările la grădinița cea nouă din Voivodeni aveam un număr de 60 de preșcolari, iar în prezent numărul acestora este de 40. Ne-am apucat de o clădire mare și frumoasă datorită faptului că era vorba de un proiect pentru un program prelungit, astfel încât în noua locație puteau să intre și cei din clasele 0-4 de la școala primară, să fie toate clasele și grădinița împreună. Spun acest lucru deoarece clădirea în care funcționează în prezent școala primară și grădinița din Voivodeni este extrem de veche, are undeva la 135 de ani vechime. Este o clădire pe care o tot reparăm cum putem, pentru ca să poată găzdui cât de cât un proces educațional normal”, a menționat Nagy Erika.

Reprezentanții Școlii Gimnaziale Voivodeni speră că lucrurile se vor rezolva în cele din urmă, grădinița cea nouă să fie gata, iar clădirea cea veche unde funcționează momentan clasele 0-4 și grădinița să devină istorie.

„Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean de nenumărate ori. Ne cuprind în fiecare situație trimisă la Minister, dar cu toate acestea nu se întâmplă mai nimic. Foști inspectori generali au fost la fața locului, au făcut tot felul de promisiuni, cel puțin în cazul la doi dintre ei, că va fi finalizată această investiție, dar din păcate situația rămâne în continuare neschimbată. Ce e trist, nu putem prelua noi această investiție pentru că nu este dusă la un nivel care să-ți poată permite să preiei clădirea, astfel încât să o putem termina noi”, a punctat Nagy Erika.

Bucurie adusă de pachetele din Austria

Dar să trecem și la un aspect ceva mai pozitiv consemnat miercuri, 24 februarie, când copiii din cadrul Școlii Gimnaziale Voivodeni au intrat în posesia pachetelor cadou dăruite de Asociația “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” din Austria”.

„De Crăciun, din bugetul școlii oferim pachete cu dulciuri elevilor, motiv de mare bucurie pentru ei. La fel și acum, cu aceste pachete cadou oferite de cei din Austria, motiv să aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această acțiune. Acești copiii au mai primit în anii trecuți pachete, când au înțeles că alții copiii dintr-o altă țară s-au gândit la cei din România, motiv de maximă bucurie pentru ei, de faptul că cineva de la mii de kilometri depărtare s-au gândit să le trimită un pachet cadou. De asemenea, au fost și ani când copiii din școala noastră au fost la rândul lor cei care au dăruit o bucurie altor copii, în sensul că am făcut noi pachete care au fost dăruite celor de la casele de copii din Glodeni și Târgu Mureș. Marea majoritate a acestor copii, 70% din ei, provin dintr-un mediu defavorizat care se bucură de fiecare dată când primesc ceva, încântați de orice mică atenție”, a subliniat Nagy Erika, directoarea Școlii Gimnaziale Voivodeni.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE