Home / Business / VIDEO: Broșură Azomureș pentru situații de urgență

VIDEO: Broșură Azomureș pentru situații de urgență

Reprezentanții companiei Azomureș din Târgu Mureș vor distribui, începând cu data de 10 martie, o broșură de 12 pagini care conține informații despre riscurile ce pot apărea în diverse situații de urgență, precum și despre măsurile ce pot fi luate de cetățeni în astfel de cazuri. Materialul informativ a fost elaborat sub motto-ul ”Siguranța este o prioritate!”, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, și va fi distribuit în 67.000 de cutii poștale din localitățile Târgu Mureș, Cristești, Sâncraiu de Mureș, inclusiv Nazna.

0,00024/an, indicele de risc pentru un accident major

La evenimentul de prezentare al broșurii, care a fost organizat joi, 25 februarie, în sala de conferințe a Hotelului Privo din Târgu Mureș, au participat, în calitate de invitați speciali, Harri Kiiski – CEO Azomureș, dr. Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș, col. Călin Handrea – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș și Dănuț Ștefănescu – directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.

”Suntem într-un moment important pentru companie, suntem în momentul în care lansăm public un material informativ pentru situații de urgență. Este un material în premieră aș putea spune pentru Azomureș, un material care poate că ar fi fost util încă acum 20-30 de ani pentru ca toată comunitatea din Târgu Mureș și împrejurimi să se obișnuiască cu ceea ce vede în fiecare zi ca platformă industrială în partea de vest a orașului. Acest material este și rodul unei colaborări foarte bune pe care o avem cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș și cu Departamentul pentru Situații de Urgență, dincolo de ceea ce avem în mod normal ca și entități, o colaborare din punct de vedere legislativ, dar avem și această colaborare diferită să-i spunem, îmi amintesc că 31 aprilie 2019 a fost data la care am inaugurat punctul ISU SMURD de pe Platforma Azomureș, primul de acest înființat de către o entitate privată și o instituție publică, un punct de urgență care își arată pe deplin motivația deschiderii”, a declarat Ovidiu Maior, purtător de cuvânt al Azomureș, care a avut atribuții de amfitrion al conferinței de presă, și care a dezvăluit că ideea realizării broșurii s-a născut la începutul anului 2020, în urma unei discuții dintre dr. Raed Arafat și Harri Kiiski.

Detalii despre materialul informativ au fost prezentate de Steliana Petraș, director de calitate, sănătate, mediu în cadrul Azomureș.

”Materialul s-a dorit un ajutor, o sursă de informație suplimentară pentru populația din Târgu Mureș și din împrejurimi privind tot ce înseamnă siguranța din punctul nostru de vedere al unei companii care produce îngrășăminte chimice și care sigur că vehiculează substanțe clasificate ca periculoase, cu măsuri de prevenire, de comportament în caz de accident cu astfel de substanțe”, a precizat Steliana Petraș.

”Prioritatea noastră este siguranța, este licența noastră de funcționare”, a completat reprezentanta Azomureș, care a prezentat și riscul de producere al unui accident major, indicator calculat în funcție de doi factori importanți, respectiv probabilitatea de producere a acestora și consecințele la care pot duce astfel de accidente. Astfel, în prezent probabilitatea de producere a unui accident major pe Platforma Azomureș este cuprinsă între 0,00024/an și 0,00000024/an.

”Probabilitatea există, dar este extrem de mică”, a menționat Steliana Petraș.

Model pentru alte entități

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avut cuvinte de apreciere la adresa parteneriatului pentru siguranță pe care Azomureș îl are cu instituțiile statului, dar mai ales cu populația.

”În momentul în care ai un agent economic care intră sub incidența Directivei Seveso, e clar că sunt anumite acțiuni care trebuie să fie luate. Agentul are responsabilitatea să informeze populația și să o pregătească în cazul în care apare această situație de urgență care este foarte rar să se întâmple dar în cazul în care dacă se întâmplă lumea să fie pregătită. Această broșură vine în sprijinul populației exact în această idee, adică ce aveți de făcut dacă se întâmplă ce nu dorim să se întâmple, care cum am zis poate să fie ceva foarte rar sau să nu se întâmple niciodată, dar asta nu este o justificare să nu fim pregătiți”, a precizat dr. Raed Arafat.

”Consider că este un pas și un model pentru alte entități care au riscuri și trebuie să informeze populația din jur și trebuie să o pregătească foarte bine, iar ISU trebuie să vină cu exerciții specifice care să pregătească populația”, a adăugat dr. Raed Arafat.

Nevoie de comunicare deschisă și transparentă

Șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș, prefectul Mara Togănel, a subliniat că lansarea materialului informativ nu trebuie să producă îngrijorare în rândul populației deoarece acesta reprezintă un pas firesc spre mai buna informare a cetățenilor asupra producerii unor potențiale riscuri.

”Cred că următorul pas pe care compania Azomureș trebuie să îl facă este acela de a dezvolta în mod constant un parteneriat corect cu mureșenii. Am convingerea că această broșură, dincolo de cifre și statistici, urmărește siguranța beneficiarilor ei finali, adică mureșenii. Avem cu toții nevoie de o comunicare deschisă și transparență în ceea ce privește toate eforturile depuse de Azomureș pentru siguranța mureșenilor. Am încredere că veți trata cu maximă seriozitate aceste lucruri și o faceți. Categoric, avem și răbdare să le îmbunătățim”, a afirmat prefectul Mara Togănel, care a lansat și o provocare către managementul Azomureș: ”ca următoarea întâlnire în acest context să se organizeze într-un spațiu verde pe care compania Azomureș ar putea să îl ofere târgumureșenilor sau mureșenilor.”

Demersuri pentru un aer mai curat

Primarul municipiului Târgu Mureș a reamintit celor prezenți că una din prioritățile sale în calitate de primar este reducerea poluării și îmbunătățirea calității aerului din ”Orașul Trandafirilor”.

”Apreciem această inițiativă și în general toți pașii care se fac pentru siguranța cetățenilor și reducerea poluării în orașul nostru. Țin să subliniez totuși că îngrijorarea orășenilor este un lucru firesc, în calitate de primar eu am cerut cetățenilor și mi-am propus ca Târgu Mureșul să aibă și să respire un aer mai curat, și am propus ca prin proiectul de mobilitate urbană pe care îl avem în plan să reducem traficul auto care este numărul 1 ca factor poluant al aerului din oraș, iar din partea dumneavoastră, Azomureș, așteptăm ca prin Acordul Green Deal al Uniunii Europene să reduceți la zero emisiile nocive care încă există, chiar dacă s-a înregistrat o scădere spectaculoasă și felicităm compania pentru eforturile depuse, dar vrem să avem o continuare și în acest plan”, a afirmat Soós Zoltán, care a amintit și de proiectul acoperirii iazului batal, considerat ”de succes, realizat în colaborare între Primăria Târgu Mureș și Azomureș.”

Parteneriat Azomureș – ISU Mureș

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a apreciat că proiectul demarat de compania Azomureș ”e unic la nivel național, nu numai județean.”

”Faptul că ne dorim o societate rezilientă înseamnă niște oameni care sunt informați. Acesta e scopul acestui ghid, dar totodată scopul acestui ghid care e mic, nu sunt decât câteva pagini, e să stârnească interesul populației spre a se informa, spre a căuta informațiile pe site-urile instituțiilor reprezentative”, a afirmat col. Călin Handrea.

”Am acceptat să fim parteneri pentru că am văzut în Azomureș o societate serioasă, una care e preocupată să asigure cetățenilor din Târgu Mureș și județul Mureș siguranța, în măsura în care se poate întrucât nu există nicio intreprindere, nicio instituție care să nu aibă risc. Riscul era identificat mai degrabă prin cifre, una la nu știu câte milioane, dar se poate întâmpla oricând. Și noi suntem conștienți de asta, de aceea ne străduim cu toții să facem pregătire, să facem informare și cum spunema mai devreme, să avem o societate rezilientă”, a completat col. Călin Handrea.

Text & video: Alex TOTH, Alex PĂTRAȘCU

Foto: Ștefan SOMEȘAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ministrul Sănătății, revocat din funcție

Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie miercuri, 14 aprilie, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, …