INTERVIU. Dumitriţa Gliga îndeamnă parlamentarii să colaboreze pentru interesele județului Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 785 Vizualizări

INTERVIU. Dumitriţa Gliga îndeamnă parlamentarii să colaboreze pentru interesele județului

La scurt timp după preluarea mandatului de parlamentar de Mureș, deputatul social-democrat Dumitriţa Gliga, care deține și funcția de președinte interimar al PSD Mureș, s-a remarcat printr-o prezenţă politică activă. A formulat deja mai multe întrebări şi interpelări adresate premierul şi echipei sale ministeriale, militând pentru susţinerea mai consistentă a sectorului economic, a învățământului, sănătății, agriculturii, majorării alocaţiilor pentru copii şi pentru o mai judicioasă şi echitabilă distribuire a banilor publici. Intrăm în detaliile acestor subiecte într-un dialog cu deputatul social-democrat Dumitriţa Gliga, în contextul fierbinte al dezbaterilor pe Legea Bugetului de Stat.

”Succesul economic depinde de modul în care gestionăm resursele pe care le avem la dispoziție”

Reporter: Să începem într-o notă pozitivă. Săptămâna trecută v-ați exprimat satisfacția că s-a avizat favorabil, în unanimitate, ratificarea Deciziei (UE/EURATOM) 2020/2053 pentru completarea şi operaționalizarea mecanismului financiar multianual Next Generation de relansare economică a statelor membre UE. 

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș: Este adevărat. Sunt foarte plăcute situațiile când toată lumea își unește eforturile pentru atingerea unui obiectiv important. Dar bucuria mea este totuși reținută.

Pe de o parte, avem vestea bună că România poate accesa fonduri europene în valoare de 30 miliarde de euro. Pe de altă parte, avem dificultăți mari în ce privește capacitatea de absorbție a fondurilor, în condițiile în care partea noastră de contribuție, de 1,4% din PIB, trebuie onorată indiferent dacă reușim sau nu să atragem fondurile.

Eu consider că este momentul să conştientizăm cu toții impactul pozitiv al fondurilor europene în procesul de dezvoltare a României şi voi milita, pe parcursul întregului meu mandat, pentru accesarea acestor fonduri până la epuizare.

Rep.: În jurul Legii bugetului au loc dezbateri aprinse. Din câte ştim, aţi depus multe amendamente, împreună cu ceilalţi doi parlamentari PSD de Mureş, senatorul Leonard Azamfirei şi deputatul Florin Buicu.

D.G.: Într-adevăr, am depus peste 30 de amendamente, prin care am solicitat alocarea unor sume de bani pentru diverse investiţii în mediul urban și rural mureşean – introducere şi/sau modernizare de reţele de apă potabilă şi canalizare, reparaţii şi reabilitări de şcoli şi grădiniţe, asta că tot vorbisem despre copii şi despre viitorul lor, dar am solicitat şi alocarea de bani pentru câteva proiecte majore, vitale în viziunea noastră, în domeniul sănătăţii.

Insistăm pentru proiectele noastre de infrastructură, pentru că, dată fiind actuala organizare administrativ-teritorială a ţării, majoritatea comunelor au nevoie de bani pentru investiţii de la autorităţile centrale.

Rep.: Dacă vă întreabă premierul, în stilul său caracteristic, ”de unde bani?”, aţi avea ce să-i răspundeţi, concret?

D.G.: Bineînțeles că da. La absolut fiecare amendament propus de noi am indicat clar sursa de finanţare. Tocmai ca domnul Cîţu şi miniştrii domniei-sale să nu se poată prevala de faptul că ţara nu are bani. Știm la ce buget ne raportăm. Important este ca acei bani pe care România îi are să fie folosiţi judicios, chibzuit, având mereu în prim-plan interesul cetăţenilor. Acest lucru ni-l dorim şi pentru asta ne luptăm în Parlament.

Apropo de bani, domnul prim-ministru Cîţu a avut grijă să-şi aloce sieşi cel mai mare fond de rezervă la dispoziţia prim-ministrului, din ultimii ani. Dacă ţara chiar ar duce-o aşa de prost cu banii, şi-ar mai fi putut permite oare să-şi aloce o felie atât de consistentă din banul public?

”Discriminare fără precedent la distribuirea banilor publici”

Rep.: V-ați exprimat nemulțumirea vis a vis de faptul că primarii PNL şi UDMR sunt răsfăţaţi cu fonduri, în timp ce primarii PSD primesc de multe ori mărunţiş. Se aplică regula ”cine împarte parte-și face”?

D.G.: Se pare că da, se aplică acestă regulă, din păcate. Cei 26 de primari ai PSD din judeţ au primit, majoritatea, circa 10.000 de lei pentru fiecare comună, la ultima rectificare bugetară din decembrie, anul trecut. Primarii PNL, tot 26 la număr, au primit de 10 ori mai mulţi bani, în jur de 100.000 de lei de comună, iar cei 39 de primari ai UDMR au fost efectiv răsfăţaţi, având alocaţi în jur de 300.000 de lei. Cifrele o spun foarte clar că nici vorbă să existe vreo justeţe, vreo urmă de corectitudine în alocarea banului public. Se pare că acesta devine un instrument politic folosit de cei de la PNL şi UDMR. Se creează un precedent periculos. Este inacceptabil. Acești bani nu se împart din vistieria partidului. Sunt taxele strânse de la toți cetățenii țării și nu ai dreptul nici legal, nici moral să nedreptățești comunități întregi. Unde e democrația noastră? Cu așa proceduri unde ajungem? Localitățile cu primarii liberali, să nu uite, au primit finanţări când partidul nostru era la guvernare. PNL n-a răspuns, din păcate, cu aceeaşi monedă.

Sistemul medical din județul Mureș are nevoie urgentă de investiții

Rep.: Vorbeaţi de câteva proiecte majore în domeniul Sănătăţii. Despre ce anume e vorba?

D.G.: Am cerut alocarea sumei de aproximativ 7,4 milioane de lei pentru Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, pentru construirea unui corp de clădire nou, care va adăposti vestiare pentru personal. Vestiarele vor avea spații separate pe sexe, fiecare dotate cu grupuri sanitare și dușuri, pentru aproximativ 2.100 de persoane, care își vor desfășura activitatea în trei ture. De asemenea, în cadrul corpului de clădire se propun și spații administrative și de depozitare care, de asemenea, sunt insuficiente în prezent.

Un alt amendament propus de noi, cei trei parlamentari PSD de Mureş, vizează alocarea sumei de 98,8 milioane de lei pentru construirea, la Târgu-Mureş, a unui centru apt să trateze pacienţii cu arsuri grave. A văzut o ţară întreagă că de la tragedia de la Colectiv încoace sistemul medical de la noi încă nu are capacitatea de a-i trata pe marii arşi şi încă mor oameni care ar putea fi salvaţi. Cu mai puţin de 100 de milioane de lei, am putea face asta la Târgu-Mureş.

Am mai cerut alocarea către Spitalul Clinic Județean Mureș a 16,5 milioane de lei pentru construirea unui nou centru de Terapie Intensivă şi dotarea corespunzătoare a acestuia. Despre cât de util e un nou centru de acest gen, în contextul pandemic actual, nu are sens să mai vorbim.

Cum nu are sens să mai vorbim nici despre utilitatea aprobării unei alte solicitări de-ale noastre, care vizează alocarea a 20 de milioane de lei Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care încă este singurul din ţară care efectuează operaţii pe cord deschis la bebeluşi şi sugari, singurul unde se fac, în mod curent, o mulţime de alte proceduri cardiovasculare.

Prof. univ. dr. Tiberiu Băţagă: ”Nu ne mai ajung sălile de operaţii”

Rep.: În urmă cu câteva zile, într-o ședință a Consiliului Județean Mureș, consilierul județean social-democrat Tiberiu Bățagu a avut un discurs fulminant pe tema finanțării sistemului de sănătate…

D.G.: Cele enumerate anterior sunt doar câteva exemple, mai avem amendamente depuse în sprijinul alocării de bani Sănătăţii mureşene. E un domeniu în care Târgu-Mureşul a excelat de decenii, străluceşte şi azi, dar care riscă să-şi piardă strălucirea, din cauza lipsei investiţiilor.

A sintetizat bine situaţia, chiar plastic, în ultima ședință a Consiliului Județean Mureș de săptămâna trecută, domnul profesor universitar doctor Tiberiu Băţagă, unul dintre medicii cu autoritate de necontestat şi ca practician, şi ca dascăl la UMF: ”Nu ne mai ajung sălile de operaţii. În Occident se fac anual cam 800 de operaţii într-o sală, noi facem şi 2.700 la Târgu-Mureş. Nu e normal. Avem nevoie de spaţii noi, în care să putem lucra în condiţii normale, sigure pentru pacienţi. Ori de câte ori e vorba de vreo intervenţie medicală deosebit de dificilă sau de tratat pacienţi în stare foarte gravă, aproape fără speranţe, Târgu-Mureşul e primul. Însă, ori de câte ori vine vorba de investiţii, noi nu suntem de găsit pe nici o listă. Avem nevoie de corpuri noi de clădire, ca să putem deveni Spital Regional. Altfel, nu există niciun viitor”. Ce vor guvernanţii noştri mai explicit şi mai clar de atât?

”Alocațiile pentru copii sunt investiții în viitorul nostru”

Rep.: Partidul din care faceți parte pare mai decis ca niciodată ca ”toți copiii din România să primească ceea ce li se cuvine, prin legea adoptată de PSD care dubla toate alocațiile”. Reprezintă alocaţiile pentru copii o problemă spinoasă a României de astăzi?

D.G.: Una dintre problemele spinoase. Natalitatea e de mulţi ani pe o pantă descendentă. Într-atât de descendentă încât se vorbeşte deja, în spaţiul public, de un dezastru demografic care se prefigurează la nivel naţional. În acest context, nici nu ar trebui să avem vreo polemică privind majorarea alocaţiilor pentru copii. Guvernul ar trebui să lase orice altceva în plan secund şi să investească în copii, plătindu-le alocaţii decente.

În altă ordine de idei, aici este vorba şi de respectarea unei legi în acest sens, votată de Parlamentul României, în decembrie 2019. De la 1 martie anul acesta, alocaţiile pentru copii ar urma să crească de la 214 de lei la 300 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani şi de la 427 de lei la 600 de lei pentru copiii sub 2 ani sau copiii cu handicap.

Până acum, majoritatea politică actuală a blocat de patru ori punerea în practică a prevederilor legii menţionate. Coaliția guvernamentală PNL – USR-PLUS – UDMR e obligată, pur şi simplu, să respecte prevederile acestei legi. Cum se spune, unde-i lege, nu-i tocmeală. Legea e lege, nu e negociabilă şi trebuie respectată necondiţionat.

Deocamdată, coaliția de  guvernare lasă impresia că funcționează haotic și efectele negative nu vor întârzia să apară. Exista posibilitatea de a se corecta erorile în Comisiile de specialitate din Parlament, dar toate amendamentele propuse au fost respinise. Dezbaterile continuă zilele acestea, în plenul reunit, dar ajustările se pot face doar în condițiile în care Guvernul ascultă recomandările și nu se încăpățânează să facă doar cum vrea el, deși este conștient că e greșit ce face.

Revenind la proiectele de interes major pentru județul nostru, cum ar fi dezvoltarea economică, infrastructura sau investițiile din domeniul sănătăţii, ne dorim ca și ceilalţi parlamentari de Mureș să le susţină. Dar pentru a fi mai eficienți este important să ne mobilizăm și să ne unim eforturile, indiferent de culoarea politică, atunci când trebuie să luptăm pentru interesele comunității pe care o reprezentăm. Mai mult ca sigur, electoratul ar aprecia un astfel de gest din partea noastră.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE